De Nationale Opera presenteert

WERTHER Jules Massenet (1842-1912)

Deze productie was te zien in augustus 1999

Werther

Jules Massenet
Drame lyrique en quatre actes
Libretto van Édouard Blau, Paul Milliet en Georges Hartmann
Duitse vertaling van Max Kalbeck
Wereldpremière 16 februari 1892, Hofoper, Wenen

Deze productie

Reprise uit het seizoen 1995/1996
Première 30 augustus 1999

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Sinds de dood van haar moeder zorgt Charlotte voor het gezin: zeven jonge kinderen en hun vader, de baljuw.
 
Het is zomer – de vader studeert met de zes jongsten een kerstlied in. Johann en Schmidt, een wonderlijk stel, dat bevriend is met de ­bal­juw, komen langs. Ze plagen de baljuw er­mee dat hij al in juli kerstliederen in­stu­deert. Ze hebben het over Werther, een vreemde, melancholieke man, en over Albert, de af­wezige verloofde van Charlotte. 
 
Als de rust is weergekeerd, verschijnt Werther ten tonele, die zich in een extatische monoloog tot de natuur richt. Pas als hij de ­kinderen hoort zingen, ontwaakt hij uit zijn roes. Hij is gekomen om Charlotte af te halen voor een bal. 
 
Albert keert eerder dan verwacht van zijn reis terug. Hij treft Sophie, Charlotte’s jongere zuster, alleen thuis aan. Al zijn gedachten gaan uit naar de aanstaande bruiloft met Charlotte.
 
Werther en Charlotte komen van het bal terug. Beiden zijn in de ban van deze eerste ontmoeting. Het beeld van de gestorven moeder maakt echter inbreuk op hun innige samenzijn. Als Charlotte hoort dat haar verloofde terug is, vertelt zij Werther dat zij haar moeder op haar sterfbed heeft moeten zweren met Albert te trouwen.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
De gouden bruiloft van de dominee wordt ge­vierd. Charlotte en Albert zijn inmiddels drie maanden getrouwd. De echtelieden be­klagen zich geen van beiden, maar zijn ze ook gelukkig? Terwijl hij het paar van een afstand gadeslaat, wordt Werther verteerd door verdriet om zijn verloren geluk. Maar Albert toont be­grip voor de gevoelens van de ander. Sophie onderbreekt het gesprek van de beide mannen.
 
Werther is zeer uit zijn doen, en het meisje, dat heimelijk verliefd op hem is, probeert ­tevergeefs hem op te vrolijken.
 
Werther zoekt toenadering tot Charlotte. Hij herinnert haar aan hun gelukzalige eerste ontmoeting. Plichtsbesef maakt echter dat Charlotte hem afwijst. Met kerst mag hij haar pas weerzien. Werther is radeloos. Hij wordt bestormd door doodsgedachten. Als Sophie naar hem toe komt, omdat ze met hem wil ­dansen, loopt hij vertwijfeld weg.
 
 
DERDE BEDRIJF
 
De dag voor kerst moet Charlotte zichzelf be­kennen dat ze Werther niet uit haar gedachten kan bannen. Steeds opnieuw herleest ze zijn brieven. Ook Sophie’s argeloze blijmoedigheid brengt haar niet in een andere stemming en zij laat haar gevoelens de vrije loop. Ze heeft zich door haar plichtsgevoel laten leiden, maar haar hart spreekt andere taal. Als Werther plotseling voor haar staat, kan ze nauwelijks haar zelf­beheersing bewaren. Nog eenmaal lezen ze samen de verzen van Ossian, en Werther wil dat ze nu eindelijk ook hem haar liefde bekent. Maar Charlotte herwint haar zelfbeheersing. De moraal gebiedt haar dat zij elkaar nooit meer zullen zien. Werther gaat er ijlings vandoor. Even later komt Albert thuis.
 
Net wil hij zijn vrouw ter verantwoording roepen, als er een briefje wordt bezorgd waarin Werther in verband met een verre reis een ­pistool te leen vraagt. Albert dwingt Charlotte de bode het pistool te overhandigen.
 
VIERDE BEDRIJF
 
Onheilspellende voorgevoelens maken dat Charlotte haastig naar Werther toe gaat. Ze treft hem dodelijk verwond aan. Eindelijk be­kent ze hem haar liefde.
 
Werther sterft in haar armen, terwijl in de verte vrolijke kerstliederen klinken. Charlotte moet naar haar familie terugkeren.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie 
Willy Decker
Instudering regie 
Jean-Louis Cabané
Decor en kostuums 
Wolfgang Gussmann
Licht 
Hans Toelstede
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Extra koor van De Nederlandse Opera
Kinderkoor Muziekschool Waterland
Instudering koor 
Brian Fieldhouse
Werther 
Richard Leech
Albert 
Gilles Cachemaille
Le Bailli 
Jean-Philippe Courtis
Schmidt 
Georges Gautier
Johann 
Jan Alofs
Brühlmann 
Ruud Fiselier
Charlotte 
Carmen Oprisanu
Sophie 
Cyndia Sieden
Kätchen 
Jo-Anne Spier