De Nationale Opera presenteert

MAZEPPA Pjotr Iljitsj Tsjaikovski (1840-1893)

Deze productie was te zien in februari 1995

Mazeppa

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Opera in drie bedrijven
Libretto van Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en Viktor Boerenin
Wereldpremière 15 februari 1884, Bolsjojtheater, Moskou

Deze prouctie

Reprise uit het seizoen 1991/1992
Première 28 januari 1995

Het verhaal

Mazeppa wordt hartelijk ontvangen op het landgoed van Kotsjoebej. Hij komt Kotsjoebej om steun vragen voor zijn plan de Oekraïne in opstand te laten komen tegen het centrale gezag van tsaar Peter de Grote. De dochter van Kotsjoebej, Marija, is verliefd op de veel oudere Mazeppa. Wanneer Mazeppa vraagt om haar hand, kan haar vader dat niet toestaan. De weliswaar machtige Mazeppa is volgens Kotsjoebej te oud voor zijn jonge dochter. Bovendien heeft haar jeugdvriend Andrej haar zijn liefde verklaard. Maar vader Kotsjoebej weet niet dat Marija in de ban is van de bevelhebber, en na een ruzie beslecht Marija de strijd door openlijk de zijde van Mazeppa te kiezen - tot grote ontsteltenis van haar familie en vrienden.

Marija’s moeder Ljoebov wil dat Kotsjoebej wraak neemt. Hij besluit tsaar Peter op de hoogte te stellen van de gevaarlijke ambities van Mazeppa. Andrej, de door Marija versmade geliefde, biedt direct aan om Moskou over de snode plannen van Mazeppa in te lichten.
 
De tsaar hecht echter geen geloof aan de waarschuwingen over de vermeende ontrouw van zijn Oekraïense bevelhebber - mede omdat Mazeppa zijn aanklagers heeft belasterd. Tsaar Peter laat Kotsjoebej samen met zijn bondgenoot Iskra gevangen nemen en hij levert hen uit aan Mazeppa, die beide wil laten onthoofden. Maar Mazeppa wordt door wroeging gekweld. Hoe zal Marija op de dood van haar vader reageren? Hij vertelt haar over zijn politieke plannen - een onafhankelijk Oekraïne - en vraagt een bevestiging van haar liefde: wat zal zij doen wanneer zij moet kiezen tussen het leven van haar vader en dat van haar geliefde? De vraag brengt haar in verwarring, maar Marija laat haar voorkeur voor Mazeppa blijken.
 
Ljoebov doet intussen verwoede pogingen om haar man uit de handen van Mazeppa te redden. Zij beseft dat alleen Marija in staat is de bevelhebber van gedachten te doen veranderen en ze vertelt haar dochter over de voornemens van Mazeppa. In eerste instantie ongelovig, hoort Marija het verhaal van de martelgang van haar vader aan en samen met haar moeder besluit ze de naderende terechtstelling te verijdelen. Ze komen echter te laat op de plaats des onheils aan, de terechtstelling wordt juist voltrokken.
 
Mazeppa’s plannen lopen op niets uit. Het Zweedse leger, dat hem moest bijstaan bij Poltava - de beslissende slag in de strijd tegen de tsaar - is smadelijk verslagen. Hij is op de vlucht geslagen voor de Russische achtervolgers en onderweg, op het oude landgoed van Kotsjoebej treft hij Andrej, die nog steeds vervuld is van haat jegens de verwoester van zijn levensgeluk. Mazeppa schiet Andrej neer. Marija is eveneens naar het landgoed teruggekeerd. Zij is door de dood van haar vader in de war geraakt en doolt ijlend rond. Uiteindelijk ontdekt zij de stervende Andrej, die ze in haar armen neemt om hem in slaap te wiegen.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hartmut Haenchen
Regie 
Richard Jones
Instudering regie 
Monique Wagemakers
Decor 
Brothers Quay
Kostuums 
Nicky Gillibrand
Licht 
Wolfgang Göbbel
Choreografie 
Lloyd Newson
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van de Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Mazeppa 
Sergej Leiferkus / Igor Morosov
Kotsjoebej 
Anatoli Kotsjerga
Ljoebov Kotsjoebej 
Larissa Djadkova
Marija 
Tatjana Poluektova
Andrej 
Vitali Tarasjenko
Orlik 
Maxim Michailov
Iskra 
Rudolf Schasching
Kozak 
Alexej Martynov
 
Dansers 
Jordi Cortes-Molina
David Emanuel
Ross Hounslow
Jeremy James
John Kilroy
Juan Kruz Diaz de Garaio
Jake MacLellan
Kuldip Singh-Barmi
Robert Tannion
Tom Ward