De Nationale Opera presenteert

Fidelio Ludwig von Beethoven (1770-1827)

Deze productie was te zien in januari 2003

FIDELIO

Ludwig van Beethoven
Oper in drei Aufzügen
Libretto van Joseph von Sonnleithner, naar Jean-Nicolas Bouilly
Wereldpremière 20 november 1805, Theater an der Wien, Wenen

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Coproductie met Maggio Musicale Fiorentino, Florence
Première 29 januari 2003

 

Over de opera

De titelheldin in Beethovens enige opera is de gepersonifieerde menselijkheid; zij staat voor liefde en vrijheid, zoals haar tegenspeler Pizarro haat en onderdrukking representeert.

Het verhaal

In een Spaanse staatsgevangenis wordt de politieke gevangene Florestan al twee jaar zonder proces in het geheim vastgehouden door de gouverneur van de gevangenis, Don Pizarro. Florestans vrouw Leonore vermoedt waar haar man zich bevindt. Zij verkleedt zich als man en weet een baantje te krijgen als assistent van Rocco, de cipier. Diens dochter Marzelline wordt prompt verliefd op de ’jongeman’ die zich Fidelio noemt. Op de naamdag van de koning wordt aan sommige gevangenen amnestie verleend. De minister Don Fernando heeft gerichten vernomen over een onschuldige gevangene. In plaats van amnestie te verlenen besluit hij persoonlijk een onderzoek in te stellen. Als dit Don Pizarro ter ore komt, besluit hij Florestan te doden en in de kerker te begraven in een nieuw te delven graf. 

Leonore gaat met Rocco naar de duistere kerker om het graf te graven. Ze herkent haar man aan zijn stem. Als Don Pizarro Florestan wil doden, grijpt Leonore in: ze maakt zich bekend en bedwingt Don Pizarro met een pistool. Don Fernando arriveert en herkent in Florestan een verdwenen vriend. Alle gevangenen worden vrijgelaten en Leonore maakt de ketenen van haar man los. Allen prijzen de opofferende echtelijke liefde.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Edo de Waart / Jaap van Zweden
Regie 
Robert Carsen
Decor en kostuums 
Radu Boruzescu
Miruna Boruzescu
Licht 
Robert Carsen
Peter van Praet
Dramaturgie 
Ian Burton
Orkest 
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Don Fernando 
Phillip Ens
Don Pizarro 
Alan Held
Florestan 
Torsten Kerl
Leonore 
Charlotte Margiono
Rocco 
Günter von Kannen
Marzelline 
Ruth Ziesak
Jaquino 
Christian Baumgärtel
Erster Gefangener 
André Post
Zweiter Gefangener 
Bart Driessen
  vr 31 jan Die Welt

  Robert Carsen bleibt erstaunlich texttreu, hört genau hin, stellt die finale Utopie in Frage. Edo de Waart begleitet das ohne monumentalen Zwang, leuchtend, mitfühlend, zärtlich straff: Fidelio hat sich einmal mehr als richtiges Stück am richtigen Tag bewährt.

  vr 31 jan Algemeen Dagblad

  En dat is wat opera zo groots maakt, als een uitvoering je verrast en iets te zeggen heeft. En dat heeft deze Fidelio van Carsen wel degelijk.

  vr 31 jan De Telegraaf

  [..] Daarbij heeft De Nederlandse Opera voortreffelijke zangers geëngageerd, een hele prestatie bij dit moeilijk te bezetten werk. Charlotte Margiono [..] heeft alles wat een Leonore moet hebben: kracht, hartstocht, tederheid, een stem die kan huilen en branden tegelijk, als van een geboren dramatische sopraan. Het operakoor vervult zelfs sonoor en dramatisch een hoofdrol in deze indrukwekkende productie.