De Nationale Opera presenteert

CARMEN Georges Bizet (1838-1875)

Deze productie was te zien in januari 1999

CARMEN

Georges Bizet
Opéra comique en quatre actes
Libretto van Henri Meilhac en Ludovic Halévy
Wereldpremière 3 maart 1875, Opéra-Comique, Parijs

Deze productie

Nieuwe productie
Première 28 januari 1999

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Op een druk plein in Sevilla zoekt het dorpsmeisje Micaëla haar jeugdvriend Don José.

Zij krijgt te horen dat hij straks komt, bij de wisseling van de wacht. In de tabaksfabriek wordt de pauzeklok geluid, en de sigarenmaaksters komen het plein op. Een van hen is Carmen, die onmiddellijk wordt omringd door een horde smachtende jongemannen. De enige die geen oog voor haar heeft, is de intussen gearriveerde Don José, en hij is het die haar begeerte wekt. Voordat Carmen de fabriek weer in gaat, werpt zij hem uitdagend een bloem toe. José blijft verbouwereerd achter. Snel stopt hij de bloem weg als hij Micaëla ziet aankomen, die hem wat geld, een brief en een kus van zijn moeder komt brengen. José’s mijmeringen over zijn geboortedorp worden verstoord door luid krakeel uit de fabriek, waar Carmen en een collega slaags zijn geraakt. José wordt op onderzoek uitgestuurd en komt terug met Carmen. Als zij blijft weigeren op de vragen van luitenant Zuniga antwoord te geven, veroordeelt deze haar tot een gevangenisstraf; José moet haar erheen brengen. Hij zwicht voor Carmens verleidingskunsten en laat haar ontsnappen. Carmen is vrij en José moet twee maanden zitten.

TWEEDE BEDRIJF

Carmen voert met haar vriendinnen een wilde dans op. De stierenvechter Escamillo komt met een schare vrienden langs om zijn jongste overwinning te vieren. Hij raakt op slag onder de bekoring van Carmen, maar zij houdt hem af. Als behalve Carmen en haar vriendinnen iedereen vertrokken is, komt een stel smokkelaars binnen. Zij hebben voor die nacht een smokkelklus gepland, waarbij de vrouwen hen moeten assisteren. Carmen weigert mee te gaan: zij wacht op José, die net is vrijgekomen.

Nadat José is gearriveerd, voert Carmen een verleidelijke dans voor hem op. Plotseling klinkt de taptoe en José moet terug naar het garnizoen. Carmen hoont hem om zijn angsthazerij en trekt zijn liefde in twijfel. Getergd haalt hij de bloem tevoorschijn die zij hem toewierp en die hij als liefdespand heeft gekoesterd. Nog is Carmen niet overtuigd: als hij werkelijk van haar hield, zou hij wel kiezen voor het zwerversbestaan. Zij zeggen elkaar al vaarwel als Zuniga zijn opwachting maakt en José sommeert te verdwijnen. José raakt met zijn superieur in gevecht, maar de beide mannen worden door de toegesnelde smokkelaars overmeesterd. Voor José zit er nu niets anders op dan zich aan te sluiten bij de smokkelaarsbende.

DERDE BEDRIJF

José’s jaloerse houding ergert Carmen steeds meer.Terwijl de kaarten haar vriendinnen Fras- quita en Mercédès een gelukkige toekomst voorspellen, leest Carmen in de hare keer op keer de dood. De anderen vertrekken om hun waren langs de douanepostte smokkelen, en José blijft achter om de wacht te houden. Micaëla is op zoek naar hem, maar net als zij hem ziet, komt Escamillo eraan. Zodra blijkt dat hij een rivaal tegenover zich heeft, daagt José hem uit tot een messengevecht. Net als José hem wil neersteken, komen de anderen terug, en Escamillo wordt gered. Hij nodigt iedereen uit voor het aanstaande stierengevecht in Sevilla en vertrekt, verrukt nagekeken door Carmen. Micaëla smeekt José met haar mee te gaan naar zijn moeder, die op sterven ligt. Voor hij weggaat, geeft hij Carmen dreigend te kennen dat zij elkaar ooit weer zullen zien.

VIERDE BEDRIJF

Voor het stierengevecht trekken banderilleros, picadors en matadors in optocht de arena in. Frasquita waarschuwt Carmen dat José zich in de mensenmassa bevindt, maar Carmen laat zich geen vrees inboezemen. Wetend wat haar te wachten staat, treedt zij José tegemoet. Deze verklaart haar zijn liefde en smeekt haar met hem mee weg te gaan, maar zij weigert.

Terwijl Escamillo in de arena luid wordt toegejuicht, herhaalt José zijn wanhopige smeekbede. Carmen blijft weigeren en José steekt haar dood.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie 
Andreas Homoki
Decor 
Wolfgang Gussmann
Kostuums 
Gabriele Jaenecke
Licht 
Wolfgang Göbbel
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Radio Filharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Kinderkoor 
Muziekschool Waterland
Instudering kinderkoor 
Brian Fieldhouse
Don José 
Martin Thompson
Escamillo 
Egils Silins
Le Dancaïre 
Marcel Vanaud
Le Remendado 
Ryland Davies
Zuniga 
Jean Philippe Courtis
Morales 
Andrew Schroeder
Carmen 
Carmen Oprisanu
Micaëla 
Adina Nitescu / Inva Mula / Mary Dunleavy
Frasquita 
Marisca Mulder
Mercédes 
Silvia Tro Santafé