In het kort

Het verhaal komt uit Ludovico Ariosto’s epos Orlando furioso, dat voor diverse operalibretto’s de bron is geweest. De mooie Alcina lokt mannen naar haar eiland en met haar bovennatuurlijke krachten verandert ze hen in dieren, rotsen of beekjes. Vijf personen zijn door een keten van liefdesverwikkelingen met elkaar verbonden; de belangrijkste daarvan is de affaire tussen Alcina en de paladijn Ruggiero. Alcina is een interessant personage, met uiteenlopende emoties. Liefde, haat en verdriet vinden een uitweg in prachtige aria’s. Ook Ruggiero maakt indruk: een krijgsman en tegelijkertijd een gevoelig mens.

Alcina - 2005
Foto: Clärchen & Matthias Baus
Alcina 2005
Foto: Clärchen & Matthias Baus
Alcina - 2005
Foto: Clärchen & Matthias Baus

Achtergrond

Net als voor Tamerlano bestaat het artistieke team uit Christophe Rousset (muzikale leiding), Pierre Audi (regie) en Patrick Kinmonth (decor en kostuums). Voor Alcina ontwierp Peter van Praet het licht. Het liefdespaar Alcina en Ruggiero wordt vertolkt door Sandrine Piau en Maite Beaumont.

Pierre Audi

Regisseur

PIERRE AUDI (regie) werd in 1988 artistiek directeur van De Nederlandse Opera. Van januari 2013 tot september 2018 was hij directeur van De Nationale Opera. In de tijd dat hij leiding gaf aan De Nationale Opera en voorganger De Nederlandse Opera, is een van zijn verdiensten geweest dat hij Nederland een eigen operatraditie heeft gegeven. Visie en durf is de combinatie die hem respect bracht, in Nederland en ver daarbuiten. Als directeur én als regisseur.

Christophe Rousset

Muzikale leiding

Christophe Rousset studeerde klavecimbel aan de Schola Cantorum van Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag. Rousset wordt gedreven door een passie voor het vocale repertoire en stichtte in 1991 zijn eigen ensemble, Les Talens Lyriques, waarmee hij het Italiaanse en Franse barokrepertoire exploreert.