Eliogabalo is nog te beluisteren via Radio 4 op 4 november

Zaterdag 4 november is Eliogabalo te beluisteren via Radio 4. Vanaf 19.00 uur kunt u luisteren naar NTR Opera Live. De presentatie is in handen van Hein van Eekert.

Eliogabalo, dé barokopera van dit seizoen in Nationale Opera & Ballet, is de laatste, bewaard gebleven opera van de Venetiaanse componist Francesco Cavalli, leerling van Monteverdi. Eerder was in Amsterdam zijn Ercole amante te zien. Dirigent Leonardo García Alarcón en zijn Cappella Mediterranea zijn voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, nadat zij deze productie ook in Parijs hebben begeleid. De titelrol in Eliogabalo wordt vertolkt door de Argentijn Franco Fagioli, één van de meest bijzondere countertenors van deze tijd. Emiliano Gonzalez-Toro (L’incoronazione di Poppea, Madrigalen) keert terug als Lenia.

MUZIEK
De Argentijnse klavecinist en dirigent Leonardo García Alarcón richtte in 2005 zijn barokensemble Cappella Mediterranea op. Zoals blijkt uit de naam, is zijn passie voor muziek uit het Middellandse Zeegebied de drijfveer. Het gezelschap treedt op in concertzalen en theaters over de hele wereld. Met hun eerste operaproject, Cavalli’s Elena, oogstte het ensemble veel succes tijdens het Festival d’Aix-en-Provence (2013).

Cappella Mediterranea
Het ensemble Cappella Mediterranea werd in 2005 door Leonardo García Alarcón opgericht met het doel terug te gaan naar de bron van de esthetische idealen van de grote componisten van Zuid-Europa. Het ensemble specialiseert zich in de drie belangrijkste muzikale genres van de vroege 17de eeuw: het madrigaal, het polyfone motet en de opera. De opnamen door het ensemble van muziek van Barbara Strozzi, Giovanni Giorgi, Giuseppe Zamponi en Michelangelo Falvetti zijn internationaal bejubeld. Cappella Mediterranea is in 2017 voor het eerst te gast bij De Nationale Opera, voor Cavalli's Eliogabalo.

Eliogabalo