Home

Podcasts

Geluid aan en luisteren maar: deze podcasts nemen je mee in de wereld van opera en muziektheater.

MUZIKALE PODCAST OVER WAGNERS RING

Wagners vierdelige Der Ring des Nibelungen is goed voor zo'n 15 uur muziek. Maar hoe heeft Wagner zijn immense muzikale bouwwerk opgebouwd? Laura Roling (content & redactie) en Jan-Paul Grijpink (pianist & repetitor) duiken in deze podcast in de muziek, met Jan-Paul achter de piano.

BELUISTER DE PODCAST 'MAKING AN OPERA' OVER DE OPERA RITRATTO

Winnaar van de Prix Europa 2020 - Best European Radio Music Programme of the Year

Zeven jonge zangers krijgen de kans van hun leven; een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera. Stef Visjager volgt zangers en het artistieke team anderhalf jaar achter de schermen, tijdens het maken van de opera Ritratto van Willem Jeths. Wat zal blijken; het maken van een opera, is vaak even dramatisch als de opera zelf. Een podcast van Stef Visjager voor NTR en NPO Radio4

Akte 1: Audities

Anderhalf jaar voor de wereldpremière van de opera Ritratto, vinden de eerste audities plaats. Zenuwslopend voor zowel de zangers als het artistieke team. Slagen de zangers erin een rol te bemachtigen die speciaal voor hen gecomponeerd gaat worden?

‘Making an opera. Of, hoe het te maken in opera’ is een podcast van Stef Visjager, gemaakt met hulp van Frans van Gurp, Jair Stein, Liz Kruisheer en Frans de Rond voor NPO Radio 4 en NTR in 2020.

Akte 2: Onzekerheden

De zangers komen aan in Amsterdam voor het nieuwe seizoen bij De Nationale Opera. De voorpret is groot, maar de landing verloopt niet voor iedereen even gladjes.

 

Akte 3: Verf en bloed

Het artistieke team buigt zich over artistieke zaken als verf, bloed en een gouden slipje - al dan niet met Jugendstil ornamenten. Langzaam wordt duidelijk dat er een grijs gebied ligt tussen samenwerking en tegenwerking. De gemoederen lopen hoog op.

Akte 4: Kringgesprek

Podcastmaker Stef Visjager loopt inmiddels een jaar mee in de coulissen van de opera, en dat zorgt voor onrust bij de zangers. Wat komt er eigenlijk allemaal in die podcast? Kan dit niet schadelijk zijn voor hun nog prille en breekbare carrières?

Akte 5: Cruel fate

Marcel Sijm, de regisseur van Ritratto, begon zijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige. Kennis die hem goed van pas komt bij het regisseren van een opera, zei hij ooit. Dat blijkt geen grap te zijn.

Akte 6: Alles behalve een gouden slipje

Couturier Jan Taminiau is wereldberoemd. Hij maakte kleding voor koningin Maxima, Beyoncé en andere sterren. En nu maakt hij de kostuums voor Ritratto. Dat hij tijd maakte voor deze opera is een grote eer. Maar het probleem met een couturier, en zeker met zo'n wereldster, is dat hij zijn eigen plan trekt en dat niemand precies lijkt te weten wat dat plan inhoudt.

Akte 7: De levende componist

Componist Willem Jeths werkt de laatste week voor de première hard om ervoor te zorgen dat zijn opera Ritratto precies zo gaat klinken als hij bedoeld heeft. Zijn bemoeienis reikt verder dan de muziek en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen.

 

Akte 8: There is only tonight

Op de dag van de generale repetitie, de dag waarop Ritratto voor de eerste keer gespeeld zal worden voor publiek, houdt premier Rutte een persconferentie. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 man worden afgelast vanwege corona. Zangers, musici en artistiek team komen samen in de Schouwburg van Amsterdam. Hoe nu verder?

‘Making an opera. Of, hoe het te maken in opera’ is een podcast van Stef Visjager, gemaakt met hulp van Frans van Gurp, Jair Stein, Liz Kruisheer en Frans de Rond voor NPO Radio 4 en NTR in 2020.