In het kort

Theatre of the World is geïnspireerd door de jezuïet Athanasius Kircher (1601-1680). Hij wordt gezien als de laatste Renaissance-man, een geleerde die op alle gebieden thuis was. Kircher was onder meer egyptoloog, sinoloog, wis- en natuurkundige, vulkanoloog, muziektheoreticus en componist. Eén van de taken van jezuïeten was het zoeken van Gods aanwezigheid in alles. Vervolgens werd het  resultaat als een 'theater van de wereld' op beeldende wijze aanschouwelijk gemaakt.

Een opera over de laatste man die alles wist. Pierre Audi, Louis Andriessen en de gebroeders Quay vertellen hoe zij met dit gegeven zijn omgegaan.
Wat maakt wetenschapper, archeoloog en dichter Athanasius Kircher zo’n fascinerend onderwerp voor een opera? Regisseur Pierre Audi en componist Louis Andriessen vertellen.
Bekijk hoe het decor van Theatre of the World wordt opgebouwd in Koninklijk Theater Carré.
Bekijk de trailer van Theatre of the World.

Het verhaal

In Theatre of the World maakt Kircher een reis door tijd en ruimte, vergezeld door een twaalfjarige knaap. Is dat zijn leerling, hijzelf op jonge leeftijd of de duivel? Hij steekt de doodsrivier over, ziet de toren van Babel en komt aan in China. De reis moet hem helpen zich alles te herinneren wat hij ooit heeft beleefd. Als Kircher uiteindelijk dezelfde kan blijven die hij is, zal hij dat dan in de hemel of in de hel zijn? De oude en zwakke man wil vrede sluiten met God. Aan zijn graf prijst zijn geliefde Juana de glans van de wereld.

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Reinbert de Leeuw

Muzikale leiding

REINBERT DE LEEUW (muzikale leiding) studeerde piano en muziektheorie aan het Amsterdamse Conservatorium, gevolgd door een compositiestudie bij Kees van Baaren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Sinds de oprichting in 1974 is hij vaste dirigent van ASKO|Schönberg.