Kick-off scholenproject Opera aan de Zaan

Talent ontdekken en op weg helpen, daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. De Nationale Opera laat dit seizoen 7.000 kinderen van 4 tot en met 12 jaar in de Zaanstreek kennismaken met opera.

Op 11 september is de kick-off van ‘Opera aan de Zaan’, een unieke samenwerking tussen De Nationale Opera en Agora, een stichting voor bijzonder primair onderwijs met 25 basisscholen in de Zaanstreek. Een schooljaar lang maken de basisschoolleerlingen kennis met alle facetten van het opera- en theaterbedrijf:  zingen, musiceren, regisseren, decors en kostuums ontwerpen en maken. Ten slotte bezoeken zij een voorstelling in Nationale Opera & Ballet. Als afsluiting van het jaar maken ze een eigen voorstelling met de klas, onder leiding van een docent van De Nationale Opera. Er is ruimte voor een veelheid aan talenten, zodat kinderen kunnen ontdekken waar ze goed in zijn en hierin gestimuleerd kunnen worden.

Op 11 september krijgen de leerlingen van de De Bijenkorf in Assendelft en SchatRijk in Zaandijk bezoek van een operazanger(es) en pianist van De Nationale Opera. In de les maken ze kennis met opera en werken ze aan een gezamenlijke presentatie op de speelplaats waar alle kinderen in een mega-operakoor een lied voor hun ouders zingen. In de weken erna wordt stokje doorgegeven aan de andere 23 Agora-scholen in de Zaanstreek.

Gedurende het operajaar ‘Opera aan de Zaan’ worden niet alleen de leerlingen van de Agora scholen ondergedompeld in de wereld van opera, ook de leraren en ouders kunnen hun talenten laten zien en horen. Op elke school komt een koor, dat later in het jaar opgaat in een groot Opera aan de Zaan- koor o.l.v. dirigent Hans Veldhuizen. Zij zullen optreden tijdens de grote finale op 22 juni op het Hembrugterrein in Zaandam.

De basisscholen van Agora gaan deze samenwerking met De Nationale Opera aan in het kader van 'bildung' oftewel verbreding en verdieping van het onderwijs. De kennismaking levert ervaring en bagage op die van grote waarde is en die een bijdrage levert aan  de ontwikkeling van een sterke identiteit en wendbaarheid van kinderen. Bovendien biedt het hen een kans om de eigen talenten te ontdekken.