Het Nationale Ballet presenteert
Wegens een coronabesmetting moeten wij u helaas mededelen dat de voorstelling van Back to Ballet – classic van 9 december wordt verplaatst naar 11 december. Ook dansen op 11 en 12 december andere solistencasts dan eerder vermeld. Deze vindt u op deze pagina. Kaartkopers ontvangen zo spoedig mogelijk bericht.
Bij u thuis
Back to Ballet – classic brengt u in deze roerige tijd terug naar de kern van het klassieke ballet. Onze solisten schitteren met hartveroverende hoofdrollen in tijdloze en meeslepende balletten, zoals Le Corsaire, Het Zwanenmeer en Paquita. Na een aantal uitverkochte voorstellingen voor een beperkt publiek brengen we Back to Ballet - classic nog 4 avonden terug, bij u in de huiskamer en met verschillende solistencasten. Kijk mee naar een van de online voorstellingen op 28 november of 4, 11 of 12 december en geniet veilig thuis van deze unieke voorstelling!
Online voorstellingen op 28 november en 4, 11 en 12 december
- Klik in de ticketbalk op de gewenste datum of hierboven op de button met de gewenste datum om Back to Ballet - classic voor slechts €12,50 te kunnen zien.
- We vragen u om een eenmalige registratie. Dit duurt minder dan 1 minuut en kan direct met uw Gmail- of Facebook-account. U kunt ook een account aanmaken met uw eigen emailadres
- Let op: U kunt niet inloggen met het account dat u normaal gebruikt voor de aanschaf van kaarten voor voorstellingen in het theater. U moet u eenmalig opnieuw registreren.
- Nadat u een account heeft aangemaakt wordt u automatisch ingelogd. Klik nogmaals op ‘Ik wil toegang’. U wordt doorgestuurd naar de betaalmodule.
- Kies in de betaalmodule met welk betaalmiddel u wilt betalen: iDeal of Creditcard. Vul de gegevens in, en klik op ‘Betaal’. Hierna wordt u teruggeleid naar de video-pagina binnen de website van Nationale Opera & Ballet. Belangrijk: als u met iDeal betaalt wordt u niet automatisch teruggeleid en dient u na de betaling op 'Terug naar webshop' te klikken.
- Als u bent teruggeleid naar de webshop van Nationale Opera & Ballet ziet u de tekst ‘Succes!’ op uw beeldscherm staan. De betaling is geslaagd. Klik op de button ‘Ga naar video’ om terug te keren naar de video.
- Als u hier niet direct de tekst “Je hebt deze video aangeschaft” op de plek “ik wil toegang” ziet staan, ververs/herlaad dan de pagina. Het verversen van de pagina kunt u bijvoorbeeld doen met behulp van de toets 'f5'.
Aankoop gelukt?
U kunt op de gekozen datum - zaterdag 28 november of vrijdag 4, vrijdag 11 of zaterdag 12 december - genieten van Back to Ballet - classic. Op de dag van de voorstelling ontvangt u een welkomstmail met een link naar de voorstelling. Log in op deze pagina en bekijk de online voorstelling. Start de voorstelling op tijd en geniet van Back to Ballet - classic bij u thuis!
Let op! Het is belangrijk dat u ruim op tijd uw ticket aanschaft en op de gekozen datum vóór 20:15 klaar zit. Om dit mogelijk te maken zijn onze online deuren vanaf een uur voor aanvang, om 19:15, geopend. De voorstelling blijft na afloop niet beschikbaar.
Veelgestelde vragen
Veelgestelde vragen zijn bijvoorbeeld:
Hoe krijg ik toegang tot een betaalde online voorstelling?
Kan ik een online voorstelling ook kijken zonder account?
Bekijk hier alle vragen en antwoorden
Staat uw vraag er niet tussen? Klik hier voor technische ondersteuning, voor overige vragen stuur een mail naar video.support@operaballet.nl of bel 020 5518 044. De kassa is bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 12:00 tot 18:00 uur en zaterdag, zondag en feestdagen van 12:00 tot 15:00 uur.
Wilt u Het Nationale Ballet steunen? Meer geven mag altijd via de volgende button:
Solisten
De solistencasts die de vier voorstellingen zullen dansen vindt u hieronder. Maar let op: alle castlijsten zijn onder voorbehoud.
