Prijs van verdienste voor Anna Tsygankova

Stichting Dansersfonds ’79 heeft zijn jaarlijkse dansprijzen bekendgemaakt. Anna Tsygankova, eerste soliste bij Het Nationale Ballet, ontvangt de Prijs van Verdienste 2017. Een van de Aanmoedigingsprijzen is voor danser Timothy van Poucke, élève bij Het Nationale Ballet.

De jury over Anna Tsygankova: “Haar manier van dansen is verwant aan de termen Haute Couture en Haute Cuisine.”

De Prijs van Verdienste 2017 voor Anna Tsygankova en de overige prijzen worden uitgereikt tijdens het Nederlandse Balletgala op maandag 13 november 2017 in het DeLaMar Theater, Amsterdam in aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix.

Uit het juryrapport: “De plaats die Tsygankova binnen het solistenteam van Het Nationale Ballet inneemt, is een bijzondere vanwege haar gerijpte, doorleefde karakterisering en stijl en de nuancering in haar grote, als vanzelfsprekende, danstechnische vaardigheden. Haar manier van dansen is verwant aan de termen Haute Couture en Haute Cuisine vanwege de delicate precisie, beheerste passie en een solide geworteldheid in de klassieke danstraditie.”

Anna Tsygankova

In de tien jaar dat de Russische Anna is verbonden aan Het Nationale Ballet, danste ze praktisch alle hoofdrollen in het wereldwijd bekende klassieke balletrepertoire en in de vernieuwde, eigentijdse versies daarvan. Voordat ze naar Nederland kwam danste ze bij het Bolsjoi Ballet in Moskou, bij het Hongaars Nationaal Ballet en bij het Ballett der Wiener Staatsoper. 

Ze heeft diverse internationale dansprijzen op haar naam staan. In 2008 ontving ze de Alexandra Radius Prijs. In 2011 volgde – voor haar rol als Kitri in Don Quichot – een nominatie voor de Zwaan voor de Meest Indrukwekkende Dansprestatie van de VSCD. In 2014 werd zij onderscheiden met de Grand Prix van het Dance Open Festival in Sint-Petersburg en in 2016 werd zij door hetzelfde festival uitgeroepen tot Mrs. Expressivity. Anna won in 2016 tijdens de Nederlandse Dansdagen de Zwaan voor meest indrukwekkende dansprestatie voor haar hoofdrol in Mata Hari van Het Nationale Ballet.

Aanmoedigingsprijzen en speciale prijs
Naast de Prijs van Verdienste 2017 worden er ook twee aanmoedigingsprijzen uitgereikt aan Timothy van Poucke, élève bij Het Nationale Ballet, en Kim van der Put, verbonden aan Introdans.

De jury: “Beiden hebben laten zien dat ze heel terecht een plaats op het danstoneel innemen: ze hebben een stevige technische beheersing, zijn alert, kunnen zich in- en aanpassen aan de stijl en sfeer van een choreografie en tonen een duidelijke potentie tot verdere artistieke groei.”

De zogeheten speciale prijs wordt uitgereikt aan choreograaf Stephen Shropshire.

De jury van het Dansersfonds bestond dit jaar uit Han Ebbelaar, Alexandra Radius, Ine Rietstap, Marian Sarstädt en Karin Schnabel.