De Nationale Opera presenteert

Hondenhartje Al zingend door de plastic soep

Deze productie was te zien in mei 2017

Jeugdopera vanaf 8 jaar

Tijdsduur 1:25

Taal Nederlands

Boventitels Nederlands

Hondenhartje komt terug in 2018! Kijk hier voor meer informatie en kaarten.

In het kort

Primeur: na het succes van Reimsreisje brengt De Nationale Opera een nieuw gecomponeerde jeugdopera op het toneel. Voor en door zeebonken en eenieder die ze een warm hart toedraagt.

 

Kijk hier naar de repetities van Hondenhartje.
Ontdek hier het verhaal van Hondenhartje

Het verhaal

Hondenhartje is een jeugdopera die de wereld van de volwassenen wil becommentariëren in het besef dat ook de jeugd hier binnenkort deel van uitmaakt. Het is een stoere parodie op een maatschappij waar niemand nog overzicht lijkt te hebben; waar de leiders slechts de opiniepeilingen volgen in plaats van zich op te stellen als rolmodel voor nieuwe generaties.

De Captain en zijn bemanningsleden varen over zee met een schip vol diepvriesproducten. Ze hebben er zin in en zingen uit volle borst de scheepsliederen mee. De Captain is de absolute leider op het schip, zonder ontzag voor de natuur. Hij gooit plastic overboord en schiet op vogels. Dan raakt scheepshond Sjarik gewond door één van de neergestorte vogels. Om hem te redden wordt een deel van de hersens van de Captain in de hondenkop getransplanteerd.

Tijdens zijn spreekuur bespreekt de Captain op autoritaire wijze de levensvragen van zijn bemanning, en merkt daarbij niet dat Sjarik steeds meer menselijk gedrag gaat vertonen en zich steeds meer menselijke privileges gaat toe-eigenen. Tot er een knallende ruzie ontstaat tussen de Captain en Sjarik over wie de beste leider is. De strijd loopt zo hoog op dat de bemanning gaat muiten omdat zij vinden dat zij ook best de baas kunnen zijn. Uiteindelijk dreigt het schip ten onder te gaan in de plastic soep die zij zelf hebben veroorzaakt. Maar valt dit nog terug te draaien?

 

 

Winactie

Win twee kaarten voor de première van Hondenhartje! Maak de meest indrukwekkende haai van plastic, maak er een foto van en deel die met ons op social media #DNOhondenhartje of stuur hem naar socialmedia@operaballet.nl

Deel je foto (met #DNOhondenhartje) uiterlijk maandag 8 mei, op dinsdag 9 mei maken we de winnaars bekend. 

Zing mee met de zeebonken uit de voorstelling!
Zing je mee met de zeebonken over hun avonturen?

Marcel Sijm

Regisseur

Marcel Sijm maakt muziektheater in al zijn verschillende verschijningsvormen, waarbij hij het niet schuwt om verschillende stijlen met elkaar te mengen. In de opera heeft hij een voorliefde voor het nieuwe repertoire en hedendaagse bewerkingen van het oude.

Team, Cast en Koor

Concept en regie 
Marcel Sijm
Libretto 
Erik Bindervoet
Robbert-Jan Henkes
Muziek 
Oene van Geel
Florian Magnus Maier
Muzikale coördinatie 
Leonard Evers
Decor 
Roel van Berckelaer
Kostuums 
Esmee Thomassen
Licht 
Erik van Raalte
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
De Captain 
Anthony Heidweiller
Sjarikmans 
Gable Roelofsen
Slau 
Jeroen de Vaal
Eiso 
Alexander de Jong
Arie 
Mitch Raemaekers
Padde 
Martijn Cornet
Tim de Timmerman 
Marc Pantus
Vrouw van de Dierenbescherming 
Nanette Edens (actrice)
Heintje, altviool-cajon 
Oene van Geel
Kurt, gitaar  
Florian M. Maier
Felix, (alt)viool-gitaar 
George Dumitriu
Korneel, klarinet-scheepskat 
Bart de Kater
Ijsbrand, slagwerk-scheepslier 
Andreas Kühne
Kinderen van Circuswerkplaats Boost 
Boordorkest 
Leden van het Nationaal Jeugd Orkest

Creatie

Twee ervaren jeugdoperacomponisten schreven de muziek: Oene van Geel (jazzmuzikant) en Florian Magnus Maier (componist van heavy metal, flamenco en modern klassiek). Marcel Sijm baseerde zijn concept op de novelle Hondenhart van Michail Boelgakov en de schelmenroman Wijdlopige, brede en waarachtige beschrijving van de ongelukkige reizen van het schip de Visstick en haar gezagvoerder Kapitein Iglo van Bindervoet & Henkes.

Boelgakov schreef een satire over de nieuwe Sovjet-man. Bindervoet & Henkes nemen onze Nederlandse koopmansgeest onder de loep. Hondenhartje toont de puinhoop die volwassenen maken. Ronddobberend in hun consumentenscheepje zetten ze de natuur naar hun hand, maar tegelijkertijd willen ze in veilige wateren blijven.

 

Hondenhartje is mede mogelijk gemaakt door:

Fonds21