De Nationale Opera presenteert

DER FLIEGENDE HOLLÄNDER Richard Wagner (1813-1883)

Deze productie was te zien in november 1995

Der fliegende Holländer

Richard Wagner
Romantische Oper in drei Akten
Libretto van Richard Wagner
Wereldpremière 2 januari 1843, Königliches Sächsisches Hofoper, Dresden

Dresdner Fassung

Deze productie

Reprise uit het seizoen 1992/1993
Première 4 november 1995

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Gedwongen door een heftige storm is het schip van de Noorse kapitein Daland aan een rotsachtige kust voor anker gegaan. Vlak voordat hij zijn thuishaven zou binnenvaren en zijn geliefde dochter Senta zou weerzien, wierp de storm het schip uit de koers. Er nadert nog een schip, dat ook langs de kust afmeert. Het is de Vliegende Hollander, sinds onheuglijke tijden gedoemd eeuwig op de wereldzeeën rond te zwalken; om de zeven jaar mag de kapitein aan land gaan om een vrouw te zoeken die bereid is hem eeuwig trouw te zweren. Zó kan hij van zijn vloek verlost worden, dat wil zeggen: sterven. Als hij hoort dat Daland een dochter heeft, biedt hij hem al zijn schatten aan in ruil voor Senta. Daland stemt toe. Nadat de storm is geluwd zeilen beide schepen op de haven aan.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Dochter Senta en voedster Mary wachten met enkele dorpsmeisjes op de terugkeer van de zeelieden. Senta is geheel in beslag genomen door het portret van de Vliegende Hollander, wiens tragisch lot haar diepste deernis wekt. Ze zingt de ballade van de kapitein die gedoemd is eeuwig over de zeeën te zwerven. Senta ziet zichzelf als degene die de legendarische Hollander zal verlossen. Erik, die verliefd is op Senta en naar haar hand dingt, is jaloers op het portret. Hij vertelt haar over zijn droom, waarin de Hollander haar bezoekt en zij hem haar liefde bekent.
 
De Hollander en Daland arriveren. Hoewel Senta ‘de bleke zeeman’ nooit eerder heeft ontmoet, voelt ze dat hij geen onbekende voor haar is. De Hollander is blij verrast als Senta zweert dat zij hem eeuwig trouw zal blijven. Daland kondigt hun verloving aan.
 
DERDE BEDRIJF
 
De matrozen van Daland en de meisjes uit het dorp amuseren zich. Op het schip van de Hollander is het echter aardedonker en muisstil. Ook wanneer de meisjes de bemanning van het vreemde schip willen laten delen in de vreugde, blijft het stil. De Noorse matrozen blijven hun schimmige buurman uitdagend toeroepen, tot dat plotseling de zee rond het spookschip in beweging komt, en er gezang en hoongelach uit het spookschip opklinkt.
 
Erik is er inmiddels achter gekomen dat Senta met de Hollander zal meegaan. Wanhopig herinnert hij haar eraan dat ze ook hem eeuwige trouw heeft gezworen. De Hollander beseft dat hij hierdoor wederom verloren is. Als Senta De Hollander nogmaals overtuigt van haar liefde, vertelt hij haar welk lot haar treft als zij haar gelofte breekt: eeuwige verdoemenis. De Hollander ontslaat haar van haar gelofte en vlucht naar zijn schip. Senta is echter vastberaden en kiest voor de enige mogelijke oplossing door zich in zee te werpen.
 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Graeme Jenkins
Regie 
Richard Jones
Instudering regie 
Monique Wagemakers
Decor en kostuums 
Nigel Lowery
Licht 
Patricia Collins
Choreografie 
Matthew Hamilton
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Daland 
Harald Stamm
Senta 
Karen Huffstodt
Erik 
Mark Baker
Mary 
Hebe Dijkstra
Der Steuermann 
Christopher Ventris
Der Holländer 
Wolfgang Schöne / Hartmut Welker