De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Opera voor jong en oud! (8+)

Opera voor jong en oud!

Tijdsduur 1:25

Van Oene van Geel / Florian Magnus Maier

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands en Engels

'… absurd, tegendraads, maar zeer vermakelijk jeugdtheater …' - Theaterkrant

'… een swingend feestje …' - de Volkskrant

 

In het kort

Hondenhartje is een opera voor de hele familie over de stormachtige gebeurtenissen aan boord van een Hollands koopvaardijschip. Een stoere parodie op een wanordelijke maatschappij waar leiders blind varen op opiniepeilingen in plaats van moedig koers te kiezen. Zonder adempauze zeilt de opera langs alles wat er maar toe doet: van heimwee tot wetenschap, van mannelijkheid tot bluf en van kameraadschap tot dierenliefde. Hondenhartje is een swingend, onbevangen commentaar op de wereld van de volwassenen.

 

Kijk hier naar de repetities van Hondenhartje.
Zing mee met de zeebonken uit de voorstelling!

Het verhaal

De Captain en zijn bemanningsleden varen over zee met een schip vol diepvriesproducten. Ze hebben er zin in en zingen uit volle borst hun zeemansliederen. De Captain is de absolute leider op het schip, zonder ontzag voor de natuur. Hij vindt het heerlijk om zeevogels uit de lucht te schieten.

Maar dan raakt de scheepshond Sjarik gewond door een neerstortende vogel. Om hem te redden wordt een deel van de hersenen van de Captain in de hondenkop geplaatst. Sjarik blijft leven, maar dat is niet alles: hij begint zich steeds meer gedragen als een mens. Hij verliest zijn staart, gaat rechtop lopen en begint te praten. Maar echt lief is hij niet meer.

Er ontstaat een knallende ruzie tussen de Captain en Sjarik over wie de beste leider is. De strijd loopt hoog op en tot overmaat van ramp slaat de bemanning aan het muiten. Zonder leider aan boord begint het schip al ras te zinken. Dit moet worden teruggedraaid!

Team, Cast en Koor

Concept en regie 
Marcel Sijm
Libretto 
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes
Muziek 
Oene van Geel
Florian Magnus Maier
Decor 
Roel van Berckelaer
Kostuums 
Esmee Thomassen
Licht 
Erik van Raalte
Dramaturgie 
Klaus Bertisch

Creatie

Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek voor Hondenhartje: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek).

Marcel Sijm baseerde zijn concept voor Hondenhartje op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes. Marcel Sijm maakt hedendaags muziektheater met gecomponeerde en improviserende, klassieke en populaire muziek. Zijn reputatie vestigde hij niet alleen in het (opera)theater, maar ook bij locatieprojecten als de stadswallen van Amersfoort, de mijnen van Essen en de zandafgraving op Oerol. In 2011 debuteerde Sijm bij De Nationale Opera met de scenische wereldpremière van Legende, een opera van Peter-Jan Wagemans. Sindsdien regisseerde hij hier Kopernikus en Reimsreisje, een bewerking van Il viaggio a Reims.

  di 19 dec Hondenhartje (2017) - Theaterkrant ****

  “De bemanning zingt als een hecht ensemble”; “Als volkomen absurd, tegendraads, maar zeer vermakelijk jeugdtheater vol taalvondsten verdient Hondenhartje alle lof.”

  di 19 dec Hondenhartje (2017) - Het Parool ***

  “Toch is Hondenhartje een onderhoudend pandemonium, dat door de vrolijke regie van Marcel Sijm en de teksten voor menige glimlach zorgt.”

  di 19 dec Hondenhartje (2017) - NRC ***

  “De eclectische muziek van de ook meespelende componisten Oene van Geel en Florian Maier is lekker energiek en zelfs het montere meezinglied ‘Wij willen varen’, dat op papier kansloos leek vanwege het complexe ritme, werd na afloop in de foyers door velen nagezongen.”

  di 19 dec Hondenhartje (2017) - de Volkskrant ***

  “Een swingend feestje is de voorstelling over Captain Iglo wel, [...]”; “Van plasticsoep naar operasoep: de nieuwe voorstelling van De Nationale Opera, Hondenhartje, is een chaotisch mannenspektakel dat niet verveelt maar wel te veel door elkaar husselt.”; "Gelukkig is de cast, een goede mix van jong talent en ervaren rotten, niet te beroerd er in de springerige regie van Marcel Sijm een swingend feestje van te maken, met de stoere composities van Oene van Geel en Florian Magnus Maier."

  ma 06 feb Trouw

  (…) kon men zich vergapen aan die bijzondere, overweldigende, overtuigende, kleurrijke en fantasievolle enscenering, die naadloos aansloot op de ongegeneerd bonte wereld die het ‘kind’ Wagemans in zijn partituur en libretto neerpende.’ - over Legende 2011 in regie van Marcel Sijms