In het kort

Richard Wagner noemde Lohengrin nog een 'romantische opera', hoewel het stuk al vooruit wijst naar zijn latere muziekdrama's. Enkele delen zijn nog te beschouwen als zelfstandige muzikale nummers, maar het werk is een doorlopend geheel. Zelfs het beroemde Bruidskoor, dat vaak afzonderlijk wordt gepresenteerd, komt pas werkelijk tot zijn recht binnen het verband van deze opera. Echt romantisch zijn de middeleeuwse sfeer en de figuur van de Zwaanridder. Hij bepaalt als een hoger wezen het lot van de hoofdpersonen. Zijn naam moet geheim blijven: een typisch sprookjesthema! Extra spanning krijgt deze opera door de tegenstellingen tussen christendom en heidense krachten.

Lohengrin
Lohengrin
Foto: Ruth Walz
Lohengrin
Foto: Ruth Walz

Achtergrond

Jannis Kounellis
De Italiaans-Griekse beeldend kunstenaar Jannis Kounellis maakt installaties die ook in een museum ‘theatraal’ aandoen. Zijn kracht zit in de manier waarop hij de dialoog aangaat met de ruimte. Kounellis gebruikt pure, ruwe materialen: metaal, hout, steen, wol en jute. Voor Lohengrin ontwierp hij een strak en imposant decor, met een grote muur van staal, als een afgesloten wereld.

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Marc Albrecht

chef-dirigent

Marc Albrecht, chef-dirigent van De Nationale Opera en het Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest, staat bekend om zijn interpretaties van werken van Wagner en Richard Strauss en van hedendaagse muziek.