De Nationale Opera presenteert
Opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie
CHOVANSJTSJINA
Modest Moesorgski
Nationaal muziekdrama in vijf akten
Libretto van Modest Moesorgski, naar een idee van Vladimir Stasov
Wereldpremière 9 February 1886, Marinsky Theater, Stint-Petersburg
DEZE PRODUCTIE
Nieuwe productie
Première 27 februari 2016
Chovansjtsjina betekent vrij vertaald ‘de affaire Chovanski’ en gaat over de door vorst Chovanski geleide opstand van de streletsen (musketiers) tegen Peter de Grote. Moesorgski laat zien hoe persoonlijke en politieke ambities in elkaar kunnen overlopen en hoe het gewone volk lijdt onder de machtsspelletjes van hun heersers.
Inleiding
door Bart Hermans
In het kort
Net als in Boris Godoenov zijn ook in deze op de Russische geschiedenis gebaseerde opera de dood, verbanning, waanzin en politiek de inspiratiebronnen voor Moesorgski. Bij regisseur Christof Loy ontvouwt het verhaal van de opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie zich op het toneel als een caleidoscoop. Hij ziet in de politieke en religieuze conflicten een link met de Russische politieke situatie van vandaag. Loy: “Het boeit mij waar wij vandaan komen en waar we naartoe gaan.
Het verhaal
Aan de vooravond van de machtsovername van tsaar Peter de Grote wordt Moskou verscheurd door twee rivaliserende leiders: prins Golytsin van de Bojaren en Iwan Chovanski die de sekte van de Oudgelovigen verdedigt. Chovanski beschikt met de gevreesde streletsen over een eigen leger. Nadat tsaar Peter de Grote de stad heeft weten in te nemen wordt prins Golytsin verbannen en Iwan Chovanski vermoord. De Oudgelovigen plegen massaal zelfmoord om aan het bewind van tsaar Peter de Grote te ontkomen.

Christof Loy
RegisseurDe Duitse regisseur Christof Loy debuteerde in 2010 bij De Nationale Opera met Les vêpres siciliennes.

Ingo Metzmacher
DirigentINGO METZMACHER (muzikale leiding) was van 1997 tot 2005 General musikdirektor van de Hamburgische Staatsoper. Met name zijn samenwerking met Peter Konwitschny leidde tot veelbesproken producties.
Team, Cast en Koor
- Muzikale leiding
- Ingo Metzmacher
- Regie
- Christof Loy
- Decor
- Johannes Leiacker
- Kostuums
- Ursula Renzenbrink
- Licht
- Reinhard Traub
- Choreografie
- Thomas Wilhelm
- Dramaturgie
- Katja Hagedorn
- Orkest
- Nederlands Philharmonisch Orkest
- Koor
- Koor van De Nationale Opera
- Instudering koor
- Ching-Lien Wu
- Kinderkoor
- Nieuw Amsterdams Kinderkoor
o.l.v. Eline Welle
- Vorst Ivan Chovanski
- Dmitry Ivashchenko
- Vorst Andrej Chovanski
- Maxim Aksenov
- Vorst Vasili Golitsyn
- Kurt Streit
- Sjaklovity
- Gábor Bretz
- Dosifej
- Orlin Anastassov
- Marfa
- Anita Rachvelishvili
- Suzanna
- Olga Savova
- Klerk
- Andrei Popov
- Emma
- Svetlana Aksenova
- Varsonofjev
- Roger Smeets
- Koeska
- Vasily Efimov
- Stresjnev
- Morschi Franz
- Eerste strelets
- Vitali Rozynko
- Tweede strelets
- Sulkhan Jaiani
- Vertrouweling van vorst Golistyn
- Richard Prada
Creatie
Hoewel de componist er de laatste negen jaren van zijn leven aan wijdde, kwam hij niet tot een definitieve versie van Chovansjtsjina . Verschillende componisten hebben zich er na Moesorgski’s dood over ontfermd. De Nationale Opera koos voor het door Sjostakovitsj voltooide Chovansjtsjina. Met deze nieuwe productie gaat De Nationale Opera door met het verkennen van het Russische repertoire.
Hoofdrollen
De partij van Chovanski wordt vertolkt door Dmitry Ivashchenko, een DNO-debuut. Zijn tegenstander Dosifej wordt gezongen door Orlin Anastassov die eerder bij DNO te zien was als de paus in Benvenuto Cellini. In de rol van Marfa debuteert Anita Rachvelishvili bij DNO.
Christof Loy
Christof Loy (Les vêpres siciliennes en Arabella) won de Musikpreis der Stadt Düsseldorf. Tot driemaal toe riep het tijdschrift Opernwelt hem uit tot regisseur van het jaar en werd hij onderscheiden met een Laurence Olivier Award.
Chovansjtsjina wordt geprogrammeerd in het kader van Opera Forward Festival. Een nieuw festival dat met toonaangevend nieuw werk de toekomst van opera verkent, mede mogelijk gemaakt door Founding partners VandenEnde Foundation en Fonds 21.
Muziek
Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest
Het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest is vaste orkestpartner van De Nationale Opera en wordt internationaal gerekend tot de beste operaorkesten. Het NedPhO|NKO geeft concerten in de grote concertzalen in binnen- en buitenland en verbindt daarbij artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek. In een omvangrijk educatieprogramma neemt het orkest verantwoordelijkheid voor de toekomst van klassieke muziek en opera.
Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van het NedPhO|NKO en van De Nationale Opera. Albrecht boekte recent groot succes in Schönbergs Gurrelieder en Wagners Lohengrin. Voor de opname van de DNO-productie Der Schatzgräber ontving het Nederlands Philharmonisch Orkest onder zijn leiding in 2014 een Edison. Muzikaal leider van het Nederlands Kamerorkest is Gordan Nikolić.
Dirigent Ingo Metzmacher leidt in Chovansjtsjina het Nederlands Philharmonisch Orkest. Ook het Koor van De Nationale Opera levert in deze voorstelling een belangrijke bijdrage.
Inleidingen
Drie kwartier voorafgaand aan Chovansjtsjina is er een inleiding in de foyer. Zo krijgt u meer achtergrondinformatie over de productie die u gaat zien. De inleidingen van Nationale Opera & Ballet zijn in het Nederlands en zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig plaatsbewijs voor de voorstelling van die dag.
Foyeravond
Op 15 februari is er een speciale avond rondom Chovansjtsjina in de foyer van Nationale Opera & Ballet waar u door middel van optredens en interviews meer verdieping vindt in deze opera.
Deze productie is onderdeel van Opera Forward Festival en wordt mede mogelijk gemaakt door Founding partners VandenEnde Foundation en Fonds 21, samen met Ammodo.
‘Het koor schittert en groeit gedurende de lange avond uit tot een waar hoofdpersonage.’
‘Van een opera genieten was nog nooit zo gemakkelijk. En mijn god, of het genieten is. Muzikaal is deze Chovansjtsjina een van de mooiste producties die De Nationale Opera ooit op de planken zette, … .’
‘En weer is het De Nationale Opera gelukt de enscenering van een vrijwel onuitvoerbare opera tot een muziektheatrale triomftocht te maken.’
‘Het koor van DNO bewijst al jaren dat het een plek verdient tussen de grote internationale operakoren en de Chovansjtsjina mag gerust worden gezien als de zoveelste parel op de kroon.’
Regisseur Christof Loy heeft er alles aan gedaan om van Arabella, een aantrekkelijke voorstelling te maken. Hij is daarin met glans geslaagd.