De Nationale Opera presenteert

TRISTAN UND ISOLDE Richard Wagner (1813-1883)

Deze productie was te zien in september 1987

TRISTAN UND ISOLDE

Richard Wagner
Handlung in drei Aufzügen
Libretto van Richard Wagner
Wereldpremière 10 juni 1865, Königliches Hof- und Nationaltheater, München

Deze productie

Nieuwe productie
Première 6 september 1987

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Het eerste bedrijf speelt zich af aan boord van het schip waarin Tristan de Ierse prinses Isolde begeleidt op weg naar Cornwall, alwaar ze haar aanstaande echtgenoot koning Marke zal ontmoeten.
 
Aanvankelijk weigert Tristan om met haar te spreken. Isolde vertelt Brangaene over haar eerste ontmoeting met Tristan: toen Cornwall en Ierland oorlog met elkaar voerden, doodde Tristan haar Ierse geliefde tijdens een gevecht maar werd zelf door diens vergiftigde zwaard verwond. Alleen in Ierland kon hij daarvoor genezing vinden, dus vermomde hij zich en ging naar Isolde, die hem verzorgde totdat hij hersteld was. Zij herkende hem echter en wilde haar geliefde wreken, maar bleek daartoe niet in staat te zijn. Ze draagt Brangaene op een gifdrank te brouwen die Tristan en zijzelf moeten drinken, maar Brangaene bereidt een liefdesdrank. Tristan en Isolde drinken ervan en worden zich bewust van hun liefde voor elkaar wanneer het schip de haven binnenvaart.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Aan het begin van het tweede bedrijf horen we de jachthoorns van het hof wegsterven in de verte. Vol ongeduld wacht Isolde op haar minnaar. Ze weigert te luisteren naar Brangaene die haar waarschuwt dat Melot, een jaloerse ridder, de achterdocht van haar echtgenoot heeft gewekt. Wanneer Tristan verschijnt, zingen ze samen over hun hartstocht, over hun verlangen om volledig in elkaar op te gaan en over hun afkeer van het daglicht, daar hun liefde alleen ’s nachts tot leven kan komen. Ze worden onderbroken door de terugkomst van koning Marke en zijn gevolg, maar de bedrogen echtgenoot is te zeer vervuld van smart over hun verraad om in woede te kunnen ontsteken. Melot daagt Tristan uit en deze laat zich in het gevecht verwonden.
 
DERDE BEDRIJF
 
Het derde bedrijf vindt plaats in Tristans geboortestreek Bretagne. Hij ijlt ten gevolge van zijn verwonding en negeert Kurwenals pogingen om hem op te beuren. Een herder staat op de uitkijk om een teken te geven wanneer er een schip met Isolde aan boord in zicht komt, maar keer op keer geeft zijn droefgeestige melodie te kennen dat er geen schip opdoemt. Wanneer zijn fluitspel overgaat in een opgewonden wijsje ter aankondiging van Isolde’s komst, rukt Tristan zijn zwachtels af. Hij sterft in haar armen. De herder kondigt een tweede schip aan, met koning Marke en Brangaene aan boord. Brangaene heeft het verhaal over de liefdesdrank opgebiecht en hij is haastig op pad gegaan om het paar zijn zegen te geven. Kurwenal, die hun bedoelingen verkeerd begrijpt, doodt Melot maar wordt tijdens het gevecht zelf ook gedood. Hij sterft naast zijn meester. Isolde zingt in haar aria ‘Liebestod’ over de liefde die zij nu in de totale duisternis van de dood kan vervullen, en sterft aan Tristans zijde.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Hartmut Haenchen
Regie 
Jürgen Gosch
Decor en kostuums 
Gero Troike
Licht 
Franz-Peter David
Dramaturgie 
Gerhard Ahrens
Orkest 
Het Concertgebouworkest
Koor 
Het Nederlands Operakoor
Instudering koor 
Johannes Mikkelsen
Tristan 
George Gray
Isolde 
Deborah Polaski
Brangäne 
Jard van Nes
Kurwenal 
John Bröcheler
König Marke 
Jan-Hendrik Rootering
Melot 
Thomas C. Booth
Ein Hirt 
Hubert Delamboye
Ein Steuermann 
Lieuwe Visser
Ein junger Seemann 
Valentin Jar