synopsis Pelléas et Mélisande

I
Tijdens een jacht verdwaalt Golaud, kleinzoon van koning Arkel van Allemonde, in het bos. Hij treft bij een bron een angstig, huilend meisje aan, Mélisande. Wat haar ‒ behalve dat haar kroon in het water is gevallen ‒ is overkomen, wordt niet helemaal duidelijk. Golaud neemt haar mee naar huis.
Twee maanden later vertelt hij in een brief aan zijn halfbroer Pelléas dat hij met Mélisande is getrouwd. Hun moeder Geneviève leest de brief voor aan de vrijwel blinde Arkel. Als teken van instemming met het huwelijk zal Pelléas een licht aansteken op een toren van het kasteel. Als Mélisande is aangekomen, voelen Pelléas en zijn schoonzuster direct een sterke sympathie voor elkaar. Pelléas’ vader is ernstig ziek en ligt in een kamer in het kasteel.
II
Pelléas en Mélisande voeren een gesprek bij een bron in het park. Mélisande speelt met haar trouwring en laat die tot haar schrik in het water vallen. Na een val van zijn paard wordt de gewonde Golaud verzorgd door Mélisande. Hij merkt dat ze haar trouwring niet draagt. Zij zegt dat ze die in een grot aan de kust is kwijtgeraakt. Golaud beveelt haar de ring daar te gaan zoeken, samen met Pelléas. Natuurlijk weten beiden dat ze het sieraad niet in de grot zullen vinden.
III
Voor een open raam kamt Mélisande haar lange haren en laat die naar buiten hangen. Pelléas kust haar lokken, wat wordt gezien door Golaud. Hij waarschuwt hen zulke spelletjes niet meer te spelen. Golaud laat Pelléas en Mélisande bespioneren door zijn zoontje Yniold. Het kind vertelt hem dat zij samen in de kamer staan, kijkend naar het licht.
IV
Pelléas’ vader vermoedt het gevaar waarin zijn zoon verkeert en zegt hem dat hij op reis moet gaan. Tijdens het emotionele afscheid van Mélisande worden zij bespied door Golaud, die Pelléas in een vlaag van jaloezie doodt. Mélisande vlucht.
V
Mélisande heeft een dochtertje gekregen en is nu stervende. Golaud ondervraagt haar over haar relatie met Pelléas. Mélisande weet niet dat Pelléas dood is. Ze verklaart dat hun omgang onschuldig was, verliest het bewustzijn en sterft.

terug naar Pelléas et Mélisande