De Nationale Opera presenteert

JEVGENI ONJEGIN PJOTR ILJITSJ TSJAIKOVSKI (1840-1893)

Deze productie was te zien in mei 1997

JEVGENI ONJEGIN

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Lyrische scènes in drie bedrijven
Libretto van Konstantin Sjilovski en Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Wereldpremière 29 maart 1879, Maly Theater, Moskou

Deze productie

Nieuwe productie
Première 7 mei 1997

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Op haar landgoed haalt Madame Larina met de oude kinderjuffrouw Filipjevna herinneringen op, terwijl haar dochters Tatjana en Olga een duet zingen. Lijfeigenen vieren het binnenhalen van de oogst. Larina maakt zich zorgen over de dromerige, overgevoelige Tatjana, die te veel romantische boeken leest. De dichter Ljenski, die verliefd is op Olga, komt op bezoek, samen met een vriend en buurman, Jevgeni Onjegin. Tatjana valt als een blok voor de nieuwkomer.
 
's Avonds kan Tatjana niet slapen. Ze hoort Filipjevna uit over haar ervaringen in de liefde. Alleen achtergebleven schrijft ze een brief aan Onjegin, waarin ze haar gevoelens uit.
 
Terwijl bessenpluksters een vrolijk lied zingen, komt Onjegin Tatjana opzoeken; hij leest haar de les over haar onbezonnen daad en omschrijft zichzelf als ongeschikt voor een serieuze verbintenis.
 
TWEEDE BEDRIJF 
               
Tijdens een bal in het huis van de familie Larin flirt Onjegin zo ongegeneerd met Olga, dat Ljenski de vriendschap opzegt en hem uitdaagt voor een duel, tot ontzetting van alle aanwezigen.
 
Bij het aanbreken van de dag waarop het duel zal plaatsvinden laat Onjegin op zich wachten. De dichter voorvoelt dat hij het niet zal overleven, en neemt met een droevig lied afscheid van de wereld en van Olga. Na de aankomst van Onjegin betreuren de twee vijanden het verlies van hun vriendschap. Het duel begint en het eerste schot treft Ljenski dodelijk.
 
DERDE BEDRIJF
 
Op een bal in Sint-Petersburg ontmoet Onjegin een beeldschone vrouw, in wie hij even later Tatjana herkent. Zij is inmiddels de echtgenote van vorst Gremin, die verklaart dolgelukkig te zijn met zijn veel jongere vrouw. Nu is het Onjegin die beseft dat hij verliefd is. Hij bezoekt Tatjana in Gremins huis om haar dit te vertellen. Hoewel Tatjana nog steeds voor hem voelt, is ze echter niet bereid haar man voor Onjegin te verlaten.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hartmut Haenchen
Regie 
Johannes Schaaf
Decor en kostuums 
Peter Pabst
Licht 
Gerard Cleven
Choreografie 
Bambi Uden
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Larina 
Hebe Dijkstra
Tatjana 
Elena Prokina
Olga 
Hana Minutillo
Filipjevna 
Anneliese Fried
Vladimir Ljenski 
Marcus Haddock
Jevgeni Onjegin 
Gino Quilico
Vorst Gremin 
Anatoli Kotscherga
Monsieur Triquet 
Christopher Gillett
Zaretski / Petrovitsj 
Jan Polak
Guillot 
Raoeff Basta / Willem Gomes
Zapevalo 
Alex Grigorev
 
Dansers 
Mark Azito
Reginaldo Dutra jr.
Sabine van der Helm
Karin van der Hilst
Holger Menze