De Nationale Opera presenteert

Ringetje Richard Wagner (1813-1883)

Deze productie was te zien in oktober 2012

RINGETJE - Der Ring des Nibelungen voor kinderen

DEZE PRODUCTIE

Reprise uit het seizoen 2011/12
Voorstelling 7 oktober 2012

Achtergrond

Regisseur Lotte de Beer heeft Ringetje in opdracht van Het Muziektheater Amsterdam (HMA) gemaakt voor het feestweekend in september 2011. In 100 minuten vertelt Lotte de Beer het verhaal van Wagners Der Ring des Nibelungenvoor en door kinderen. 

Lotte de Beer: “Ik wilde eens wat anders maken dan de voor de hand liggende titels die meestal voor kinderen worden geprogrammeerd. Bovendien wilde ik graag refereren aan de bijzondere ‘Ring’ die Pierre Audi voor DNO heeft gemaakt.

Een uitgangspunt was om die grootse en heldhaftige wereld van reuzen en goden te confronteren met een heel aardse laag van ‘gewone’ mensen. Zo ben ik uitgekomen bij de padvinders Bert en Rita, die de hoofdrol spelen in Ringetje.

Jonathan Dove, de componist, had al een rigoureuze, nieuwe bewerking van Der Ring des Nibelungen gemaakt voor klein orkest; ik heb een verhaallijn geconstrueerd en daarvoor stukjes muziek uitgezocht uit alle vier de opera’s en toen samen met de acteurs de scènes gemaakt. 

Bij de avonturen die Bert en Rita beleven, heb ik telkens goed gekeken naar de gebeurtenissen in de oorspronkelijke Der Ring des Nibelungen. In principe heb ik het verhaal als het ware parallel aan de structuur van de grote ‘Ring’ opgezet. Een verschil is dat de godenwereld vernietigd wordt aan het einde: wanneer Brünhilde de ring in het vuur gooit, gaat het Walhalla in vlammen op. Bij mij blijven de mensen aan het einde over.
Onze personages zijn veel minder moedig en heldhaftig dan de protagonisten in de opera. Bert is eigenlijk best wel bang. Hij moet van alles overwinnen. Maar misschien is hij omdat hij zijn angsten overwint, wel een echte held.”

De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kinderen kunnen al vanaf €5,- naar de voorstelling. 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hans Leenders
Regie 
Lotte de Beer
Decor en kostuums 
Marouscha Levy
Licht 
Wijnand van der Horst
Dramaturgie 
Chikako Kitagawa
Orkest 
Holland Symfonia
Koor 
Kinderkoor De Kickers
Instudering koor 
Lorenzo Papolo
Acteurs 
Arent-Jan Linde,
Anne Lamsvelt
Siegmund / Siegfried 
Morschi Franz
Sieglinde / Brünnhilde 
Dana Ilia
Erda / Walküre / Rheintochter 
Marieke Reuten
Freia / Walküre / Rheintochter 
Elizabeth Poz
Gutrune / Walküre/Rheintochter 
Wieke van Wingerden
Mime/Fafner 
Richard Prada
Alberich 
Jan Willem van der Hagen
Wotan 
Nanco de Vries
Fasolt / Hunding/Gunther 
Bas Kuijlenburg
Spreekteksten 
Arent-Jan Linde
Anne Lamsvelt
Lotte de Beer

Creatie

Wat zou jij doen als je in een betoverd bos terechtkwam? Zou je bang zijn of juist niet? Padvinders Bert en Rita raken de weg kwijt en komen terecht in het Nibelungenrijk, waar reuzen, goden, dwergen en andere wezens wonen.

In het bos is van alles aan de hand: de dwerg Alberich heeft het goud van de Rijndochters gestolen om er een ring van te maken. Daarmee wil hij de macht over de wereld krijgen. Dat mag niet gebeuren! 
Bert en Rita willen alleen maar de weg terugvinden naar de andere padvinders en beleven intussen het ene spannende avontuur na het andere.

Een ontdekkingsreis dwars door de verhalen van Siegfried, de oppergod Wotan en zijn dochter Brünnhilde.