De Nationale Opera presenteert

IL RE PASTORE Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

Deze productie was te zien in januari 1994

Il re pastore

Wolfgang Amadeus Mozart
Serenata in due atti, KV 208
Libretto van Pietro Metastasio
Wereldpremière 23 april 1775, Paleis van de Aartsbischop, Salzburg

Deze poductie

Nieuwe productie
Première 12 januari 1994

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

De herder Aminta maakt zich zorgen over de toekomst nu het leger van Alexander de Grote (Alessandro) zich bij Sidon ophoudt, maar zijn verloofde Elisa stelt hem gerust.
 
Alessandro zelf komt samen met Agenore naar Aminta en ondervraagt hem over zijn leven en afkomst. Aminta prijst zijn eenvoudige en oprechte bestaan. Alessandro is ervan overtuigd dat Aminta, zelf onwetend over zijn afkomst, in werkelijkheid de erfopvolger van het koninkrijk van Sidon is, dat hij zojuist van de tiran Stratone heeft verlost.Tamiri, dochter van Stratone, houdt zich voor Alessandro bij Elisa verborgen, maar ontmoet haar verloofde Agenore, die haar van zijn liefde verzekert.
Agenore licht Aminta in over zijn ware afkomst: Aminta is Abdolonymus, zoon van de koning van Sidon en onder hoede van Agenore grootgebracht. Alessandro wil hem nu tot heerser kronen. Maar Aminta, die vreest dat hij dan zijn geliefde Elisa moet opgeven, wil hier niets van weten. Aminta en Elisa bekennen elkaar hun grote liefde.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Agenore laat Elisa niet toe tot Aminta, die ook geen toestemming krijgt Elisa te volgen. Aminta zou zich op zijn koningsschap voorbereiden. Alessandro onthult aan Agenore, dat hij Tamiri met Aminta wil laten trouwen. Agenore is ontzet door dit plan.
 
Aminta heeft zich in eenzaamheid teruggetrokken. Agenore gelooft dat Aminta aan de wensen van Alessandro gehoor zal geven, en meldt dit aan Elisa, die zich nu verlaten voelt. Zelf voegt hij zich in zijn lot en neemt afscheid van Tamiri die, Agenores gedrag niet begrijpend, hem beveelt bij haar huwelijksinzegening aanwezig te zijn. Alessandro vraagt de góden om hun zegen over het nieuwe koningsschap van Aminta en diens huwelijk met Tamiri. Tamiri en Elisa smeken hem om medelijden, en Aminta geeft hem de koningsmantel terug: hij wil om een kroon zijn liefde voor Elisa niet opgeven. Alessandro ziet in dat hij de geliefden niet van elkaar moet scheiden, en laat Aminta samen met Elisa over Sidon heersen.

Team en cast

Muzikale leiding 
Graeme Jenkins
Regie 
Pierre Audi
Decor en kostuums 
Chloe Obolensky
Licht 
Jean Kalman
Orkest 
Nederlands Kamerorkest
Continuo 
Graeme Jenkins, clavecimbel
Herre-Jan Stegenga, cello
Alessandro 
Bruce Ford
Aminta 
Teresa Ringholz / Ellen Schuring
Elisa 
Christine Schäfer
Tamiri 
Petra Lang
Agenore 
Richard Croft