De Nationale Opera presenteert

Eliogabalo Francesco Cavalli (1602-1676)

Deze productie was te zien in oktober 2017

Wellustige tienerkeizer

Tijdsduur 3:55

Pauzes 2

Van Francesco Cavalli

Taal Italiaans

Boventitels Nederlands en Engels

ELIOGABALO

Francesco Cavalli
Dramma per musica in tre atti
Libretto anoniem
Wereldpremière 27 november 1999, Teatro San Domenico, Crema

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie voor De Nationale Opera
Première 12 oktober 2017
Coproductie met Opéra national de Paris

De historische hoofdpersoon in Eliogabalo, de laat-Romeinse keizer Heliogabalus, was een maniakale, wellustige tienerkeizer. Van zijn vier jaar durende heerschappij maakte hij één groot carnaval.

Eliogabalo, dé barokopera van dit seizoen in Nationale Opera & Ballet, is de laatste, bewaard gebleven opera van de Venetiaanse componist Francesco Cavalli, leerling van Monteverdi. Eerder was in Amsterdam zijn Ercole amante te zien. Eliogabalo was tot voor kort niet op het podium te zien, mede vanwege het feit dat er een moord op een heerser in wordt gepleegd. De wereldpremière zou pas ruim driehonderd jaar na de voltooiing plaatsvinden, in 1999.

Bekijk hier de trailer van Eliogabalo.
Kijk mee achter de schermen bij Eliogabalo (2017).
Bekijk hier O che bianco di gel door Franco Fagioli
Luister naar de aria 'Misero' door Alessandro

Over deze productie

De productie van regisseur Thomas Jolly is gemaakt in coproductie met de Opéra national de Paris waar Eliogabalo met succes in première ging in Palais Garnier (september/oktober 2016). Het licht van ontwerper Antoine Travert creëert bijzondere effecten. Door het spel met lichtcontrasten komt de essentie van Eliogabalo naar voren.

De opera is gemaakt voor een klein theater: de actie zit hem vooral in de emoties, de intimiteit en de woorden. Theaterregisseur Thomas Jolly heeft daarom voor zijn eerste opera de set schijnbaar klein gehouden door zoveel mogelijk zwart te maken en alles in één ruimte bij elkaar te houden, zowel het podium, het publiek als de orkestbak. Het decor in deze setting is van Thibault Fack.

Leonardo García Alarcón en zijn Cappella Mediterranea zijn voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, nadat zij deze productie ook in Parijs hebben begeleid. De titelrol in Eliogabalo wordt vertolkt door de Argentijn Franco Fagioli, één van de meest bijzondere countertenors van deze tijd. Emiliano Gonzalez-Toro (L’incoronazione di Poppea, Madrigalen) keert terug als Lenia.

Gareth Pugh, veelbelovend Brits modeontwerper, ontwierp de veelal excentrieke kostuums. In 2007 presenteerde Pugh voor het eerst een collectie tijdens de Fashion Week in Londen. Zijn ontwerpen worden gedragen door sterren als Rihanna, Beyoncé en Lady Gaga. Eerder ontwierp hij kostuums voor de opera Antigona van Tommaso Treatta.

    wo 20 sep Klara.be

    "Een delicaat-gewaagd werk over lust, bedrog én trouwe liefde."

    wo 20 sep Operanews

    "The refreshingly clear, unfussy staging was by actor/director Thomas Jolly, a rising star of the legitimate theater in France, who was directing his first opera production."

ONTWERPEN GARETH PUGH 

© Opéra national de Paris
© Opéra national de Paris
© Opéra national de Paris
© Opéra national de Paris

Geschiedenis

Er is weinig bekend over de uit Syrië afkomstige keizer Heliogabalus die vanaf veertienjarige leeftijd in de 3e eeuw na Chr. heerste over het Romeinse rijk. Wel zijn er veel mythes overgeleverd: hij zou niet alleen erg excentriek, decadent en biseksueel zijn geweest maar ook buitengewoon geweldadig. Zonder blikken of blozen liet hij mensen stikken in juwelen die hij in het eten verstopte. Na bijna vier jaar keizerschap werd hij door zijn lijfwachten vermoord.

Podcast

Door: Martijn Icks

Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag. De inleidingen worden gegeven in de inleidingenruimte. De toegang tot deze ruimte bevindt zich tussen de even en oneven garderobe. 

THOMAS JOLLY

Regisseur

THOMAS JOLLY werd in Rouen geboren en studeerde theaterwetenschappen aan de universiteit van Caen en bezocht de toneelacademie in Rennes. Na zijn afstuderen richtte hij het toneelgezelschap Piccola Familia op.

LEONARDO GARCÍA ALARCÓN

Dirigent

Als dirigent en klavecinist stond Leonardo García Alarcón in operahuizen en concertzalen over de hele wereld, waaronder Teatro Colón Buenos Aires, Het Concergebouw, Opéra de Monte-Carlo, Théatre des Champs-Élysées, Wigmore Hall Londen, Teatro Massimo Palermo, Teatro de la Zarzuela Madrid, Opéra national de Paris en het Festival d’Aix-en-Provence.

Muziek

De Argentijnse klavecinist en dirigent Leonardo García Alarcón richtte in 2005 zijn barokensemble Cappella Mediterranea op. Zoals blijkt uit de naam, is zijn passie voor muziek uit het Middellandse Zeegebied de drijfveer. Het gezelschap treedt op in concertzalen en theaters over de hele wereld. Met hun eerste operaproject, Cavalli’s Elena, oogstte het ensemble veel succes tijdens het Festival d’Aix-en-Provence (2013).

Cappella Mediterranea
Het ensemble Cappella Mediterranea werd in 2005 door Leonardo García Alarcón opgericht met het doel terug te gaan naar de bron van de esthetische idealen van de grote componisten van Zuid-Europa. Het ensemble specialiseert zich in de drie belangrijkste muzikale genres van de vroege 17de eeuw: het madrigaal, het polyfone motet en de opera. De opnamen door het ensemble van muziek van Barbara Strozzi, Giovanni Giorgi, Giuseppe Zamponi en Michelangelo Falvetti zijn internationaal bejubeld. Cappella Mediterranea is in 2017 voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, voor Cavalli's Eliogabalo.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding
Leonardo García Alarcón
Regie
Thomas Jolly
Medewerking regie
Alexandre Dain
Decor
Thibaut Fack
Kostuums
Gareth Pugh
Kap
Malcolm Edwards
Grime
Val Garland
Licht
Antoine Travert
Choreografie
Maud Le Pladec
Dramaturgie
Corinne Meyniel
Orkest
Cappella Mediterranea
Koor
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor
Ching-Lien Wu
Eliogabalo
Franco Fagioli
Alessandro
Ed Lyon
Giuliano
Valer Sabadus
Gemmira
Nicole Cabell
Eritea
Kristina Mkhitaryan
Zotico
Matthew Newlin
Lenia
Emiliano González Toro
Nerbulone/Tiferne
Scott Conner
Atilia Macrina
Mariana Flores