De Nationale Opera presenteert

Lear Aribert Reimann (1936-)

Deze productie was te zien in november 2001

LEAR

Aribert Reimann
Oper in zwei Teilen
Libretto van Claus H. Henneberg
Wereldpremière 9 juli 1978, Nationaltheater München

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie voor De Nederlandse Opera
Originele productie Sächsische Staatsoper Dresden / Semperoper
Première 4 november 2001

Over de opera

Door het proces van het ouder worden en de strijd om zijn erfenis raakt Lear in een steeds dieper isolement. De ongewisheid van het menselijk bestaan manifesteert zich in haar volle tragiek als Lear aan het slot zijn dochter Cordelia - de enige die hem werkelijk liefhad en die hij zelf heeft verstoten - dood in zijn armen houdt.

Lear was tot nog toe slechts éénmaal te zien in Amsterdam (1986/87). Toch is deze opera een sleutelwerk uit het 20ste - eeuwse repertoire. Bij de wereldpremière in 1978 zong niemand minder dan Dietrich Fischer-Dieskau de hoofdrol. In deze productie neemt John Bröcheler deze zware taak waar.

Het verhaal

De oude koning Lear heeft drie dochters. Hij wil zijn rijk schenken aan haar die het meest van hem houdt. Goneril en Regan weten hem te vleien, maar Cordelia vindt geen woorden voor haar oprechte vaderliefde. Lear verstoot haar, ondanks het protest van graaf Kent, die wordt verbannen. Goneril (gehuwd met Albany) en Regan (gehuwd met Cornwall) verdelen het hele rijk. De koning van Frankrijk neemt Cordelia als bruid mee. Graaf Glosters bastaard Edmund maakt zijn vader wijs dat diens zoon Edgar hem wil vermoorden. Edgar wordt door Gloster verstoten.
Goneril en Regan sturen Lear het huis uit. Op de heide in een storm verliest hij zijn verstand. Kent en Lears nar bengen hem naar een hut, waar zich ook Edgar, vermomd als de gek Tom, bevindt. Gloster komt Lear redden, maar herkent zijn eigen zoon niet. Lear wordt naar Dover gebracht.

Cornwall heeft Gloster gevangengenomen. Hij drukt hem een oog uit, maar wordt zelf door een bediende doodgestoken. Regan doodt deze en drukt Glosters andere oog uit. Als Gloster Edmund te hulp roept, onthult Regan hem diens verraad en laat hem op de weg naar Dover smijten. Albany walgt van zijn vrouws bloeddorst en Goneril belooft Edmund de kroon als hij haar steunt. Gloster vraagt ’Tom’ hem naar Dover te begeleiden. Zij komen Lear tegen en laten de koning naar Cordelia’s kamp bij Dover brengen.
Edmund neemt Lear en Cordelia gevangen. Hij laat Cordelia wurgen en denkt zijn doel bereikt te hebben, maar Albany verzet zich tegen hem. Regan benoemt Edmund tot legeraanvoerder tegen de Fransen, die in Dover zijn geland. Goneril heeft Regan een vergif toegediend, dat nu begint te werken. In een duel doodt Edgar zijn halfbroer. Regan sterft aan diens zijde. Voor Goneril blijft alleen zelfmoord over. Met de dode Cordelia in zijn armen sterft Lear.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hartmut Haenchen
Regie 
Willy Decker
Instudering regie 
Meisje Barbara Hummel
Decor 
Wolfgang Gussmann
Kostuums 
Frauke Schernau
Wolfgang Gussmann
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
König Lear 
John Bröcheler
König von Frankreich 
Romain Bischoff
Herzog von Albany  
Thomas Möwes
Herzog von Cornwall  
Axel Mendrok
Graf von Kent  
Christopher Lincoln
Graf von Gloster  
Hermann Becht
Edgar 
David Cordier
Edmund 
Albert Bonnema / Paul Lyon
Goneril 
Isoldé Elchlepp
Regan 
Rita Cullis
Cordelia 
Gabriele Fontana
Narr 
Alexander Oliver
Bedienter 
René Claassen

Bij één voorstelling heeft Paul Lyon de rol van Edmund vanuit de orkestbak gezongen terwijl Sven Nielsen de rol op het toneel speelde.