Programma:
VALSE FANTAISIE
Valse Fantaisie van choreograaf George Balanchine is een virtuoos ballet vol sprongen, spitzenwerk en 'pas de chats'. Het werd in 1967 oorspronkelijk gepresenteerd als het tweede deel van Glinkiana, een ballet naar vier verschillende composities van Mikhail Glinka. De muziek, vergelijkbaar met de walsen van Frederic Chopin, is snel en licht. De danseressen bewegen voortdurend en wervelend om één mannelijke danser heen. Het is pure dans, vol dynamiek en tempo.
Choreografie George Balanchine © The George Balanchine Trust
Muziek Mikhail Glinka (‘Valse Fantaisie in B mineur’)
Kostuum Oliver Haller
Licht Wijnand van der Horst
HET ZWANENMEER
Pas de Deux uit de 2e akte
Het Zwanenmeer (1895) vormt met The Sleeping Beauty en De Notenkraker de grote drie van het Russische negentiende-eeuwse ballet. Componist Pjotr Iljitsj Tsjaikovski en choreograaf Marius Petipa tilden hiermee zowel de balletmuziek als de danskunst naar het hoogste niveau. De pas de deux die Odette in de tweede akte met Siegfried danst, geldt in de danskunst als een wonder van lyriek en bewegingspoëzie.
Choreografie Rudi van Dantzig naar Marius Petipa en Lev Ivanov
Muziek Pjotr Iljitsj Tsjaikovski
Decor en kostuumontwerp Toer van Schayk
Lichtontwerp Jan Hofstra
CLASSICAL SYMPHONY
Choreograaf en directeur van Het Nationale Ballet Ted Brandsen creëerde Classical Symphony voor de mannelijke dansers uit het gezelschap en geeft hiermee zijn eigen invulling aan het thema ‘Back to Ballet’. Ter gelegenheid van het jaarlijkse Gala maakte Ted Brandsen in 2014 Vivace, op de muziek van het finaledeel van Sergej Prokofjevs Klassieke Symfonie. Voor dit programma breidt hij die creatie uit. Snelle stukken worden afgewisseld door meer ingetogen ballet. De dansers bewegen zich atletisch en virtuoos op de muziek van Prokofjev.
Choreografie Ted Brandsen
Muziek Sergei Prokofjev, Symfonie nr. 1 in D majeur, Larghetto, Gavotte, Finale
LE CORSAIRE
Pas de deux
Droom weg bij deze spectaculaire pas de deux uit Le Corsaire uit de laat 19e eeuw. Het is een van die duetten uit de balletgeschiedenis die je een ode aan de virtuoze kwaliteit van het ballet zou kunnen noemen. Een meesterproef voor onze solisten en daarom ook een geliefd stuk om te dansen. Eerste solisten van Het Nationale Ballet Maia Makhateli en Young Gyu Choi hebben de afgelopen jaren internationaal naam gemaakt met deze pas de deux uit de laat 19e eeuw.
Choreografie Samuil Andrianov, Agrippina Vaganova, Vakhtang Chabukiani
Muziek Riccardo Drigo, Ludwig Minkus & Boris Fitinhof-Schell, orkestratie door W. McDermott, aangepast door J. Williams
Lichtontwerp Bert Dalhuysen
PAQUITA
Met een majestueuze elegantie schitteren, naast een stersolistenpaar, tal van solisten te midden van het corps de ballet. Ook dansen er kinderen mee in Paquita (uitgezonderd op 25-10 en 09-11). In de versie die adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean maakte van Marius Petipa's Paquita, laat zij een fris licht schijnen op het pure dansdivertissement uit het verhalende 19e-eeuwse ballet dat speelt aan het Spaanse hof. Beaujean geeft het werk de schwung die past bij onze tijd.
