De Nationale Opera presenteert

SALOME Richard Strauss (1864-1949)

Deze productie was te zien in april 1994

Salome

Richard Strauss
Musikdrama in einem Aufzug
Libretto van Richard Strauss
Wereldpremière 9 december 1905, Hofoper, Dresden

Deze productie

Reprise uit de seizoenen 1987/1988 en 1999/1990
Première 11 april 1994

Het verhaal

Salome, de stiefdochter van koning Herodes van Judea, verlaat walgend het paleis, waar een orgie gaande is. Op het terras bevinden zich de kapitein van de lijfwacht Narraboth en een page, die verliefd op hem is. Narraboth heeft echter alleen maar oog voor de prinses. In een kerker zit Johannes de Doper (Jochanaan) opgesloten. Hij veroordeelt luidkeels de liederlijke levenswandel van Herodes en zijn vrouw, Herodias. Salome wil hem zien en ze haalt Narraboth ertoe over dat hij Jochanaan naar boven laat komen. De profeet kondigt de komst van de Verlosser aan. Salome voelt zich sterk tot hem aangetrokken, maar hij negeert haar. Als zij hem wil aanraken, stoot hij haar van zich af en keert terug in de kerker. Narraboth doorsteekt zich uit wanhoop.

Herodes komt Salome zoeken en glijdt uit over het bloed van Narraboth. Hij laat diens lijk wegslepen. Herodias en de joden dringen er bij de koning op aan Jochanaan te laten doden. Ontzag voor de heiligheid van de profeet weerhoudt Herodes daar echter van. Weer laat Jochanaan zich horen. Herodes vraagt Salome voor hem te dansen. Zij weigert aanvankelijk, maar stemt toe als haar stiefvader gezworen heeft elke wens van haar te vervullen. Na haar verleidelijke sluierdans eist Salome het hoofd van Jochanaan op een zilveren schaal, tot verrukking van haar moeder. Herodes is ontsteld en probeert zijn stiefdochter van haar wens af te brengen door haar zijn hele bezit aan te bieden. Salome laat zich niet vermurwen. Herodias rukt de doodsring van Herodes’ vinger en laat die naar de beul brengen, die afdaalt in de kerker en Jochanaan onthoofdt. Als de prinses het hoofd krijgt, kust ze in extase de dode lippen. Vol afschuw beveelt Herodes zijn soldaten Salome te doden.

Team en cast

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie en visueel concept 
Harry Kupfer
Instudering regie 
Monique Wagemakers
Decor en kostuums 
Wilfried Werz
Choreografie 
Monique Wagemakers
Orkest 
Radio Filharmonisch Orkest
Salome 
Josephine Barstow
Herodes 
Günter Neumann /
Wim Trompert en Jan Roelof Wolthuis*
Herodias 
Isoldé Elchlepp
Jochanaan 
John Bröcheler
Narraboth 
Adrian Thompson
Zwei Nazarener 
Matthew Best
Marten Smeding
Zwei Soldaten 
Nanco de Vries
Lieuwe Visser
Fünf Juden 
Rudi de Vries
John Daszak
Wouter Goedhart
Frank van Aken
Jan Alofs
Page der Herodias 
Birgit Calm
Ein Cappadocier 
Pieter van den Berg
Ein Sklave 
Ruud Kok

*Door afwezigheid van Günter Neumann is een voorstelling op het laatste moment gewijzigd in een TV-repetitie met publiek. Regie-assistent Wim Trompert speelde de rol terwijl repetitor Jan Roelof Wolthuis de rol zong vanaf het zijtoneel.