De Nationale Opera presenteert

SIMON BOCCANEGRA Giuseppe Verdi (1813-1901)

Deze productie was te zien in mei 1989

Simone Boccanegra

Giuseppe Verdi
Melodramma in un prologo e tre atti
Libretto van Francesco Piave en Giuseppe Montanelli
Wereldpremière 12 maart 1857, Teatro La Fenice, Venetië

Deze productie

Nieuwe productie
Première 11 mei 1989

Het verhaal

PROLOOG

Twee burgers, Pietro en Paolo, praten over het feit dat Genua geen leider heeft. Paolo stelt voor om kaperkapitein Simone Boccanegra aan te stellen. Boccanegra heeft een kind verwekt bij Maria, de dochter van Jacopo Fiesco, een edelman. Als Simone, die niet in macht geïnteresseerd is, Doge zou worden zou Fiesco hem niet als schoonzoon kunnen weigeren. Simone stemt toe, maar voordat hij en Maria trouwen, baart Maria hun kind. Zelf sterft ze bij de geboorte. Simone hoort dit pas, nadat hij tot Doge is uitgeroepen.
 
Vijfentwintig jaar gaan voorbij.
 
EERSTE BEDRIJF
 
Jacopo Fiesco heeft, nadat Boccanegra tot Doge is uitgeroepen, een schuilnaam aangenomen: Andrea. Hij brengt Maria’s kind groot onder de naam Amelia Grimaldi zonder zelf te weten dat zij zijn kleindochter is. Fiesco zweert samen met Gabriele Adorno, de geliefde van Amelia, tegen Simone Boccanegra. Als Simone op een dag de broers Grimaldi bezoekt, ontmoet hij Amelia. Na enig praten komen ze er achter dat ze vader en dochter zijn. Ze omhelzen elkaar.
 
Die omhelzing wordt door Paolo gezien, een hoveling van Boccanegra, die zelf verliefd is op Amelia. Hij legt die omhelzing verkeerd uit en besluit Amelia te ontvoeren. Gabriele Adorno ontdekt dit plan, maar weet niet van wie het afkomstig is. Hij verdenkt Simone ervan. Amelia is echter aan de ontvoering ontsnapt en ze weet wie de dader is. Simone beseft na haar uitleg wie ze bedoelt en eist van Paolo dat hij ten overstaan van alle aanwezigen de initiatiefnemer van de ontvoering vervloekt. Paolo doet dat, maar met afschuw.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Paolo wil zich op Simone wreken, vanwege de gedwongen vervloeking en druppelt gif in een beker van Simone.
 
Hij probeert Fiesco en Adorno in zijn komplot te betrekken. Fiesco weigert. Gabriele Adorno stemt na enig aarzeling toe. Hij meent namelijk dat Amelia de maitresse van Simone is. Als Simone bij Amelia komt, legt zij hem uit dat ze van Gabriele houdt, een vijand van Simone. Amelia laat hem
alleen achter. Het gif begint te werken. Hij valt in slaap. Gabriele probeert hem dan te vermoorden, maar wordt door Amelia tegengehouden. Simone vertelt Gabriele dan dat hij de vader van Amelia is. Gabriele schaamt zich diep en wil voor Simone vechten in een opstand die buiten al te horen is.
 
DERDE BEDRIJF
 
De opstand wordt onderdrukt. Paolo wordt ter dood veroordeeld. Hij bekent Fiesco dat hij achter de ontvoering van Amelia zat, maar bovendien gif in de wijn van Simone heeft gedaan. Als Simone door het gif ernstig ziek geworden, aan Fiesco vertelt dat Amelia zijn kleindochter is, leggen ze hun ruzie bij. Vlak voor Simone sterft zegent hij Maria en Gabriele en roept Gabriele uit als nieuwe Doge.
 

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Graeme Jenkins
Regie 
Stephen Wadsworth
Decor 
Thomas Lynch
Kostuums 
Martin Pakledinaz
Licht 
James F. Ingalls
Orkest 
Nederlands Philharmonisch Orkest
Koor 
Koor van De Nederlandse Opera
Instudering koor 
Winfried Maczewski
Simone Boccanegra 
Henk Smit
Amelia Grimaldi 
Charlotte Margiono
Jacopo Fiesco 
Harry Peeters / Pieter van den Berg
Gabriele Adorno 
Tibère Raffalli
Paolo Albiani 
Emile Fath
Pietro 
William Mackie
Un capitano dei balestrieri 
Rudi de Vries
Un'ancella di Amelia 
Jeanette Roggeveen