De Nationale Opera presenteert

TRAUERNACHT Johann Christoph Bach

Deze productie was te zien in februari 2015

Trauernacht

De Nationale Opera Talent en Stadsschouwburg Amsterdam werken samen ten behoeve van het brengen van Trauernacht in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg.

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie van DNO Talentontwikkeling
Première 14 februari 2015, Stadsschouwburg Amsterdam
Coproductie van De Nationale Opera met Festival d’Aix-en-Provence, Opéra National de Bordeaux en Calouste Gulbenkian Foundation
Met steun van ENOA (European Network of Opera Academies)

In het kort

Trauernacht is een co productie van De Nationale Opera met Festival d’Aix-en-Provence, de Opéra National de Bordeaux en de Calouste Gulbenkian Foundation met steun van ENOA. Op 14 en 15 februari 2015 is de productie 'Trauernacht' te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam in het Brandstichter festival.

Johann Sebastian Bach heeft meer dan 200 kerkcantates gecomponeerd. Als kantor van de Thomaskirche in Leipzig had hij de verplichting er één per week te schrijven. De teksten haalde Bach met name uit de Bijbel en zogeheten  piëtistische poëzie, en zijn zowel dramatisch als spiritueel.

Voor deze productie lieten regisseur Katie Mitchell en dirigent Raphaël Pichon, beiden fervent bewonderaars van Bach, zich inspireren door de dramatische kracht van de composities. Beiden verkennen de kracht van de cantates, en vieren de theatraliteit en de levende energie van de werken als tegenhanger van de alomtegenwoordige dood. De Britse Katie Mitchell regisseerde eerder de Matthäus-Passion.

In de voorstelling herdenken vier jonge volwassenen − een sopraan, een alt, een tenor en een bas −  hun overleden vader, gezeten aan de keukentafel van hun ouderlijk huis.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Raphaël Pichon
Regie 
Katie Mitchell
Instudering regie 
Robin Tebbutt
Decor en kostuums 
Vicki Mortimer
Licht 
James Farncombe
Orkest 
Ensemble Pygmalion
Sopraan 
Myriam Arbouz
Alt 
Marian Dijkhuizen
Tenor 
Rupert Charlesworth
Bas 
Andri Björn Robertsson
Vader 
Hugo Koolschijn