De Nationale Opera presenteert

Lohengrin Richard Wagner (1813-1883)

Deze productie was te zien in februari 2002

LOHENGRIN

Richard Wagner
Romantische Oper in drei Akten
Libretto van Richard Wagner
Wereldpremière 28 augustus 1850, Deutsches Nationaltheater, Weimar

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Première 2 februari 2002

Over de opera

In Lohengrin worden menselijke zwakheden, die het onmogelijk maken met een onvoorwaardelijke liefde een brug naar een bovenaardse, volmaakte wereld te slaan, contrastrijk verbeeld. Dit verlossingsdrama, waarin ook politieke en religieuze machtsconflicten een rol spelen, werd Wagners meest populaire werk.

Dit vroege meesterwerk van Richard Wagner wordt geleid door chef-dirigent Edo de Waart aan het hoofd van het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Charlotte Margiono maakt haar debuut als Elsa. De mysterieuze ridder die haar redt, is Roland Wagenführer.

Het verhaal

König Heinrich I. der Vogler komt naar Brabant om strijders te verzamelen voor een veldtocht tegen de Hongaren en om recht te spreken. Friedrich von Telramund klaagt Elsa von Brabant aan wegens moord op haar verdwenen broer Gottfried, en eist de hertogstitel op. Een godsgericht moet beslissen, maar niemand durft een tweegevecht met Telramund aan. Elsa heeft in een droom een ridder gezien, en bidt dat deze nu mag verschijnen. Inderdaad komt er een onbekende ridder (Lohengrin) opdagen, begeleid door een zwaan. Hij wil voor Elsa vechten en vraagt haar ten huwelijk. Ze mag echter niet naar zijn naam vragen. In het gevecht verslaat hij Telramund.

De bruiloftsdag van Elsa en Lohengrin. Telramunds vrouw Ortrud vertelt haar man dat de ridder zijn macht verliest als hij zijn naam moet noemen of een verwonding oploopt. Ortrud insinueert tegen Elsa dat Lohengrin iets te verbergen heeft. Telramund beschuldigt Lohengrin van toverij. Het godsgericht zou ongeldig zijn. Lohengrin weerlegt alles en Elsa zweert hem nogmaals trouw. De bruidsstoet gaat de kerk binnen.

In het bruidsvertrek kan Elsa zich niet langer inhouden: ze vraagt Lohengrin naar zijn naam. Dan dringen Telramund en zijn trawanten binnen om de ridder te verwonden. Lohengrin treft Telramund dodelijk, en verklaart Elsa’s vraag ten overstaan van allen te zullen beantwoorden. Hij is een Graalridder, de zoon van Parsifal. Alleen als vreemdeling mag hij onder de mensen vertoeven. Nu moet hij terug naar de Graalsburcht. Als de zwaan voor Lohengrins vertrek verschijnt, roept Ortrud trots uit dat zij Elsa’s broer in deze zwaan heeft betoverd. Na een gebed van Lohengrin krijgt Gottfried zijn gedaante terug. De ridder verdwijnt voorgoed.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie 
Pierre Audi
Decor 
Jannis Kounellis
Kostuums 
Angelo Figus
Licht 
Jean Kalman
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Heinrich der Vogler 
Kurt Rydl /
Harald Stamm
Lohengrin 
John Treleaven /
Albert Bonnema
Elsa von Brabant  
Charlotte Margiono
Friedrich von Telramund  
Hartmut Welker
Ortrud 
Linda Watson
Der Heerrufer des Königs  
Geert Smits
Vier Brabantische Edle  
Marten Smeding
Terence Mierau
Harry Teeuwen
Martin Vijgenboom
Vier Edelknaben  
Fang Fang Kong
Michaela Karadjian
Anneleen Bijnen
Inez Hafkamp

Bij één voorstelling heeft Harald Stamm de rol van Heinrich vanaf het zijtoneel gezongen terwijl assistent-regisseur Bert Bijnen de rol speelde op het toneel.

  vr 31 jan De Telegraaf

  Imposante beelden in Lohengrin. Overweldigend is [..] de Ortrud van Linda Watson, met een formidabele eenheid van zingen en acteren en met een razend "Entweihte Götter" als van een ontketende vulkaan. Charlotte Margiono maakt haar roldebuut in "Lohengrin". Zij is niet de gebruikelijke etherische Elsa, eerder een vrouw van vlees en bloed. Met haar intense bijdrage vormt ze de spil van de handeling [..]

  vr 31 jan Algemeen Dagblad

  Nederland heeft in Margiono grote Wagnerzangeres [..] maakte Margiono duidelijk dat Nederland met haar een geboren Wagnervertolkster van internationaal formaat in huis heeft. Met groot gemak drukte ze de overgang van naïeve onschuld naar dramatische wanhoop perfect uit. Dirigent Edo de Waart zorgde met het Rotterdams Philharmonisch voor afgewerkt spel, wat het orkest ook publiek gejuich in het Muziektheater opleverde.

  vr 31 jan Trouw

  In de bak leidde Edo de Waart een wonderschone, muzikale voorstelling. De drie voorspelen voor elke akte waren alledrie schitterende hoogtepunten, prachtig opgebouwd en magnifiek gespeeld door het Rotterdams Philharmonisch. Charlotte Margiono maakte een groots debuut in de rol van Elsa. In haar zang bracht Margiono prachtige lijnen aan en zij kreeg daartoe volop kansen van de Waart. Het koor [..] stak in topvorm.