De Nationale Opera presenteert

LA TRAVIATA Giuseppe Verdi (1813-1901)

Deze productie was te zien in december 1993

La traviata

Giuseppe Verdi
Opera in tre atti
Libretto van Francesco Maria Piave
Wereldpremière 6 maart 1853, Teatro La Fenice, Venetië

Deze productie

Nieuwe productie
Première 1 december 1993

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

De courtisane Violetta Valéry geeft in haar weelderige appartement een feest voor vrienden en bewonderaars. Onder de genodigden bevinden zich dokter Grenvil, baron Douphol - wiens maitresse zij is haar vriendin Flora met de markies van Obigny en Gaston de Letorières, die zijn vriend Alfredo Germont heeft meegebracht. Gaston vertelt Violetta dat Alfredo haar al lang in stilte bemint en tijdens haar recente ziekte elke dag naar haar toestand is komen informeren. Alfredo brengt een toost uit, waarin hij de liefde bezingt. Violetta antwoordt met een loflied op de onbezorgde pret.
 
Als het gezelschap naar de balzaal gaat, krijgt Violetta een aanval van benauwdheid en blijft ze achter om zich te herstellen. Alfredo bezweert haar een rustiger leven te gaan leiden en smeekt haar zijn liefde te accepteren. Violetta werpt tegen dat een serieuze liefde niet in haar leven past. Toch is ze door zijn woorden getroffen, en ze geeft hem tenslotte een bloem, die hij haar terug mag brengen zodra ze verwelkt is. Nadat de gasten vertrokken zijn, uit ze haar twijfel: moet ze zich voor het eerst van haar leven aan het geluk van een ware liefde overgeven of voortgaan met de jacht op vluchtig plezier?
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Violetta heeft zich van haar frivole bestaan afgewend en beleeft met Alfredo een idylle in een buitenhuis aan de rand van Parijs. Alfredo bezingt zijn geluk, maar wordt tot de werkelijkheid teruggeroepen als de huishoudster Annina hem vertelt dat Violetta, door geldnood gedwongen, bezig is haar bezittingen te verkopen. Alfred vertrekt onmiddellijk naar de stad om een regeling te treffen.
 
Een bediende brengt Violetta een briefje met een uitnodiging voor een bal bij Flora. Ze is echter niet van plan erheen te gaan. Een bezoeker verschijnt, die zich voorstelt als Alfredo's vader. Hij wil Violetta sommeren een eind aan hun verhouding te maken, omdat dit schandaal het voorgenomen huwelijk van zijn dochter bedreigt. Hij ontdekt hoe oprecht en onbaatzuchtig haar liefde is, maar doet met listige overredingskracht een beroep op haar edelmoedigheid ten aanzien van zijn dochter. Violetta laat zich overtuigen:
 
wanhopig belooft ze hem Alfredo te zullen verlaten. Germont gaat de tuin in om Alfredo op het juiste moment te kunnen bijstaan. Violetta, die geen andere uitweg ziet, schrijft de baron dat ze bereid is weer zijn maitresse te worden. Daarna schrijft ze Alfredo een briefje waarin ze hem haar terugkeer naar Parijs en naar haar vroegere leven meedeelt. Germonts pogingen om Alfredo te troosten en mee terug te nemen naar het ouderlijk huis zijn vergeefs. Alfredo's vermoedt dat Violetta naar het bal van Flora zal gaan en besluit haar daar te treffen.
 
Het feest is in volle gang. Een groep vrouwelijke gasten voert als zigeunerinnen verkleed een scène op; de mannelijke gasten zijn verkleed als stierenvechters. Alfredo verschijnt; hij zet zich dadelijk aan de speeltafel, waar Gaston de bank houdt. Violetta komt met de baron binnen. Alfredo, die grote bedragen wint, provoceert de baron. Als de gasten aan tafel gaan, roept de radeloze Violetta hem apart om hem te smeken weg te gaan. Hij stemt toe op voorwaarde dat zij meegaat. In het nauw gedreven, zegt ze hem dat ze van de baron houdt, waarop Alfredo in dolle drift de gasten roept en Violetta ter betaling van de hem verleende gunsten al zijn gewonnen geld voor de voeten gooit. Violetta valt flauw, de gasten gaan woedend tegen Alfredo te keer. Midden in de consternatie verschijnt vader Germont, die zijn zoon is gevolgd en hem nu scherp terechtwijst. De baron daagt Alfredo uit voor een duel.
 
DERDE BEDRIJF
 
Violetta is doodziek. De dokter komt haar in de vroege ochtend bezoeken; hij spreekt haar bemoedigend toe, maar Violetta voelt dat haar einde nabij is. Als ze Annina heeft weggestuurd om aalmoezen uit te delen, herleest ze een brief van vader Germont. Deze schrijft dat hij Alfredo de reden van haar gedrag heeft onthuld. Zijn zoon, die na het duel (waarbij de baron licht is gewond) het land heeft verlaten, zal haar zodra hij terug is vergiffenis komen vragen. Een koor zingt buiten als een stem uit een andere wereld een carnavalslied. Annina komt terug en kondigt Alfredo aan. Na een emotioneel weerzien verschijnen ook vader Germont en de dokter. Maar de toestand is hopeloos: na een laatste illusie van levenskracht zakt Violetta ontzield in elkaar.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Graeme Jenkins
Regie 
Alfred Kirchner
Decor 
Bernhard Kleber
Kostuums 
Joachim Herzog
Licht 
Hanns-Joachim Haas
Dramaturgie 
Klaus Bertisch
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Brian Fieldhouse
Violetta Valery 
Deborah Riedel / Rosa Vento
Flora Bervoix 
Miranda van Kralingen
Annina 
Hebe Dijkstra
Alfredo Germont 
David Kuebler
Giorgio Germont 
Luis Girón May
Gastone 
Eduardo Valdes
Barone Douphol 
Robert Bork / Michael Devlin
Marchese d'Obigny 
Lieuwe Visser
Dottore Grenvil 
Pieter van den Berg
Giuseppe 
Piet van Kampen
Domestico 
Lutzen Bakker
Commissionario 
Nico Pouw