Bloed, zweet en blaren

Achter de schermen van het ballet

De 8-delige realityserie Bloed, zweet en blaren volgde in 2014 het pad van de dansers van Het Nationale Ballet, een pad dat over rozen én doornen gaat. Stress, pijn, hartstocht en geluksmomenten wisselen elkaar af op het podium, achter de schermen en thuis. Inmiddels bestaat het tableau uit heel veel nieuwe gezichten met nieuwe verhalen, maar de dansers van nu zullen zich zeker herkennen in de dansers van toen.

Wat gebeurt er tussen de coulissen tijdens de uitvoering van The Sleeping Beauty? Welke twijfels overvallen tweede solist Alexander wanneer zijn lichaam hem in de steek laat? Wat doen partners Isaac en Victoria als de een net gepromoveerd is en de ander een aanbod elders krijgt? Acht afleveringen lang maakt u deel uit van de wereld van Het Nationale Ballet. 

‘Bloed, zweet en blaren laat zien hoe de euforie van een mooie voorstelling het wint van de pijn, hoe de dansers zich onderling verhouden en hoe heel het bedrijf is ingericht om keer op keer het beste uit iedereen te halen.’ - Regisseur Olaf van Paassen

Bloed, zweet en blaren (Avro, De Haaien – 2014)

 

Aflevering 1: De rangen

In deze aflevering draait het om sterdanseres Igone de Jongh, eerste soliste, en Wendeline Wijkstra, danseres van het corps de ballet, die eerste soliste wil worden. Hoe verschillend ze ook zijn, beiden willen dolgraag als mannequins gecast worden voor een modeshow van Viktor&Rolf.

 

Aflevering 2: Igone

Eerste soliste Igone de Jongh staat voor de zware taak een van de meest moeilijke en intensieve rollen binnen het klassieke ballet te dansen. Ondertussen combineert zij haar werk met de dagelijkse zorg voor haar zoontje en wordt ze nog eens extra op de proef gesteld door een terugkerende kuitblessure.

 

Aflevering 3: Colombia

Het Nationale Ballet reist naar Colombia. Een trip met hindernissen. Tijdens het vervoer lopen de kostuums zware schade op. En omdat de hoofdstad van Colombia op grote hoogte ligt, krijgen de dansers tijdens het optreden last van zuurstofgebrek.

 

Aflevering 4: Begin en eind

Tweede solist Alexander Zhembrovsky (31) heeft al wal operaties achter de rug en is zich er pijnlijk bewust van dat dit zijn laatste jaar als danser zal zijn. De 19-jarige Jessica staat aan het begin van haar carrière, zij hoopt professioneel danser te worden bij Het Nationale Ballet.

 

Aflevering 5: Isaac en Victoria

We volgen het Mexicaanse wonderkind Isaac Hernández en zijn Armeense vriendin Victoria Ananyan. Isaac, net gepromoveerd, wil niets liever dan in Amsterdam blijven, terwijl voor Victoria het buitenland lonkt.

 

Aflevering 6: Bruno, danser en vader

Bruno - de enige vader in het gezelschap - treedt in het huwelijk. Ook leren we twee hele trouwe fans kennen van Het Nationale Ballet.

 

Aflevering 7: Een zware opgave

Tweede solist Edo Wijnen danst een rol die spitzen voorschrijft - balletschoenen met een verharde tip. Een voor mannen vrij ongewone rol en een bijzonder moeilijke opgave. Sterrenkoppel Anna Tsygankova en Matthew Golding danst nog één keer samen, voordat Matthew naar Londen vertrekt.

 

Aflevering 8: Alles komt samen

Onverwachte ontmoetingen tussen Nederlandse topkunstenaars: Het Nationale Ballet brengt wereldberoemde namen samen als Viktor & Rolf, Remy van Kesteren en Hans van Manen wanneer het de wereldpremière van Dutch Doubles opvoert.