De Nationale Opera presenteert

DON GIOVANNI Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Deze productie was te zien in januari 1997

DON GIOVANNI

Wolfgang Amadeus Mozart
Dramma giocosa in due atti, KV 527
Libretto van Lorenzo da Ponte
Wereldpremière 29 oktober 1787, Nationaaltheater, Praag

Deze productie

Reprise uit 1987/1988 en 1991/1992
Première 11 januari 1997

Het verhaal

EERSTE AKTE

Rokkenjager Don Giovanni stuit in Sevilla tijdens zijn zoveelste verovering op heftig verzet van Donna Anna, dochter van de Commendatore. Hij wil wegvluchten, maar wordt achtervolgd door de om hulp roepende Anna. Haar vader weet de verleider nog net tegen te houden. Er volgt een duel waarbij Don Giovanni de Commendatore dodelijk verwondt en alsnog weet te ontkomen. Samen met haar aanstaande echtgenoot Don Ottavio beweent Donna Anna haar overleden vader. Leporello, knecht en toeverlaat van Don Giovanni, ontmoet samen met zijn heer een gesluierde dame. Zij heeft liefdesverdriet, voor Don Giovanni is zij evenwel een nieuwe uitdaging. Zij, Donna Elvira, is door hem echter al een keer bedrogen en ze rouwt juist om zijn ontrouw. Don Giovanni maakt zich zo snel mogelijk uit de voeten en laat Leporello achter met een furieuze Elvira. De knecht vertelt haar onverbloemd hoe de zaken ervoor staan: zijn heer is een onverbeterlijke hartebreker, en zij is er een uit tallozen.
 
Leporello en zijn heer passeren de bruiloftsstoet van het boerenpaar Zerlina en Masetto. Don Giovanni laat meteen zijn oog vallen op de charmante bruid. Enthousiast nodigt hij allen uit om bij hem thuis het feest voort te zetten. Een eerste verovering van Zerlina mislukt echter door tussenkomst van Donna Elvira. Donna Anna en Don Ottavio proberen de moordenaar van de Commendatore te vinden en vragen Don Giovanni om hulp. Wanneer Donna Elvira hem in zijn bijzijn beschuldigt van verraad en Donna Anna denkt zijn stem te herkennen, rijzen de eerste vermoedens. Dan neemt het bruiloftsfeest een aanvang en Don Giovanni verwelkomt ook drie onbekende gemaskerden. In het feestgedruis probeert Don Giovanni een tweede keer Zerlina te verleiden, maar door haar geschreeuw verijdelt ze ook deze poging. De gemaskerden maken zich nu bekend, het blijken Donna Elvira, Donna Anna en Don Ottavio te zijn, en ze beschuldigen Don Giovanni van ontrouw en bedrog. Hij weet echter weer te ontkomen.
 
TWEEDE AKTE
 
De onverbeterlijke Don Giovanni heeft alweer een nieuw plan. Hij wil het kamermeisje van Donna Elvira verleiden en stelt voor om zijn kleren te ruilen met Leporello. Donna Elvira, die nog steeds verliefd is op Don Giovanni, wordt door de berouw tonende ‘Don Giovanni’ meegevoerd. Dan verschijnt Masetto die met zijn kornuiten op zoek is naar Don Giovanni. ‘Leporello’ wijst hen de verkeerde weg, geeft Masetto de nodige klappen en ontglipt wederom. De verklede Leporello wordt ontdekt en bijna voor de daden van Don Giovanni gestraft. Hij laat echter snel zien dat hij alleen diens kleren aan heeft, smeekt om vergiffenis en bekent de daden van zijn heer. Voor Masetto, Zerlina, Donna Anna, Donna Elvira en Don Ottavio is nu duidelijk dat Don Giovanni de moordenaar van de Commendatore is. Op het kerkhof treffen Leporello en zijn gevluchte heer elkaar weer. Plots spreekt het standbeeld op het graf van de Commendatore hen toe en waarschuwt Don Giovanni. Deze neemt de dreigende stem niet serieus en overmoedig nodigt hij het beeld uit voor het avondmaal.
 
Don Giovanni zit vrolijk genietend van de muziek aan zijn maaltijd. Wanneer Donna Elvira en Leporello vol angst bij de deur zijn weggerend en er weer wordt geklopt, gaat hij zelf kijken wie er aan de deur is. Het beeld van de Commendatore komt binnen en geeft Don Giovanni een ijskoude hand. Hij eist berouw van zijn moordenaar, maar deze weigert. Uiteindelijk sleurt hij hem in een zee van hellevuur de afgrond in. De achtergeblevenen besluiten besluiten deze schokkende gebeurtenis met de slotsom dat iedereen die iets slechts doet, op deze wijze zal eindigen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hans Vonk
Regie 
Alfred Kirchner
Instudering regie 
David Prins
Decor 
Götz Loepelman
Kostuums 
Joachim Herzog
Choreografie 
Monique Wagemakers
Orkest 
Nederlands Kamerorkest
Continuo 
Bauke van der Meer, fortepiano
Herre Jan Stegenga, cello
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Brian Fieldhouse
Don Giovanni 
Roberto Scaltriti
Il commendatore 
Andrea Silvestrelli
Donna Anna 
Luba Orgonasova
Don Ottavio 
Rainer Trost
Donna Elvira 
Charlotte Margiono
Leporello 
Gilles Cachemaille
Zerlina 
Rebecca Evans
Masetto 
Nathan Berg