De Nationale Opera presenteert

Tristan und Isolde Richard Wagner (1813-1883)

Deze productie was te zien in februari 2001

TRISTAN UND ISOLDE

Richard Wagner
Handlung in drei Aufzügen
Libretto van Richard Wagner
Wereldpremière 10 juni 1865, Königliches Hof- und Nationaltheater, München

 

DEZE PRODUCTIE

Nieuwe productie
Première 1 februari 2001

Over de opera

Het was een lang gekoesterde wens van Wagner een werk aan de Tristan-legende te wijden. Als voornaamste bron diende hem Gottfried von Strassburgs epos. In de handeling wordt ook een persoonlijk conflict weerspiegeld: Wagners liefde voor Mathilde, de vrouw van zijn mecenas Otto Wesendonk. Ook de kennismaking met de pessimistische filosofie van Arthur Schopenhauer vindt in dit werk haar neerslag. Het oorspronkelijk als eenvoudige liefdesgeschiedenis opgezette muziekdrama groeide uit tot Wagners meest revolutionaire compositie. De feitelijke handeling is tot het minimum gereduceerd. Tristan heeft de geliefde van Isolde gedood en brengt haar als bruid naar zijn heer, koning Marke. Isolde wil genoegdoening voor de moord en is bereid zelf ook te sterven. In het (vermeende) aangezicht van de dood kunnen beiden elkaar hun ware gevoelens bekennen: ze hebben elkaar lief. Deze liefde kan in het normale leven echter niet worden vervuld.

HET VERHAAL

I
De Ierse prinses Isolde is per schip op weg naar Cornwall om met koning Marke te trouwen. Markes ridder Tristan is haar komen halen. Zij vertelt haar dienstmaagd Brangäne hoe Tristan in vermomming bij haar genezing zocht voor de wond die hij had opgelopen in een tweegevecht, waarin Isoldes verloofde Morold om het leven kwam. Pas later herkende zij hem, maar ze was niet in staat hem te doden. De gedachte aan wraak laat haar echter niet los. Ze draagt nu Brangäne op om Tristan en haarzelf een dodelijke drank aan te reiken, maar deze schenkt heimelijk een liefdesdrank in, zodat zij hevig verliefd op elkaar worden.

II
Terwijl Marke en zijn vazallen 's nachts op jacht zijn, wacht Isolde op Tristan. Brangäne waarschuwt haar tevergeefs voor de jaloerse Melot, die Markes achterdocht heeft gewekt. Tristan en Isolde verwensen de dag, want alleen 's nachts kunnen zij zich aan hun liefde overgeven. De plotselinge terugkeer van Marke verstoort hun samenzijn. Marke vraagt tekst en uitleg, maar Tristan weigert die te geven. In een duel met Melot raakt Tristan ernstig gewond.

III
Zijn trouwe dienaar Kurwenal heeft Tristan naar diens oude burcht in Bretagne gebracht. Isolde is op de hoogte en haar schip kan elk moment aankomen. Als zij verschijnt, rukt Tristan het verband van zijn wond en gaat haar met zijn laatste krachten tegemoet om in haar armen te sterven. Een tweede schip nadert met daarop Marke, Brangäne en Melot. Marke is door Brangäne ingelicht over het verwisselen van de dranken en wil het paar vergeven. Kurwenal vermoedt echter verraad en er ontstaat een gevecht tussen hem en Melot, waarin Melot sterft en Kurwenal dodelijk gewond raakt. Isolde verenigt zich met haar geliefde in de dood.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Sir Simon Rattle
Regie 
Alfred Kirchner
Decor 
Annette Murschetz
Kostuums 
Ann Poppel
Licht 
Jean Kalman
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Rotterdams Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van de Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Tristan 
John Treleaven
Isolde 
Gabriele Schnaut
König Marke 
Robert Lloyd
Kurwenal 
Alan Held
Melot 
Richard Decker
Brangäne 
Petra Lang
Ein Hirt 
Eberhard Francesco Lorenz
Ein Steuermann 
Roger Smeets
Ein junger Seemann 
Marcel Reijans
  vr 31 jan Het Parool

  Een historische Tristan van Simon Rattle Tristan und Isolde behoort tot de indrukwekkendste producties die ooit in Amsterdam te horen waren.

  vr 31 jan Algemeen Dagblad

  Kirchner regisseert grandioze Tristan Hand in hand met Kirchners prachtige regie gaan het prachtige decor en vooral het onwaarschijnlijke spel van het nog steeds onderbetaalde Rotterdams Philharmonisch Orkest. Wat dirigent Sir Simon Rattle met Wagners partituur, met klankkleur en frasering doet, is verbluffend.

  vr 31 jan Noordhollands Dagblad

  Er wordt gezongen door internationale topsolisten, met de schitterende tenor John Treleaven en de Duitse sopraan Gabriele Schnaut als een waar koningskoppel in de titelrollen.