In het kort

Oorspronkelijk was Jephtha bedoeld voor concertante uitvoeringen. Het bevat een grote rijkdom aan aria’s en koren, zoals Jephtha’s serene ‘Waft her, angels’ wanneer hij zich met het noodlot verzoent en het ‘How dark, O Lord, are thy decrees!’ waarmee de Israëlieten reageren op Jephtha’s vaststaande besluit Iphis te doden.

Is er nog redding voor haar? In de versie van Händels librettist Thomas Morell komt een engel op het laatste moment tussenbeide en blijft het leven van de dochter gespaard. Jephtha is een van Händels meest ontroerende, intense koorstukken. Wrang genoeg moest hij juist op dit punt het componeren tijdelijk onderbreken vanwege de problemen met zijn gezichtsvermogen.

Luister naar de aria 'Waft her, angels, through the skies' door Richard Croft als Jephtha.
Kijk mee achter de schermen bij de productie van Jephtha.
Bekijk hier de trailer van Jephtha.

Het Verhaal

De Israëlieten worden − als straf van God nadat zij afgoden hadden gediend − bedreigd door de Ammonieten en zoeken een legeraanvoerder. Zebul vraagt zijn halfbroer Jephtha die taak op zich te nemen. Deze stemt in, met als voorwaarde dat hij daarna de leider van Israël zal worden.

Lees het verhaal

 

Claus Guth

Regisseur

CLAUS GUTH studeerde in München. De regisseur beleefde in 1999 zijn internationale doorbraak met de wereldpremière van Luciano Berio’s Cronaca del Luogo (Salzburger Festspiele) en keerde daarna terug met Iphigénie en Tauride, Zaide en een Mozart/Da Ponteserie.

Ivor Bolton

Dirigent

IVOR BOLTON (muzikale leiding) maakte jarenlang furore als klavecinist, voordat hij de overstap maakte naar het dirigeren. Na zijn debuut in 1994 ontwikkelde hij een speciale band met de Bayerische Staatsoper München.

Achtergrond

De persoonlijke omstandigheden waaronder dit prachtige werk tot stand kwam, waren tragisch: doordat Händels ogen snel achteruit begonnen te gaan, kon de componist Jephtha slechts met veel moeite voltooien. Een paar jaar later was Händel volledig blind.

Regisseur Claus Guth (eerder: Un ballo in maschera, Don Giovanni) vertelt in een parabel het oerverhaal van een verliezer die niet kan ontkomen aan de noodlottige kringloop van zijn leven. Nadat hij verstoten is, krijgt Jephtha de kans om weer in de gemeenschap te worden opgenomen, maar ... hij neemt dan een verkeerde beslissing. Hoop en vrees wisselen elkaar af.

Ivor Bolton maakt met Jephtha, na Le nozze di Figaro, voor de tweede maal dit seizoen zijn opwachting, nu als muzikaal leider van het barokorkest Concerto Köln. 

Coproductie met
Opéra national de Paris

 

Gesprek met Claus Guth; Odeon 103

Gesprek met Richard Croft (vader) en Anna Prohaska (dochter); Odeon 103