De Nationale Opera presenteert

Salome Richard Georg Strauss (1864-1949)

Deze productie was te zien in januari 2002

SALOME

Richard Strauss
Musikdrama in einem Aufzug
Libretto van Richard Strauss
Wereldpremière 9 december 1905, Hofoper, Dresden

 

DEZE PRODUCTIE

Reprise uit 1987/88, 1989/90 en 1993/94
Première 12 januari 2002

Over de opera

Salome is de geschiedenis van de gelijknamige prinses uit Judea die verliefd wordt op de profeet Jochanaan en uiteindelijk, omdat ze door hem wordt afgewezen, zijn hoofd eist en dit ook krijgt.

Anja Silja, in het verleden een beroemde Salome, zingt Herodias. Haar echtgenoot, koning Herodes, wordt vertolkt door Chris Merritt. Inga Nielsen zingt (en danst) Salome.

Het verhaal

Salome, de stiefdochter van koning Herodes van Judea, verlaat walgend het paleis, waar een orgie gaande is. Op het terras bevinden zich de kapitein van de lijfwacht Narraboth en een page, die verliefd op hem is. Narraboth heeft echter alleen maar oog voor de prinses. In een kerker zit Johannes de Doper (Jochanaan) opgesloten. Hij veroordeelt luidkeels de liederlijke levenswandel van Herodes en zijn vrouw, Herodias. Salome wil hem zien en ze haalt Narraboth ertoe over dat hij Jochanaan naar boven laat komen. De profeet kondigt de komst van de Verlosser aan. Salome voelt zich sterk tot hem aangetrokken, maar hij negeert haar. Als zij hem wil aanraken, stoot hij haar van zich af en keert terug in de kerker. Narraboth doorsteekt zich uit wanhoop.

Herodes komt Salome zoeken en glijdt uit over het bloed van Narraboth. Hij laat diens lijk wegslepen. Herodias en de joden dringen er bij de koning op aan Jochanaan te laten doden. Ontzag voor de heiligheid van de profeet weerhoudt Herodes daar echter van. Weer laat Jochanaan zich horen. Herodes vraagt Salome voor hem te dansen. Zij weigert aanvankelijk, maar stemt toe als haar stiefvader gezworen heeft elke wens van haar te vervullen. Na haar verleidelijke sluierdans eist Salome het hoofd van Jochanaan op een zilveren schaal, tot verrukking van haar moeder. Herodes is ontsteld en probeert zijn stiefdochter van haar wens af te brengen door haar zijn hele bezit aan te bieden. Salome laat zich niet vermurwen. Herodias rukt de doodsring van Herodes’ vinger en laat die naar de beul brengen, die afdaalt in de kerker en Jochanaan onthoofdt. Als de prinses het hoofd krijgt, kust ze in extase de dode lippen. Vol afschuw beveelt Herodes zijn soldaten Salome te doden.

Team en cast

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie 
Harry Kupfer
Instudering regie 
Monique Wagemakers
Harry Kupfer
Decor en kostuums 
Wilfried Werz
Choreografie 
Monique Wagemakers
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Herodes 
Chris Merritt
Herodias 
Anja Silja
Salome 
Inga Nielsen
Jochanaan 
Albert Dohmen
Narraboth 
Gordon Gietz
Ein Page der Herodias 
Annette Seiltgen
1. Jude 
Arnold Bezuyen
2. Jude 
Kor-Jan Dusseljee
3. Jude 
Brian Galliford
4. Jude 
Marten Smeding
5. Jude 
Jan Alofs
1. Nazarener  
Geert Smits
2. Nazarener 
Roger Smeets
1. Soldat  
Friedemann Röhlig
2. Soldat 
Michael Nelle
Ein Cappadocier 
Henk van Heijnsbergen
Ein Sklave 
Ruud Kok