De Nationale Opera presenteert
In het kader van Holland Festival
Duivelse onschuld
SALOME
Richard Strauss
Musikdrama in einem Aufzug
Libretto van Richard Strauss naar Oscar Wilde
Wereldpremière 9 december 1905, Semperoper, Dresden
DEZE PRODUCTIE
Reprise uit het seizoen 1987/88
Première 11 mei 1990
Met Richard Strauss’ meesterlijke Salome deed de moderne psychologie haar intrede op het operatoneel. Het stuk is kort maar uiterst krachtig, een onontkoombare lavastroom van religie, seks en geweld.
Inleiding
Door: Kasper van Kooten
In het kort
Centraal in Salome staat de verwende prinses van Judea, die het hoofd van Johannes de Doper eist, als ze zijn liefde niet kan krijgen.
Achtergrond
Cosima Wagner verweet Strauss dat hem in Oscar Wildes toneelstuk Salome, waarop de opera is gebaseerd, vooral het ‘duivelse element’ aansprak. Ook keizer Wilhelm II had zo zijn bedenkingen over het project: ‘(Strauss) zal zich hiermee zeer veel schade berokkenen.’ Waarop de componist later, terugblikkend op een sensationeel succes, opmerkte: ‘Van deze schade kon ik de villa in Garmisch laten bouwen!’

Ivo van Hove
RegisseurIvo van Hove (regie) werd in 2001 benoemd tot directeur van Toneelgroep Amsterdam en leidde het Holland Festival van 1998 tot 2004.

Daniele Gatti
DirigentDaniele Gatti (muzikale leiding) studeerde compositie en directie aan het Verdi Conservatorium in Milaan. Tussen 2008 en 2016 was hij dirigent van het Orchestre National de France.
TEAM EN CAST
- Muzikale leiding
- Daniele Gatti
- Regie
- Ivo van Hove
- Decor en licht
- Jan Versweyveld
- Kostuums
- An D'Huys
- Video
- Tal Yarden
- Choreografie
- Wim Vandekeybus
- Dramaturgie
- Jan Vandenhouwe
- Orkest
- Koninklijk Concertgebouworkest
- Herodes
- Lance Ryan
- Herodias
- Doris Soffel
- Salome
- Malin Byström
- Jochanaan
- Evgeny Nikitin
- Narraboth
- Peter Sonn (9, 12, 18, 27 juni en 2, 5 juli)
Attilio Glaser (21, 24 juni) - Ein Page der Herodias
- Hanna Hipp
- Fünf Juden
- Dietmar Kerschbaum
Marcel Reijans
Mark Omvlee
Marcel Beekman
Alexander Vassiliev
- Zwei Nazarener
- James Creswell
Roger Smeets
- Zwei Soldaten
- James Platt
Alexander Milev - Ein Cappadocier
- Michael Wilmering - talentontwikkeling
- Ein Sklave
- Jeroen de Vaal
Creatie
Regisseur Ivo van Hove (De zaak Makropulos, Iolanta, Der Schatzgräber) lijkt de aangewezen persoon om deze nieuwe productie te ensceneren. Hij zal beslist recht weten te doen aan de broeierige sfeer in Salome en diep doordringen in de menselijke geest. Ivo van Hove is directeur van Toneelgroep Amsterdam. Hij maakt furore in binnen- en buitenland met eigenzinnige regies van zowel theater- als opera. Voor A View from the Bridge dat in premiere ging in Londen en later ook Broadway veroverde, won hij de Olivier Award 2015. Andere opera’s onder andere Der Ring des Nibelungen (2007/2008, Vlaamse Opera) en Brokeback Mountain (2014, Madrid). In december 2015 ensceneerde Van Hove de musical Lazarus van David Bowie (New York).
Na zijn grootse DNO-debuut in Falstaff keert dirigent Daniele Gatti terug met het Koninklijk Concertgebouworkest waarvan hij nu chef-dirigent is.
Malin Byström debuteert in Amsterdam als Salome, terwijl Doris Soffel (Das Rheingold, Die Walküre, Die Frau ohne Schatten en Salome) haar doortrapte moeder Herodias vertolkt.
Muziek
Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Daniele Gatti
Koninklijk Concertgebouworkest
Het Koninklijk Concertgebouworkest wordt door de internationale kritiek tot ’s werelds beste orkesten gerekend. Het staat bekend om de unieke klank en stilistische flexibiliteit en werkt met de meest vooraanstaande componisten en dirigenten. Met ingang van het seizoen 2016/17 is Daniele Gatti chef-dirigent. Het orkest heeft een eigen label, RCO Live. Bij de Academie van het Koninklijk Concertgebouworkest worden jonge orkestmusici opgeleid. Meest recente producties van het orkest bij DNO: Parsifal (2012), Falstaff (2014), Lulu (2015) en in juni 2016 Pique dame onder leiding van Mariss Jansons.
Inleidingen
Drie kwartier voorafgaand aan de voorstelling is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.
Uit het blote hoofd liet de dirigent (Daniele Gatti) de superieure musici van het Concertgebouworkest op hun tenen over de juiste notenbalken trippelen en dansen, lichtte de details uit, zette aan waar nodig en – het allerbelangrijkste – hield bühne en bak perfect bij elkaar.