In het kort

Monteverdi was niet alleen de eerste belangrijke operacomponist, ook blies hij de geestelijke muziek van zijn tijd nieuw leven in. Hij combineerde in zijn Mariavespers de oude, strenge compositiestijl met de moderne, vrije manier van toonzetten waaruit het muziektheater was ontstaan.

Bekijk de uitvoering van Magnificat door het barok ensemble Pygmalion in een mise-en-espace door Pierre Audi.
Bekijk in deze video hoe we de Gashouder omtoveren tot het decor van Mariavespers.

Achtergrond

De Nationale Opera heeft alle overgeleverde muziektheaterwerken van Claudio Monteverdi uitgevoerd, in veelgeprezen ensceneringen. Nu krijgen de kleurrijke Mariavespers, die zeer geschikt zijn voor een interpretatie met beelden, een visuele realisering. Musicoloog Denis Morrier noemt de Mariavespers: ‘Een prachtige boom. De wortels reiken diep in het rijke verleden, de brede, stevige stam roept de pracht en praal van een veelbewogen heden op en het weelderig gebladerte ontwikkelt zich in vruchtbare vertakkingen naar de toekomst toe.’

Bekijk de uitvoering van Pulchra es Amica Mea
Het barok ensemble Pygmalion in een uitvoering van Monteverdi's Nigra Sum.

Pierre Audi

Directeur en regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Met ingang van 1 januari 2013 is hij directeur van De Nationale Opera. In de vijfentwintig jaar dat hij leiding geeft aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Raphaël Pichon

Raphaël Pichon heeft een passie voor Duitse muziek van Schütz tot Brahms; zijn brede repertoire omvat composities van de vroege Barok tot modern werk.