In het kort

Gruwelijk ritueel
In een fantasieland laat koning Ouf I op zijn verjaardag steevast iemand spietsen wegens majesteitsschennis, voor zijn eigen plezier en dat van het volk. Dit jaar lijkt de respectloze marskramer Lazuli het slachtoffer te worden nadat hij de koning een oorvijg heeft gegeven. Maar de hofastroloog waarschuwt Ouf: zijn ster is zo sterk verbonden met die van Lazuli dat hij eveneens zal sterven. Prompt laat de koning de marskramer in zijn paleis vertroetelen. Als door een jaloerse minister een aanslag op Lazuli wordt gepleegd, vreest Ouf het ergste en denkt hij dat nu ook zíjn laatste uur heeft geslagen. Door alle klokken terug te zetten probeert hij tijd te winnen. Maar Lazuli leeft nog. De koning schenkt hem de hand van prinses Laoula en benoemt het jonge paar tot zijn opvolgers. Het gruwelijke ritueel wordt afgeschaft. De chaotische ontwikkelingen krijgen in het decor vorm door doolhofachtige trappen en wegen. Soms leiden die naar de top, soms lopen ze dood.

L'étoile: regie Laurent Pelly

Achtergrond

Dirigent Patrick Fournillier is voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, regisseur Laurent Pelly gaf met zijn geestige productie van L’amour des trois oranges al eerder acte de présence. Van de zangers maken de meesten hun huisdebuut; mezzosopraan Stéphanie d’Oustrac (Lazuli) zong hier Idamante in Idomeneo, net als Lazuli een travestierol.

Productie

Stéphanie d’Oustrac
Met haar slanke postuur en grote acteertalent wordt Stéphanie d’Oustrac veel gevraagd voor ‘jongensrollen’ zoals Cherubino in Le nozze di Figaro. Zij trad op tijdens het Festival d’Aix-en-Provence en ging met Les Arts Florissants op tournee door Europa en de Verenigde Staten. Met regisseur Laurent Pelly werkte ze eerder samen aan La belle Hélène, La Périchole en Les contes d’Hoffmann.