De Nationale Opera presenteert

Die Soldaten Bernd Alois Zimmermann (1918-1970)

Deze productie was te zien in maart 2003

DIE SOLDATEN

Bernd Alois Zimmermann
Oper in vier Akten
Libretto van Bernd Alois Zimmermann
Wereldpremière 15 februari 1965, Opernhaus, Keulen

 

Met complexe simultaanscènes en verschillende orkesten maakt de componist de klassieke geschiedenis van het soldatenliefje Marie met haar hang naar het hogere tot een parabel over hedendaagse maatschappelijke structuren en tot een aanklacht tegen elke vorm van onderdrukking - militair, sociaal zowel als privé.

Deze productie

Nieuwe productie
Première 3 mei 2003

Naar een origineel concept voor de Sächsische Staatsoper, Dresden

Het verhaal

Lille en Armentières, gisteren, vandaag en morgen. Nadat de galanterieënhandelaar Wesener met zijn familie uit Armentières naar Lille is verhuisd, schrijft zijn dochter Marie een brief aan de moeder van haar verloofde Stolzius, die in Lille is gebleven. Stolzius is blij en schrijft meteen terug, maar intussen heeft Marie baron Desportes ontmoet, die in het Franse leger dient. Wesener waarschuwt zijn dochter tegen een dergelijke verbintenis. Als Stolzius om Maries hand vraagt, houden vader en dochter hem echter aan het lijntje, omdat ze Desportes toch wel een goede partij vinden.

In een café in Armentières zitten officieren te drinken en kaart te spelen. Na een dans komt Stolzius binnen, die door allen geplaagd wordt omdat Marie is gesignaleerd met Desportes. Hij vertrekt en stuurt Marie een boze brief, die ze aan Desportes laat zien. Deze dicteert een beledigend antwoord, verleidt Marie en vertrekt. Weseners moeder voorziet dat het met haar kleindochter slecht zal aflopen, terwijl Stolzius’ moeder tevergeefs probeert haar zoon te overtuigen dat Marie hem niet waard is.

Om zich te wreken is Stolzius oppasser geworden van de officier Mary, met wie Marie inmiddels contact heeft. Niettemin heeft ze alweer een nieuwe aanbidder, de jonge graaf De la Roche. Diens moeder overtuigt hem dat hij van de verhouding moet afzien en neemt Marie in dienst.

Mary heeft in de tuin van gravin De la Roche een ontmoeting met Marie, die wordt onderbroken door de komst van de gravin. Marie loopt weg. Ondanks de waarschuwing van gravin De la Roche gaat Marie toch weer in op een verzoek van Desportes om een rendez-vous. Dat komt haar duur te staan, want ze wordt verkracht door een van Desportes’ ondergeschikten. Ze gaat vervolgens in de prostitutie. Stolzius wil zich wreken. Terwijl Desportes en Mary samen dineren, luistert Stolzius, die hen bedient, hun gesprek af. Desportes noemt Marie een hoer en vertelt hoe hij zijn jager opdracht gaf haar te onderscheppen voordat ze bij hemzelf zou aankomen. Mary merkt verontwaardigd op dat hijzelf graag met Marie had willen trouwen. Stolzius vergiftigt de soep van Desportes. Als deze een pijnlijke dood sterft, schreeuwt Stolzius de naam van Marie in zijn gezicht en neemt zelf vergif in. Wesener wordt op straat aangesproken door een bedelares. Eerst weigert hij haar geld te geven, maar doet dat vervolgens toch, denkend aan zijn eigen dochter. Hij ziet niet dat zij het is.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hartmut Haenchen
Regie 
Willy Decker
Instudering regie 
Meisje Barbara Hummel
Decor 
Wolfgang Gussmann
Kostuums 
Wolfgang Gussmann
Frauke Schernau
Belichting 
Friedewalt Degen
Choreografie 
Troy Mundy
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Wesener (Galanteriehändler) 
Frode Olsen
Marie 
Claudia Barainsky
Charlotte 
Lani Poulson
Weseners alte Mutter 
Hebe Dijkstra
Stolzius, Tuchhändler 
Michael Kraus
Stolzius’ Mutter 
Anne Gjevang
Obrist (Graf von Spannheim) 
Marek Gasztecki
Desportes (Edelmann) 
Tom Randle
Pirzel (Hauptmann)  
Eberhard Lorenz
Eisenhardt (Feldprediger) 
Harry Peeters
Haudy (Offizier) 
Jacek Strauch
Mary (Offizier) 
Robert Bork
Drei junge Offiziere 
Alex Grigorev,
Brian Galliford,
Terence Mierau
Die Gräfin de la Roche 
Isoldé Elchlepp
Der junge Graf, ihr Sohn  
Christian Baumgärtel
Bediente der Gräfin 
Brian Galliford
Der junge Fähnrich 
Charles Hens
Andalusierin 
Gwen Langenberg
Betrunkene Offizier 
Mark Tevis
Drei Fähnriche 
Troy Mundy,
Marco Gosselink,
Sagi Amir Gross
Drei Hauptleute 
Henk Gunneman,
Frans Huijdts,
Jan-Willem Baljet
Achtzehn Offiziere 
zangers: Peter Arink, Willem Jan van Deuveren, Wiebe Gotink, Henk Gunneman, Bas Kuijlenburg, Ragnar van Linden van den Heuvell, Matthijs Mesdag, Leo van der Plas, Mattijs van de Woerd. Slagwerkers: Stephen Burke, Matthias Engler, Jaro Gregorovic, Niels van der Leest, Alexander Maczewski, Eric Robillard, Arjan Roos,Rombout Stoffers, Maurice Vastenouw

Nederlands Philharmonisch Orkest

Het Nederlands Philharmonisch Orkest | Nederlands Kamerorkest behoort als vaste orkestpartner van De Nationale Opera tot de beste Europese operaorkesten. Marc Albrecht is sinds 2011 chef-dirigent van het NedPhO|NKO en van De Nationale Opera. Hij leidde onder meer spraakmakende producties van Die Frau ohne Schatten, Schatzgräber, Elektra en Die Meistersinger. Het orkest boekte ook een groot succes met de integrale uitvoering van Der Ring des Nibelungen onder leiding van Hartmut Haenchen.

Het NedPhO|NKO presenteert zich nationaal en internationaal ook in een gevarieerde concertprogrammering. Thuiszaal is Het Koninklijk Concertgebouw. Het orkest verbindt artistieke excellentie met gastvrijheid voor een breed publiek en neemt verantwoordelijkheid voor de toekomst met omvangrijke programma’s voor educatie en talentontwikkeling. Klassieke muziek wordt zo bereikbaar voor iedereen.

  vr 31 jan Dresdner Neueste Nachrichten/Leipziger Volkszeitung

  Das Haus ist so gross, so flexibel, dass hier alles geht. Haenchen macht das polystilistische Monstrum sinnlich erfahrbar. Nach dem verstörenden Schluss ist erst die Stille, dann der Jubel grenzenlos.

  vr 31 jan De Volkskrant

  Hoewel de vele uitvoerenden stuk voor stuk opgewassen zijn tegen Zimmermanns hels lastige muziek zijn er twee die een werkelijk heroïsche prestatie leveren: Claudia Barainsky (Marie), die zowel de gevoelvolle ontboezemingen als de hysterisch zigzaggende coloraturen op flamboyante wijze gestalte geeft. En dirigent Hartmut Haenchen, die het Nederlands Philharmonisch Orkest met een ijzeren concentratie en discipline door de noten loodst.

  vr 31 jan Noordhollands Dagblad

  Prikkelend voor ogen, oren, verstand en gevoel.