De Nationale Opera presenteert

Johnny & Jones Theo Loevendie (1930-)

Deze productie was te zien in juni 2001

JOHNNY & JONES

Theo Loevendie
Kameropera in één bedrijf
Libretto van Theo Loevendie en Carel Alphenaar
Wereldpremière 8 juni 2001, Stadsschouwburg, Amsterdam
Coproductie met het Holland Festival

Over de opera

Het joodse jazz-duo Johnny & Jones is in 1945 vlak vóór de bevrijding in het concentratiekamp Bergen-Belsen omgekomen. Het deels op feiten gebaseerde verhaal speelt zich afwisselend in het heden en in het verleden af.

HET VERHAAL

De twee Nederlands-joodse entertainers Johnny & Jones kwamen in 1943 in het doorgangskamp Westerbork terecht en werden begin 1945, na een verblijf in diverse concentratiekampen, naar Bergen-Belsen getransporteerd. Loevendie vertelt zijn verhaal afwisselend vanuit hedendaags perspectief en door middel van flashbacks, waarin het duo zelf ook ten tonele wordt gevoerd.

Twee vrienden, Alexander en André, willen een boek schrijven over het duo en over Caroline van Zoelen. Zij zou er in 1944 in geslaagd zijn het tweetal naar haar studio in Amsterdam te halen voor een opnamesessie. Tussen de opnames door probeert Van Zoelen, die verliefd was op Nol van Wezel (Jones), beiden over te halen onder te duiken. Van Wezel aarzelt, maar sluit zich aan bij de beslissing van Max Kannewasser (Johnny): een groot deel van hun beider families is in het kamp en hij wil hen niet in gevaar brengen. Omdat het duo er bovendien erg geliefd is en vaak kan optreden, meent Johnny dat ze in het kamp veiliger zijn dan daarbuiten.

Tijdens het interview met de inmiddels bejaarde Caroline van Zoelen komt de schuldvraag aan de orde: Caroline was bereid geweest Max Kannewasser op te offeren om het leven van Nol te redden. Of zij misschien zelfs gecollaboreerd heeft, blijft in het midden. Alexander wordt woedend over Carolines houding en laat zijn vriend André alleen bij haar achter. Pas uit het boekje bij de inmiddels uitgebrachte cd komt André aan de weet dat Johnny en Jones vlak voor de bevrijding in Bergen-Belsen zijn overleden.

Team en cast

Muzikale leiding 
Lawrence Renes
Regie 
Theu Boermans
Decor 
Bernhard Hammer
Kostuums 
Jorge Jara
Licht 
Gerhard Fischer
Choreografie 
Bambi Uden
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nieuw Ensemble
Alexander / Max Kannewasser (Johnny) 
Marcel Boone
André / Nol van Wezel (Jones) 
Arnold Bezuyen
Caroline van Zoelen 
Monique Scholte
Twee mannen in het zwart  
Joe Montana
Chris Vinken