De Nationale Opera presenteert

Orest Manfred Trojahn (1949-)

Deze productie was te zien in december 2011

Orest

Manfred Trojahn
Music theatre work in six scenes
Libretto van Manfred Trojahn
Wereldpremière 8 december 2011, Het Muziektheater Amsterdam

 

Deze productie

Nieuwe productie
Wereldpremière 8 december 2011

Het verhaal

Na de bloedwraak op hun moeder Clytaemnestra zijn Orestes en Electra in Argos gebleven, in afwachting van hun straf. Orestes wordt achtervolgd door de wraakgodinnen, die hem 's nachts in de gedaante van zijn moeder in zijn dromen verschijnen. Aangezien Apollo hem tot de moord had aangezet, roept hij de god aan om hem van zijn visioenen te verlossen. Apollo antwoordt dat Menelaüs en Helena op weg zijn naar Argos. Orestes zou erop kunnen rekenen dat Menelaüs zal zorgen voor vrijspraak, want de door Clytaemnestra vermoorde Agamemnon was zijn broer. Wanneer Orestes twijfelt, transformeert Apollo zich in de verleider Dionysus en raadt hem aan Helena, de oorzaak van de Trojaanse oorlog, te doden.

De gehate Helena keert terug naar Argos. Ze wil een offer brengen bij het graf van Clytaemnestra, die haar zuster was, maar durft niet. Helena vraagt Electra haar te vervangen; deze wijst het verzoek honend af en stelt voor dat Hermione, de dochter van Menelaüs en Helena, naar het graf gaat. Hermione, die geen haatgevoelens kent, stemt daarmee in.
Menelaüs blijkt niet bereid Orestes te steunen. Een groep mannen uit Argos komt het vonnis over Orestes en Electra melden: zij zullen worden gestenigd. Broer en zus besluiten nu Helena te doden en Hermione te gijzelen.

Voor de ogen van Menelaüs brengen ze Helena om en dreigen hetzelfde met het meisje te doen. Maar Orestes komt onder de bekoring van Hermione en voelt dat haar liefde hem kan helpen zichzelf te vinden. De mannen uit Argos komen terug om het oordeel uit te voeren. Maar de nieuwe liefde tussen Orestes en Hermione lijkt een uitweg te bieden. Orestes keert zich vol tederheid tot Hermione. Een gelukkig einde?

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Marc Albrecht
Regie 
Katie Mitchell
Decor 
Giles Cadle
Kostuums 
Vicki Mortimer
Licht 
Jon Clark
Beweging 
Benjamin Davis
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Vocaal ensemble uit het
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Frank Hameleers
Orest 
Dietrich Henschel
Elektra 
Sarah Castle
Helena 
Rosemary Joshua
Menelaos 
Johannes Chum
Hermione 
Romy Petrick
Apollo / Dionysos  
Finnur Bjarnason

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest behoort als vaste orkestpartner van De Nationale Opera tot de beste Europese operaorkesten. Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van het NedPhO|NKO en van De Nationale Opera. Hij leidde onder meer spraakmakende producties van Die Frau ohne Schatten, Schatzgräber, Elektra en Die Meistersinger. Het orkest boekte ook een groot succes met de integrale uitvoering van Der Ring des Nibelungen onder leiding van Hartmut Haenchen.

Het NedPhO|NKO presenteert zich nationaal en internationaal ook in een gevarieerde concertprogrammering. Thuiszaal is Het Koninklijk Concertgebouw. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst met omvangrijke programma’s voor educatie en talentontwikkeling. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

MET STEUN VAN:

  ma 20 jan Kasper Jansen, NRC Handelsblad (9 december 2011)

  ‘De goed gezongen en gespeelde wereldpremière bij De Nederlandse Opera kreeg een welwillend applaus [...]. Waar Stauss na Salome en Elektra het einde van zijn extreme expressie bereikte, gaat Trojahn nu verder. Zijn heftige en vaak duistere muziek, doorschoten met scherpe, felle oprispingen en ijselijke kreten is een soort geactualiseerde Strauss.'

  ma 20 jan Erik Voermans, Het Parool (9 december 2011)

  Het Nederlands Philharmonisch Orkest onder leiding van Marc Albrecht en de vocale solisten zorgden voor een wereldpremière van het hoogste niveau. Trojahn spaart de zangers niet, maar de cast zong alles met een imponerend gemak en zeggingskracht. In de vrouwenscènes, waar Trojahn de hoed afneemt voor Richard Strauss (Rosenkavalier!) schitteren mezzosopraan Sarah Castle (Elektra), sopraan Romy Petrick (Hermione) en sopraan Rosemary Joshua (Helena). Ook de tenoren Finnur Bjarnason (Apollo) en Johannes Chum (Menelaos) zingen geweldig. Maar de ster is toch bariton Dietrich Henschel als een indrukwekkende Orestes.

  ma 20 jan Christoph Schmitz, Deutschlandfunk (9 december 2011)

  ‘Überhaupt war die Uraufführung glänzend besetzt, so auch der Orest mit Dietrich Henschel. Und Marc Albrecht zeigte als Chefdirigent der Niederländischen Nationaloper den ganzen Reichtum der Komposition.’