In het kort

Met zijn eerste opera pakte de Franse componist Hector Berlioz meteen flink uit. Nadat hij de memoires van de 16de-eeuwse beeldhouwer Benvenuto Cellini had gelezen, identificeerde hij zich met deze vechter voor onafhankelijke kunst en persoonlijke vrijheid.

Achtergrond

Groots spektakel
Het verhaal gaat over het voltooien van een Perseus-beeld in opdracht van paus Clemens VII. Fieramosca, Cellini’s rivaal, zet hem telkens de voet dwars. Berlioz maakte een groots spektakel van het Romeinse carnaval, waarin iedereen zich als een ander kan voordoen. Op Aswoensdag weet de beeld- houwer het beeld nog net op tijd af te maken, ondanks Fieramosca’s poging tot sabotage. Niet alleen de kunstenaar triomfeert, ook de mens: nu Cellini zijn taak heeft volbracht, mag hij trouwen met zijn geliefde Teresa. Benvenuto Cellini is een kruidig geheel − met liefde, spanning, doodslag en de dreiging van de strop, naast komische situaties en schelmenstreken.

© English National Opera
© English National Opera
© English National Opera

Terry Gilliam

Regisseur

TERRY GILLIAM (regie, decor i.s.m. Aaron Marsden) kwam voor het eerst in beeld in 1969 als lid van de tv-show Monty Python's Flying Circus. In 1975 was hij mede-regisseur van zijn eerste speelfilm Monty Python and the Holy Grail waarop Jabberwocky volgde, zijn solo-regiedebuut.

Sir Mark Elder

Dirigent

SIR MARK ELDER (muzikale leiding) is Directeur Muziek van het Hallé Orchestra, Principal Artist van het Orchestra of the Age of Enlightenment en Artistiek directeur van Opera Rara. Hij verscheen regelmatig in prominente internationale operahuizen als Covent Garden, Metropolitan Opera, Opéra National de Paris, Lyric Opera of Chicago en op het Glyndebourne en Bayreuth Festival.

Productie

Met veel belangstelling wordt uitgekeken naar de terugkeer van dirigent Sir Mark Elder (eerder: Pelléas et Mélisande) en het DNO-debuut van Terry Gilliam als regisseur. In de titelrol, waarvoor een tenor nodig is met een stralende hoogte, staat John Osborne; hij maakte in Amsterdam veel indruk als Lord Arturo Talbo in I puritani, Léopold in La Juive en recent Arnold Melcthal in Guillaume Tell.

Terry Gilliam
Bijna iederen kent Terry Gilliam van Monty Python’s Flying Circus, van films als The Holy Grail, Life of Brian, The Meaning of Life en Brazil. Als operaregisseur debuteerde Gilliam in 2011 zeer succesvol met een ander werk van Berlioz, La damnation de Faust. Die productie was eerst te zien bij English National Opera, vervolgens bij de Vlaamse Opera.