De Nationale Opera presenteert

Johnny & Jones Theo Loevendie (1930-)

Deze voorstelling was te zien in seizoen 2000 / 2001

Theo Loevendie
Johnny and Jones
Kameropera in één bedrijf
Libretto van Theo Loevendie en Carel Alphenaar

Over de opera

Wereldpremière
8 juni 2001
Stadsschouwburg
Amsterdam

Het joodse jazz-duo Johnny & Jones is in 1945 vlak vóór de bevrijding in het concentratiekamp Bergen-Belsen omgekomen. Het deels op feiten gebaseerde verhaal speelt zich afwisselend in het heden en in het verleden af.

Over deze productie

Wereldpremière

Nieuwe productie, i.s.m. Holland Festival: première 8 juni 2001
Stadsschouwburg
Amsterdam

In het kort

De twee Nederlands-joodse entertainers Johnny & Jones kwamen in 1943 in het doorgangskamp Westerbork terecht en werden begin 1945, na een verblijf in diverse concentratiekampen, naar Bergen-Belsen getransporteerd. Loevendie vertelt zijn verhaal afwisselend vanuit hedendaags perspectief en door middel van flashbacks, waarin het duo zelf ook ten tonele wordt gevoerd.

Twee vrienden, Alexander en André, willen een boek schrijven over het duo en over Caroline van Zoelen. Zij zou er in 1944 in geslaagd zijn het tweetal naar haar studio in Amsterdam te halen voor een opnamesessie. Tussen de opnames door probeert Van Zoelen, die verliefd was op Nol van Wezel (Jones), beiden over te halen onder te duiken. Van Wezel aarzelt, maar sluit zich aan bij de beslissing van Max Kannewasser (Johnny): een groot deel van hun beider families is in het kamp en hij wil hen niet in gevaar brengen. Omdat het duo er bovendien erg geliefd is en vaak kan optreden, meent Johnny dat ze in het kamp veiliger zijn dan daarbuiten.

Tijdens het interview met de inmiddels bejaarde Caroline van Zoelen komt de schuldvraag aan de orde: Caroline was bereid geweest Max Kannewasser op te offeren om het leven van Nol te redden. Of zij misschien zelfs gecollaboreerd heeft, blijft in het midden. Alexander wordt woedend over Carolines houding en laat zijn vriend André alleen bij haar achter. Pas uit het boekje bij de inmiddels uitgebrachte cd komt André aan de weet dat Johnny en Jones vlak voor de bevrijding in Bergen-Belsen zijn overleden.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Lawrence Renes
Regie 
Theu Boermans
Choreografie 
Bambi Uden
Decor 
Bernhard Hammer
Kostuums 
Jorge Jara
Belichting 
Gerhard Fischer
Alexander / Max Kannewasser (Johnny) 
Marcel Boone
André / Nol van Wezel (Jones) 
Arnold Bezuyen
Caroline van Zoelen 
Monique Scholte

Muziek

Nieuw Ensemble