In het kort

Net als in Boris Godoenov zijn ook in deze op de Russische geschiedenis gebaseerde opera de dood, verbanning, waanzin en politiek de inspiratiebronnen voor Moesorgski. Bij regisseur Christof Loy ontvouwt het verhaal van de opkomst en ondergang van een Russische adellijke familie zich op het toneel als een caleidoscoop. Hij ziet in de politieke en religieuze conflicten een link met de Russische politieke situatie van vandaag. Loy: “Het boeit mij waar wij vandaan komen en waar we naartoe gaan.

Regisseur Christof Loy liet zich voor Chovansjtsjina inspireren door Vasili Soerikovs bekende schilderij van de executie van de streletsen op het Rode Plein. Kijk mee in ons decoratelier.
In ons atelier wordt hard gewerkt aan de verschillende historische kostuums die in Chovansjtsjina gebruikt worden. Neem een kijkje achter de schermen.

Het verhaal

Aan de vooravond van de machtsovername van tsaar Peter de Grote wordt Moskou verscheurd door twee rivaliserende leiders: prins Golytsin van de Bojaren en Iwan Chovanski die de sekte van de Oudgelovigen verdedigt. Chovanski beschikt met de gevreesde streletsen over een eigen leger. Nadat tsaar Peter de Grote de stad heeft weten in te nemen wordt prins Golytsin verbannen en Iwan Chovanski vermoord. De Oudgelovigen plegen massaal zelfmoord om aan het bewind van tsaar Peter de Grote te ontkomen.

Christof Loy

Regisseur

De Duitse regisseur Christof Loy debuteerde in 2010 bij De Nationale Opera met Les vêpres siciliennes.

Ingo Metzmacher

Dirigent

INGO METZMACHER (muzikale leiding) was van 1997 tot 2005 General musikdirektor van de Hamburgische Staatsoper. Met name zijn samenwerking met Peter Konwitschny leidde tot veelbesproken producties.