De Nationale Opera presenteert

Opera gala

Deze productie was te zien in november 2015

UNIEK FEEST MET EEN GOUDEN RANDJE

Tijdsduur 2:00

Galavoorstelling 6 november 2015
De voorstelling was met een livestream parallel op het internet te volgen.
Het Opera Gala was nog tot een week na de voorstelling via een live-stream van ‘The Opera Platform’ te bekijken.

  • 'De Nationale Opera vierde het 50 jarig bestaan met een flitsend muzikaal feestje, vol vaart en met smaak geregisseerd door Robert Carsen.' - Trouw
  • 'Pierre Audi blijft op divers gala ver van feestcliché's' - NRC Handelsblad
  • 'Een dure maar verrukkelijke luxe' - Theaterkrant

 
Jubileumboek Si Può nog steeds verkrijgbaar
Vrijdag 6 november werd het eerste exemplaar van het jubileumboek Si Può? 50 jaar De Nationale Opera  overhandigd aan Prinses Beatrix. Het lijvige fotoboek is vormgegeven door Irma Boom die in haar ontwerp subtiel de 'ritmiek' van de trekkenwand verweefde. Het boek dat in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam tot stand is gekomen, imponeert door de wijze waarop vijftig jaar De Nationale Opera is gevisualiseerd. Het fotomateriaal wordt afgewisseld met een aantal achtergrondartikelen van opera-experts als Leo Samama, Klaus Bertisch en Francis Maes.
Si Può? 50 jaar De Nationale Opera is verkrijgbaar in de winkel van Nationale Opera & Ballet en is ook te bestellen online:
Jubileumboek

In het kort

De Nationale Opera vierde zijn vijftigjarig jubileum met een Gala: een uniek feest met een gouden randje, met onder anderen Eva Maria Westbroek, Violeta Urmana, Sabine Devieilhe, Eleonora Buratto, Marc Albrecht en Tan Dun. Het Opera Gala werd geregisseerd door Robert Carsen.
Muzikale kwaliteit, wereldpremières, Nederlands repertoire, vernieuwende regies en visuele aantrekkingskracht. Zie hier de vijf kernwaarden van De Nationale Opera. Ze vormen het fundament voor dit feestelijke en verrassende Opera Gala.
Het Gala werd gevierd in bijzijn van H.K.H. Prinses Beatrix.
Klik hier voor het programma
Dresscode: Black tie

Programma

Tal van prominente zangers zijn aanwezig, onder wie de sopraan Eva Maria Westbroek, mezzosopraan Violeta Urmana, sopraan Sabine Devieilhe, sopraan Eleonora Buratto, sopraan Adrianne Pieczonka, bariton Thomas Oliemans and tenor Paolo Fanale. Een ensemble van Nederlandse zangers, met onder andere Lenneke Ruiten, Judith van Wanroij, Florieke Beelen en Roger Smeets en de Italiaan Giovanni Battista Parodi , zingt de finale uit de tweede akte van Le nozze di Figaro.
Het Koor van De Nationale Opera zingt een aantal fragmenten die de klankrijkdom en diversiteit van het repertoire laten horen, waaronder werk van Wagner en Verdi. Marc Albrecht leidt het Nederlands Philharmonisch Orkest I Nederlands Kamer Orkest met aandacht voor het kleinste detail en de subtielste klanken.
De Chinese componist Tan Dun dirigeert zelf zijn nieuwe compositie Passacaglia: Secret of Wind and Birds, een Europese première. Krzysztof Pastor, vaste choreograaf bij Het Nationale Ballet, creëert speciaal ter gelegenheid van het Gala een nieuw ballet voor vier dansers (drie mannen en een vrouw), op Crisantemi van Puccini.
Het Opera Gala wordt geregisseerd door Robert Carsen.
Het feest begint al ruim voor de voorstelling, in een feestelijk aangeklede foyer, met heerlijke amuses om uw appetijt op te wekken. Na afloop van de voorstelling, is er een afterparty, met sfeervolle muziek, heerlijke hapjes én bubbels.
Door omstandigheden zijn de eerder aangekondigde zangers Charlotte Margiono en Luca Pisaroni, helaas niet in staat tijdens het Opera Gala op te treden.

Robert Carsen

Regisseur

De Canadese regisseur Robert Carsen ensceneerde bij De Nationale Opera Dialogues des Carmélites, Fidelio, Carmen en Falstaff.

Marc Albrecht

chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Marc Albrecht
Concept en regie 
Robert Carsen
Decor 
Robert Carsen
in samenwerking met
Nationale Opera & Ballet
Licht 
Robert Carsen
in samenwerking met
Cor van den Brink
Orkesten 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Nederlands Kamer Orkest
Koor 
Koor van De Nationale Opera
Instudering koor 
Ching-Lien Wu
 
Ballet  
Het Nationale Ballet
Dansers 
Igone de Jongh
Casey Herd
Sébastien Galtier
Artur Shesterikov
Choreografie 
Krzysztof Pastor
Kostuums ballet 
Oliver Haller
Orkest ballet 
Strijkkwartet van het
Nederlands Kamer Orkest
 
Feest na afloop 
DJ's St. Paul en Leroy Rey
Spreker 
Pierre Audi
Gastdirigent 
Tan Dun
Pianisten 
Marc Albrecht
Peter Lockwood
Solisten 
Marcel Beekman
Florieke Beelen
Eleonora Buratto
Sabine Devieilhe
Paolo Fanale
Peter Hoare
André Morsch
Yvonne Naef
Thomas Oliemans
Giovanni Battista Parodi
Adrianne Pieczonka
Peter Rose
Lenneke Ruiten
Roger Smeets
Violeta Urmana
Judith van Wanroij
Eva-Maria Westbroek
Dennis Wilgenhof

Jubileumboek

In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam wordt een prachtig geïllustreerd Jubileumboek gemaakt. Het beschrijft de geschiedenis van De Nationale Opera en de bijzondere manier waarop DNO in de afgelopen vijftig jaar het operarepertoire heeft verkend en uitgebreid. Het boek is na afloop van het Opera Gala te koop.

Muziek

Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het NedPhO|NKO geeft concerten in de grote concertzalen in binnen- en buitenland en verbindt daarbij artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek. In een omvangrijk educatieprogramma neemt het orkest verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera.

Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van het NedPhO|NKO en van De Nationale Opera. Albrecht boekte recent groot succes in Schönbergs Gurrelieder en Wagners Lohengrin. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder zijn leiding in 2014 een Edison. Muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest is Gordan Nikolić.