In het kort

Hans en Grietje? Zeg maar gerust Hans en Griet. Geen donker woud of peperkoekhuisjes vormen het decor in deze nieuwe variant van het universele verhaal van Hans en Grietje. We verplaatsen ons in deze voorstelling naar een Braziliaanse vuilnisbelt die tot leven wordt gewekt door tussen de rommel spelende kinderen. Is met een beetje fantasie immers niet alles bruikbaar om een andere wereld  te creëren, een wereld waarin je ‘lang en gelukkig’ leeft? 

Een snoepberg van 3 meter hoog, een huis in de vorm van een cornflakes pak en een vuilnisbelt over de hele breedte van het toneel vormen allemaal onderdeel van het decor in de opera Hänsel und Gretel. Kijk mee in ons decoratelier.

Achtergrond

Met haar veelbekroonde werk weet regisseuse Lotte de Beer wonderwel de juiste snaar te raken bij jong en oud. Bij De Nationale Opera regisseerde zij eerder Waiting for Miss Monroe en de kinderopera Ringetje. Lotte de Beer won de International Opera Award 2015 in de categorie Newcomer.

'Een meesterwerk' noemde Richard Strauss de opera, die qua stijl volmaakt past in de lijn van de opera’s van Wagner en Strauss die hier eerder te zien waren. Het werk combineert een grote kleurenrijkdom met volksliedachtige, ongekunstelde melodieën.

Chef-dirigent Marc Albrecht: “Hänsel und Gretel is voor mij een van de allermooiste operacomposities. Op het eerste gezicht is het een stuk voor kinderen, maar het biedt juist aan volwassen luisteraars inzicht in hun eigen dromen, angsten en verlangens.”

 

KidsRights
Na afloop van deze voorstelling wordt er gecollecteerd voor KidsRights. Regisseur Lotte de Beer: 'In mijn regie van Hänsel und Gretel is het de kracht van de fantasie van kinderen die hen uit de vreselijke situaties redt. Het geeft een uitweg, een mogelijkheid om even te vluchten van de realiteit. Dat maakt kinderen zo sterk.' Juist die kinderlijke overlevingsdrang staat centraal bij KidsRights, een Nederlandse kinderrechtenorganisatie die opkomt voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld en die hun rechten promoot en ondersteunt.

 

De innovatieve en spannende productie Hänsel und Gretel start met een prachtige video die gemaakt is in ons decoratelier. Bekijk hier de making-of.

Lotte de Beer

Regisseur

De Nederlandse LOTTE DE BEER (regie) volgde de regieopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Zij is een van de meest gevraagde regisseurs van haar generatie.