In het kort

Klassieke mythen zoals die over de zanger Orfeo spreken mensen van alle tijden aan. Dankzij zijn prachtige zang mag hij afdalen in het dodenrijk om zijn geliefde Euridice terug te halen, die aan een slangenbeet is gestorven. Er is één voorwaarde: hij mag onderweg niet naar haar omkijken. Zijn grote liefde dwingt hem ertoe dit toch te doen en hij verliest haar voorgoed. Orfeo zweert in een klaagzang de liefde af, maar zijn vader Apollo neemt hem mee naar de hemel, waar hij voor altijd met Euridice verenigd wordt. Aards geluk kan immers niet blijvend zijn, is de moraal.

Achtergrond

Voor het eerst komt dirigent Pablo Heras-Casado naar Nationale Opera & Ballet, aan het hoofd van het beroemde Freiburger BarockConsort. Er zijn veel nieuwe zangers, maar ook twee solisten die bij De Nationale Opera eerder veel indruk maakten: Charlotte Hellekant (Anna in Les Troyens, Cornelia in Giulio Cesare) zingt La Messagiera/ La Speranza en Georg Nigl (titelrol in Dionysos en Mr. Astley in De speler) is Orfeo.

Productie

Sasha Waltz & Guests
Sasha Waltz’ gezelschap Sasha Waltz & Guests is in het 20ste jaar van zijn bestaan (2013) benoemd tot Cultureel Ambassadeur van de Europese Unie, vanwege zijn grote invloed op de danskunst.

Coproductie met Sasha Waltz & Guests, Les Theâtres de la Ville de Luxembourg, Bergen International Festival en opéra de Lille.