De Nationale Opera presenteert

LES BRIGANDS Jacques Offenbach (1819-1880)

Deze productie was te zien in oktober 1992

Les brigands

Jacques Offenbach
Opéra bouffe en trois actes
Libretto van Henri Meilhac en Ludovic Halévy
Wereldpremière 10 december 1869, Théâtre des Variétés, Parijs

Deze productie

Reprise uit het seizoen 1991/1992
Première 3 oktober 1992

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Een bergachtig landschap in het hertogdom Mantua in Italië. Het is vroeg in de ochtend als roverhoofdman Ernesto Falsacappa naar zijn hoofdkwartier in het sombere woud terugkeert. De ontevreden struikrovers morren over het uitblijven van een grote opdracht. Falsacappa belooft hen op korte termijn een belangrijke operatie: binnenkort vindt het huwelijk plaats van hun heer, de prins van Mantua, met de prinses van Granada. De rovers zullen op het feest aanwezig zijn, aldus Falsacappa.

Ook de dochter van Falsacappa, Fiorella, heeft iets wat haar dwarszit. Ze schenkt haar vader weliswaar een portret van haar, maar ze heeft twijfels over zijn praktijken. Dat komt vooral omdat de jonge boerenzoon Fragoletto, die is beroofd door Falsacappa, haar bijzondere belangstelling heeft opgewekt. En Fragoletto wil, ondanks de plundering van have en goed, toetreden tot de bende van Fiorella's vader. De reden is duidelijk: ze zijn verliefd.
 
Fiorella laat diezelfde dag in het bos een charmante jongeling ontglippen die de rovers wilden overvallen - het blijkt de prins van Mantua te zijn. Fragoletto moet, om tot de roversbende toe te mogen treden, een vuurproef doen in de vorm van een roofoverval. Het lukt hem een koerier van het hof van Granada, op weg naar Mantua, te onderscheppen. In zijn bagage bevinden zich gegevens over het aanstaande huwelijk en een portret van de prinses. In een brief deelt het hof van Granada mee dat de prins de prinses kan huwen wanneer de schuld van drie miljoen door het hof van Mantua wordt betaald. De drie miljoen moeten worden overhandigd aan degene die de prinses naar Mantua begeleidt. Falsacappa verwisselt het portret van de prinses met dat van zijn dochter en laat de koerier zijn tocht voortzetten naar Mantua. De roverhoofdman heeft namelijk een plan bedacht.
 
Een groot feest sluit de dag af. Zoals gewoonlijk worden de rovers dan bijna door de patrouillerende gendarmes ontdekt, ware het niet dat deze zich met het lawaai van hun laarzen verraden.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
De volgende dag gaat Falsacappa met zijn rovers naar een herberg waar ze de herbergier en zijn personeel gevangen nemen. Ze verkleden zich en ontvangen baron Campotasso en de gendarmes, die vanuit Mantua de prinses tegemoet reizen. De rovers nemen ook hen gevangen en trekken hun kleren aan om de delegatie van Granada te ontvangen. Die nemen ze eveneens gevangen, samen met de prinses, en tot slot gaan ze in de kleren van deze Spaanse delegatie naar Mantua om het bedrag van drie miljoen op te halen.
 
DERDE BEDRIJF
 
In het paleis mijmert de prins met zijn hofdames over de laatste uren van zijn vrijgezellenbestaan. Ook informeert hij bij zijn kassier Antonio naar de inhoud van de staatskas. De kassier geeft de zaken mooier weer dan ze zijn, want de drie miljoen die voor Granada bestemd waren, blijken door de hofdames en door de kassier zelf te zijn opgesoupeerd. Dan arriveert de prinses - Fiorella - en het Spaanse gevolg - Falsacappa en de zijnen. De prins herkent Fiorella, maar speelt - betoverd door haar schoonheid - vooralsnog het spel mee. Wanneer Falsacappa als Spaanse Grande het bedrag opeist, probeert de kassier hem om te kopen. Maar Falsacappa houdt, als rechtgeaarde edelman, vast aan zijn eis.
 
Op het laatste moment arriveren de echte prinses en haar gevolg, samen met Campotasso en de gendarmes; zij wisten te ontkomen uit hun gevangenis. De rovers zitten nu als ratten in de val. Maar Fiorella herinnert de prins aan het feit dat zij hem in het woud heeft laten vluchten. Nu vraagt zij in ruil daarvoor amnestie voor de rovers, die hun meteen wordt verleend.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Louis Langrée
Regie 
Jérôme Deschamps en Macha Makeieff
Decor 
Françoise Darne
Kostuums 
Macha Makeieff
Licht 
Marie-Christine Soma
Orkest 
Nederlands Kamerorkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Brian Fieldhouse
Falsacappa 
Michel Sénéchal
Fiorella 
Michèle Lagrange
Fragoletto 
Brigitte Balleys
Le prince 
Peter Bronder
Le chef des carabiniers 
Jules Bastin
Le baron de Campotasso 
Ryland Davies
Le comte Gloria-Cassis 
Daniel Galvez Vallejo
Carmagnola 
Andreas Jäggi
Domino 
Valentin Jar / Andreas Jäggi
Barbavano 
Lieuwe Visser
Bianca 
Yvonne Burnett
La marquise 
Corinne Romijn
Zerlina 
Claron McFadden
Fiametta 
Young-Hee Kim
Antonio 
Dominique Visse
Princesse de Grenade 
Leonie Schoon
Adolphe de Valladolid 
Robert Horn
Cicinella 
Corinne Romijn
Pipo 
Maurice Auzeville
La duchesse 
Yvonne Burnett
Le précepteur 
Sjef van Wersch
Pietro 
Jérôme Deschamps
 
Acteurs 
Jean-Marc Bihour
Fabienne Chaudat
Philippe Duquesne
Yolande Moreau
François Morel
Philippe Roueche
Wimper Diepering
Jan Polak
Arie de Rooij
Rob van der Veer