De Nationale Opera presenteert

Raaff Robin de Raaff (1968-)

Deze productie was te zien in juni 2004

RAAFF

Robin de Raaff
Opera in twee bedrijven en een epiloog
Libretto van Janine Brogt
Wereldpremière, 23 juni 2004, Westergasfabriek, Amsterdam

 

DEZE PRODUCTIE

Coproductie met het Holland Festival
Première 23 juni 2004
Voorstellingen in de Gashouder, Cultuurpark Westergasfabriek, Amsterdam
Wereldpremière

 

Over de opera

’Raaff’ is een stuk van onze tijd over kunst en leven, ambities en onzekerheden, triomf en eenzaamheid. De beroemde tenor Raaff wordt met zijn jonge geliefde getoond, die hij uiteindelijk aan de opkomende componist M. verliest. Zo gaat het in ’Raaff’ ook om het conflict tussen verschillende generaties. Aan het eind echter komt de kater van de werkelijkheid die volgt op een creatieve explosie. 

De tenor Anton Raaff zong de titelrol in de allereerste opvoering van Mozarts ‘Idomeneo’. Om het ontstaan van dit werk draait het in de eerste opera van de jonge, gelijknamige Nederlandse componist, die tijdens een workshop met Pierre Boulez in Amsterdam 1995 door Pierre Audi werd ontdekt. Het is een stuk van onze tijd over kunst en leven, ambities en onzekerheden, triomf en eenzaamheid. De beroemde tenor Raaff wordt met zijn jonge geliefde getoond, die hij uiteindelijk aan de opkomende componist M. verliest. Zo gaat het in ‘Raaff’ ook om het conflict tussen verschillende generaties. Aan het eind echter komt de kater van de werkelijkheid die volgt op een creatieve explosie. 

‘Gisteren voormiddag is Raaff opnieuw bij mij geweest om de aria uit het tweede bedrijf te beluisteren. Die man is even weg van zijn aria als een jonge vurige vrijer van zijn teerbeminde. ’s Nachts voor het slapengaan, ’s morgens bij het ontwaken – hij zingt hem voortdurend.’ - Wolfgang Amadeus Mozart aan zijn vader Leopold

Het verhaal

DAG
De maecenas Victoria Vorst en de beroemde tenor Anton Raaff hebben bij de jonge componist M. een nieuwe opera besteld. Raaff wordt vergezeld door zijn jonge minnares Dorothea Wendling, die de rol van Ilia zal zingen, die in de eerste opzet van het werk de minnares is van koning Idomeneo (Raaff). De andere zangers zijn Frida Parmigiani, Marcello Ludwig en de castraat Kendo King, die echter ziek is en tijdelijk niet kan zingen. M. verschijnt laat op de repetitie. Hij wil de opera drastisch wijzigen, ofschoon Raaff en Victoria eisen dat hij terugkeert naar de oorspronkelijke versie, waarin Idomeneo zijn zoon Idamante daadwerkelijk offert. M. wil van Idamante de jonge held maken die zijn vader verslaat en diens jonge geliefde krijgt (Dorothea). Raaff en M. krijgen ruzie, waarbij M. de tenor bekritiseert over zijn manier van zingen. Dorothea valt in voor de zieke castraat. Zij is niet ongevoelig voor de charmes van de componist.

NACHT
Het is carnaval in de stad. Raaff, Dorothea en M. lijden elk onder hun eigen problemen: M. voelt zich beknot, Raaff oud en moedeloos en Dorothea is emotioneel in de war. Een menigte feestvierders, onder wie Victoria en de overige zangers, komt in het theater schuilen voor een onweer. Raaff herstelt zich en identificeert zich met Idomeneo. Hij ensceneert het offer van Idamante: Dorothea wordt naar het altaar gevoerd om te sterven.

EPILOOG
Victoria is dolgelukkig met het succes van de opera, maar zowel M. als Raaff zijn teleurgesteld over hun eigen prestaties. Niemand weet waar Dorothea is gebleven.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Lawrence Renes
Regie 
Pierre Audi
Scenografie en Licht 
Jean Kalman
Kostuums 
Robby Duiveman
Orkest 
Nieuw Ensemble
Koor 
Vocaal ensemble
Instudering vocaal ensemble 
Winfried Maczewski
Anton Raaff 
Marcel Reijans
Dorothea Wendling 
Danielle de Niese
M. 
Mark Tevis
Victoria Vorst 
Annett Andriesen
Frida Parmigiani 
Monique Scholte
Marcello Ludwig 
David Wilson-Johnson
Kendo King 
Paul Rigter
  do 30 jan NRC Handelsblad

  De chaotische worsteling over opera [...] wordt door Pierre Audi op glasheldere wijze gepresenteerd als een tragisch menselijk drama van mythische proporties. Raaff (is) een echte goede operavoorstelling. [...]

  do 30 jan De Telegraaf

  De componist M., met zijn kleurige herenkostuum in de kleur van de markeerstiftroze zon boven het podium, is het genie.

  do 30 jan Het Parool

  Raaff is een opera over opera. Onder aanvoering van tenor Anton Raaff oefent een groepje zangers voor de wereldpremière van Idomeneo van de jonge componist M. De situaties zijn even herkenbaar als vermakelijk.