De Nationale Opera presenteert

FALSTAFF Giuseppe Verdi (1813-1901)

Deze productie was te zien in juni 1994

Falstaff

Giuseppe Verdi
Commedia lirica in tre atti
Libretto van Arrigo Boito
Wereldpremière 9 februari 1893, Teatro alla Scala, Milaan

Deze productie

Nieuwe productie
Première 1 juni 1994
Voorstellingen in het kader van het Holland Festival

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Sir John Falstaff heeft net twee brieven klaar voor de dames Ford en Page, waarin hij de dames zijn liefde verklaart. Meer nog dan om de dames zelf gaat het hem echter om hun geld. Dan stormt Dr. Cajus binnen, die zegt de vorige avond bestolen te zijn door Falstaffs knechten Bardolfo en Pistola. Falstaff schenkt weinig aandacht aan hem en ontkent de beschuldiging. Hij vraagt zijn knechten de brieven te bezorgen. Als zij dit weigeren omdat hun eergevoel dit niet toestaat, jaagt hij ze beiden de deur uit en geeft de brieven aan zijn page.
 
Alice en Meg lezen elkaar Falstaffs epistels voor en ontdekken dat de tekst identiek is. Samen met Alice’s dochter Nannetta en Mrs. Quickly, een buurvrouw, besluiten zij het die ‘windbuil’ betaald te zetten. Ford komt op, vergezeld van Cajus, Fenton en de ‘overlopers’ Bardolfo en Pistola die hem waarschuwen dat Falstaff een oogje heeft op zijn echtgenote. De jaloerse Ford besluit Falstaff onder een valse naam te gaan bezoeken om hem aan de tand te voelen. Te midden van alle opwinding nemen Nannetta en Fenton de gelegenheid te baat om elkaar hun liefde te betuigen. De vrouwen hebben inmiddels ook iets bekokstoofd: Quickly zal naar Falstaff gaan om een ontmoeting tussen hem en Alice te arrangeren.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Bardolfo en Pistola kondigen Quickly aan. Zij nodigt Falstaff nog diezelfde middag uit voor een rendez-vous met Alice. Even later dient zich ‘Maestro Fontana’ alias de heer Ford aan, die voorgeeft verliefd te zijn op Alice Ford. Hij biedt Falstaff een zak duiten als hij de ‘wrede schone’ wil verleiden om zo het pad voor hem te effenen. Falstaff hapt toe en vertelt dat hij die middag zelfs al een afspraak met Alice heeft. Ford neemt zich voor Falstaff en zijn vrouw op heterdaad te betrappen.
Quickly vertelt de dames over haar succesvolle bezoek aan Falstaff, en vlug wordt alles in gereedheid gebracht om hem te ontvangen. Alleen Nannetta deelt niet in de vreugde: zij is verliefd op Fenton, maar haar vader wil haar uithuwelijken aan dokter Cajus. Elk van de vrouwen betrekt haar post. Falstaff komt binnen en begint Alice direct het hof te maken. Quickly komt waarschuwen dat Meg in aantocht is. Juist als Falstaff zich achter het kamerscherm verstopt heeft, verschijnt Meg, die vol paniek meldt dat Ford eraan komt; hij is buiten zinnen en wordt vergezeld van een schare mannen. Het hele vertrek wordt doorzocht. Meg en Quickly verstoppen Falstaff haastig in een wasmand. Alice geeft opdracht de inhoud van de wasmand vanuit het raam in de beek te kieperen, en terwijl haar bedienden zich van hun zware taak kwijten, laat zij haar man roepen die nog net kan zien hoe Falstaff in het water belandt.
 
DERDE BEDRIJF
 
Quickly weet Falstaff tot een nieuwe ontmoeting met Alice over te halen. Vermomd als de Zwarte Jager moet hij om middernacht bij de eik van Herne komen, waar zij hem zal opwachten. Alice bereidt met de anderen de maskerade voor: met z’n allen zullen ze in vermomming naar het park komen om Falstaff nogmaals een lesje te leren. In het geniep belooft Ford aan Cajus dat hij die avond met zijn dochter zal kunnen trouwen. Quickly heeft dit gesprek afgeluisterd en besluit hen een hak te zetten.
Falstaff maakt zijn opwachting. Alice voegt zich bij hem en laat zich het hof maken. Ineens klinkt een hulpkreet: het is Meg, die schreeuwt dat het ‘helse leger’ in aantocht is. Alice maakt zich snel uit de voeten en Falstaff werpt zich in paniek op de grond. Nannetta komt op als koningin van de elfen, vergezeld van Alice en alle anderen, eveneens vermomd. Zij belagen Falstaff, totdat hij om genade smeekt en berouw betoont. Als Bardolfo’s masker afvalt, beseft Falstaff dat zijn belagers allesbehalve bovennatuurlijk zijn, maar hij neemt zijn afstraffing sportief op. Ondertussen heeft Alice ervoor gezorgd dat Fenton en Nannetta ongemerkt kunnen verdwijnen. Nadat Ford triomfantelijk heeft aangekondigd dat hij de maskerade wil bekronen met de bruiloft van zijn dochter, treedt de nietsvermoedende Cajus hand in hand met Bardolfo, uitgedost als elfenkoningin, naar voren, even later gevolgd door Nannetta, inmiddels als nimf vermomd, en Fenton. Beide koppels worden in de echt verbonden, en als de maskers worden afgelegd, kijken Ford en Cajus danig op hun neus. De vrouwen kraaien victorie, en Ford moet toegeven dat zij ook hèm te slim af zijn geweest. Hij legt zich bij de situatie neer en geeft het huwelijk van zijn dochter zijn zegen. Allen stemmen in met Falstaff wijze woorden dat alles in de wereld gekheid is.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Riccardo Chailly
Regie 
Lluis Pasqual
Decor 
Ezio Frigerio
Kostuums 
Franca Squarciapino
Licht 
Pascal Merat
Choreografie 
Anton Kouznetsov
Orkest 
Koninklijk Concertgebouworkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Kinderkoor 
Geert Groteschool, Amsterdam
Sir John Falstaff 
Bruno Pratico
Ford 
Roberto Servile
Mrs. Alice Ford 
Daniela Dessi
Nannetta 
Patrizia Pace
Mrs Quickly 
Serena Lazzarini
Mrs. Meg Page 
Anna Steiger
Fenton 
José Bros
Dottore Cajus 
Jerold Siena
Bardolfo 
Sergio Bertocchi
Pistola 
Mario Luperi
Robin, paggio di Falstaff 
Cobito Salas / Hestian Vunderink
L'oste 
Willem Gomes