De Nationale Opera presenteert

NIXON IN CHINA John Adams (1947)

Deze productie was te zien in juni 1988

Nixon in China

John Adams
Opera in three acts
Libretto van Alice Goodman

Wereldpremière 22 oktober 1987, Grand Opera, Houston

Deze productie

Nieuwe productie
Première 2 juni 1988
Coproductie met Houston Grand Opera, Brooklyn Academy of Music en John F. Kennedy Center, Washington
Voorstellingen in het kader van het Holland Festival

Het verhaal

EERSTE BEDRIJF

Eerste tafereel - Het vliegveld bij Peking; een koude, droge ochtend, maandag 21 februari 1972
 
Contingenten van leger, marine en luchtmacht wachten op het vliegtuig onder het zingen van De drie hoofdregels der discipline en de acht punten van aandacht, een lied van het Rode Leger uit 1930. Een vliegtuig wordt hoorbaar en premier Tsjou En-lai loopt, vergezeld van een groepje functionarissen, langzaam de landingsbaan op, terwijl juist The Spirit of '76 komt aantaxiën. President Nixon stapt uit, gevolgd door zijn vrouw Pat en hun gevolg. De Amerikanen geven de premier een hand, en Nixon, in gedachten verzonken, vergelijkt het bezoek met de eerste maanlanding en weet de ogen van heel Amerika via de televisiecamera’s op zich gericht.
 
Tweede tafereel - Het werkvertrek van Voorzitter Mau, een uur later
 
Nixon en Kissinger hebben een ontmoeting met Mau en Tsjou En-lai. De Chinezen krijgen assistentie van drie secretaressen/tolken, die Mau’s spervuur van filosofische kernachtigheden, onverwachte politieke observaties en aforistische grapjes herhalen en toelichten. De westerlingen moeten moeite doen om aan het gesprek deel te nemen. Na hun vertrek herhaalt Voorzitter Mau een van zijn uitspraken, die de drie secretaressen geestdriftig noteren.
 
Derde tafereel - Het Grote Volkspaleis, de eerste avond
 
Er is een diner gaande. De hoge gasten worden omringd door de Amerikaanse en Chinese delegaties, en om hen heen zwermen journalisten. Pat Nixon zegt te hopen dat het beter weer wordt. Premier Tsjou staat op, houdt een toespraak en brengt de eerste dronk uit op de Amerikanen en de broederschap. De president legt in zijn antwoord de nadruk op de gezamenlijke doelstellingen van beide landen en drinkt op het Chinese volk. Een orkestje speelt Nixons lievelingsnummers en naarmate de avond vordert, wordt er verder getoost in een sfeer van toenemende gemoedelijkheid.
 
TWEEDE BEDRIJF
 
Eerste tafereel - De volgende ochtend
 
Het heeft ’s nachts gesneeuwd. Men biedt mevrouw Nixon een toeristische rondrit aan, die voert van de keuken van het Peking Hotel naar de Volkscommune ‘Altijdgroen', het Zomerpaleis en de Ming-graven. Er gaat een aantal gidsen en journalisten mee. Ze houdt een bespiegeling over haar leven als First Lady en er wordt haar door de arbeiders van de Glasfabriek van Peking een glazen olifantje aangeboden. In het Zomerpaleis blijft ze staan onder de Poort van Lang Leven en Goede Wil en geeft uiting aan haar hoop voor de toekomst. Aan het eind van de dag keert het gezelschap terug naar het hotel.
 
Tweede tafereel - Die avond, in de Opera van Peking
 
De Nixons wonen een uitvoering bij van Het Rode-Vrouwendetachement, een revolutionair ballet van de hand van Mau’s vrouw, Tsjiang Tsj’ing. Het stuk speelt zich af op een tropisch eiland en verhaalt van ideologische rechtzinnigheid tegenover een boze landheer die drie dorpsvrouwen vervolgt. Ze worden gered door de komst van het Rode-Vrouwendetachement. De westerlingen raken betrokken in de handeling. Henry Kissinger lijkt de rol van de schurk te spelen en de Nixons trekken partij voorde deugdzame eenvoud. Ook Tsjiang Tsj’ing mengt zich in het krakeel en spoort de vrouwen aan hun gehate tegenstanders te doden en te verminken.
 
Derde bedrijf - De laatste avond in Peking 
 
Op de slotavond van het bezoek is iedereen uitgeput. Kissinger heeft last van zijn ingewanden, terwijl de anderen, Tsjou En-lai, Mau Tse-toeng, Tsjiang Tsj’ing en de Nixons zich bezinnen op de sleur die hun positie met zich meebrengt. Elk herinnert zich gebeurtenissen uit zijn of haar verleden, en de opera besluit met een bespiegelende aria gezongen door Tsjou En-lai.

Team, Cast en Koor

Muzikale leiding 
Edo de Waart
Regie 
Peter Sellars
Decor 
Adrianne Lobel
Kostuums 
Dunya Ramicova
Licht 
James F. Ingalls
Choreografie 
Mark Morris
Orkest 
Holland Festival Orkest
Koor 
Het Nederlands Operakoor
Instudering koor 
Johannes Mikkelsen
Richard Nixon 
James Maddalena
Pat Nixon 
CarolAnn Page
Chou En-Lai 
Sanford Sylvan
Mao Tse-Tung 
John Duykers
Chiang Ch'ing 
Trudy Ellen Craney
Henry Kissinger 
Thomas Hammons
1st Secretary 
Mari Opat
2nd Secretary 
Stephanie Friedman
3rd Secretary 
Marion Dry
Hung Chang-Ching 
Steven Ochoa
Wu Ching-Hua 
Heather Toma
 
Dansers 
Homer Avila
Miquel Aviles
Pamela Giardino
Michael Ing
Andrew Pacho
Christina Perera
Pamela Semmler
Kelly Slough