Choreografie Marius Petipa, in een bewerking van Rachel Beaujean
Muziek Ludwig Minkus, Edouard Delvedez, Adolphe Adam, Riccardo Drigo, Nikolai Tscherepnin, Gustavovich Gerber, arr. John Lanchbery & David Coleman, aangepast door J. Williams
Decor en kostuums François-Noël Cherpin
Lichtontwerp Hans-Åke Sjöquist
MUZIKALE BEGELEIDING
Het Balletorkest
o.l.v. Matthew Rowe
Het Balletorkest
Sinds de oprichting in 1965 is het orkest de trotse begeleidingspartner van Het Nationale Ballet en het Nederlands Dans Theater. De werkwijze is uniek in Nederland. Het Balletorkest, met Matthew Rowe als chef-dirigent, bestaat uit een vaste kern van 45 musici, waar nodig ondersteund door hooggekwalificeerde gastspelers. Dit geeft het orkest een uniek karakter: flexibel, dynamisch en van hoge kwaliteit. Het Balletorkest verbindt muziek en dans tot een betoverende ervaring: van klassiek ballet tot moderne dans, van muziekeducatie tot talentontwikkeling. Een optimale synthese tussen muziek en dans, dat is de missie van het orkest.
Het orkest beheerst een rijk repertoire, met daarbinnen een prominente plaats voor de parels uit de ballet-geschiedenis, zoals Tsjaikovski’s Notenkraker, de Sacre du Printemps van Stravinsky en Romeo en Julia van Prokofjev. Dit repertoire wordt steeds weer aangevuld met de beste werken van hedendaagse componisten, geselecteerd door de toonaangevende choreografen van vandaag. Daarmee bereikt het orkest dansliefhebbers en liefhebbers van balletmuziek, en tevens kinderen en jongeren. De educatieve projecten van het orkest wonnen meerdere (internationale) prijzen, zoals de Young Audiences Music Award in 2016 voor Creatures, een samenwerking met dansgezelschap ISH.
De onverdroten overtuiging waarmee beide programma's van Back to Ballet worden gedanst, verdient diepe bewondering
Deze opvoering is meer dan belangwekkend: de toeschouwer beseft weer duidelijk welke wortels de hedendaagse dans heeft in de traditie
'Bengaals vuurwerk van spitzenvariaties’
En natuurlijk mag Het Zwanenmeer niet ontbreken. Eens te meer wordt zichtbaar hoe pittig een pas de deux voor de man is, met het in balans houden van zijn partner, de minutieuze gewichtsverplaatsingen en tal van hoge lifts.
'...een virtuoos ballet vol sprongen, spitzenwerk en ‘pas de chats’ (letterlijk: kattensprongen), waarin de man centraal staat.'

George Balanchine
ChoreograafGeorge Balanchine (1904-1983, Sint-Petersburg, Rusland) heeft zijn stempel op de ontwikkeling van de theaterdans gedrukt. Balanchine is de grootmeester van het verhaalloze muziekballet.
Marius Petipa
ChoreograafHet oeuvre van choreograaf Marius Petipa (1818-1910) is enorm: alleen al in Rusland maakte hij meer dan 75 balletten en vele tientallen divertissementen en opera-intermezzo’s. Zijn samenwerking met Tsjaikovski – resulterend in hun beroemde drieluik The Sleeping Beauty, De Notenkraker en Het Zwanenmeer – vormde de afsluiting van zijn artistieke meesterschap.

Rachel Beaujean
Adjunct-artistiek directeurRACHEL BEAUJEAN (Helmond, 1959) is vanaf 1977 verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1981 werd ze bevorderd tot soliste en in 1997 trad ze aan als balletmeester. Vanaf 2003 vervult ze de functie van hoofd artistieke staf. Met ingang van september 2017 is Rachel Beaujean adjunct-artistiek directeur.

Ted Brandsen
Directeur en choreograafTed Brandsen was van 1981 tot 1991 als danser verbonden aan Het Nationale Ballet. In 1991 stopte hij met dansen en ging hij zich richten op het choreograferen. In de jaren daarna creëerde hij werk voor diverse internationale dansgezelschappen en festivals. Als artistiek directeur van het West Australian Ballet maakte hij onder meer Carmen (2000, Australian Dance Award) en Pulcinella (2001). In 2002 keerde hij terug naar Het Nationale Ballet, in eerste instantie als assistent artistiek directeur en sinds 2003 als artistiek directeur.
Foto's: Michel Schnater, Marc Haegeman, Angela Sterling, Altin Kaftira
Hoofdsponsor Junior Company