De Nationale Opera presenteert

HÄNSEL UND GRETEL Engelbert Humperdinck (1854-1921)

Deze productie was te zien in maart 1990

Hänsel und Gretel

Engelbert Humperdinck
Märchenspiel in drei Bildern
Libretto van Adelheid Wette
Wereldpremière 23 december 1893, Hoftheater, Weimar

Deze productie

Nieuwe productie voor De Nederlandse Opera
Ooorspronkelijke productie English National Opera, Londen (1987)

Het verhaal

Hans en Grietje zijn druk bezig met huishoudelijk werk. Al gauw raken ze aan het spelen. Grietje leert haar broertje dansen en ze worden hoe langer hoe doller en luidruchtiger. Dan komtmoeder binnenvallen.Ze wordt boos op de kinderen omdat ze niets hebben uitgevoerd. De kinderen moeten naar het bos om aardbeien te zoeken.

Even later komt vader thuis. Als hij hoort dat de kinderen het bos in zijn wordt hij ongerust want daar woont een heks. De ouders haasten zich het bos in om de kinderen te zoeken. 
 
Hans en Grietje zoeken aardbeien in het bos, maar omdat ze zo’n honger hebben eten ze alle aardbeien meteen op. Ze durven nu niet naar huis te gaan omdat ze bang zijn dat moeder dan weer kwaad wordt. Dan worden ze moe en als het Zandmannetje verschijnt vallen ze op het mos in slaap, ’s Nachts zijn er veertien engelen die over hen waken.
 
In de ochtend verschijnt het Dauwmannetje, die de kinderen met dauwdruppels wakker maakt. Verderop zien ze een huisje dat helemaal van snoepgoed is gemaakt. Ze lopen erheen en Hans eet er een stukje vanaf. Snel weet de heks Hans gevangen te nemen. Hij wordt in een grote kooi gestopt en Grietje moet voor de heks gaan werken. Als de heks vraagt of Grietje in de oven wil kijken of de koek al gaar is, doet ze net of ze er niets van begrijpt, waarop de heks zelf voor de oven gaat zitten. Net op dat moment weet Hans te ontsnappen en samen duwen de kinderen de heks de oven in en doen het ovendeurtje dicht. Dolblij beginnen ze zingen en te dansen. Omdat de krachten van de heks zijn uitgewerkt veranderen alle speculaaspoppen rond het huisje in kinderen, die in een groep rond Hans en Grietje gaan staan. Vader en moeder zijn inmiddels ook aangekomen. De heks zelf is in een grote speculaaspop veranderd.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Kenneth Montgomery
Regie 
David Pountney
Instudering regie 
David Sulkin
Decor en kostuums 
Stefanos Lazarides
Licht 
Chris Ellis
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Kinderkoor 
Geert Groote School, Amsterdam
o.l.v. Carl Brainich
Hänsel 
Annette Küttenbaum
Gretel 
Cathryn Pope
Die Mutter 
Felicity Palmer
Der Vater 
Henk Smit
Das Sandmännchen 
Priti Coles
Das Taumännchen 
Maria van Dongen
Die Knusperhexe 
Felicity Palmer