Koning en Koningin bij première ‘Ode aan de Meester’

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander en Hare Majesteit Koningin Máxima zijn vrijdagavond 15 september aanwezig bij de premièrevoorstelling Ode aan de Meester. Het Nationale Ballet brengt deze dansvoorstelling als eerbetoon aan vaste choreograaf Hans van Manen, ter gelegenheid van zijn 85e verjaardag.
 
Het programma bevat drie werken die Van Manen eerder maakte voor Het Nationale Ballet, te weten 5 Tango’s uit 1977, Sarcasmen uit 1981 en Symphonieën der Nederlanden uit 1987. Nieuw op het repertoire van Het Nationale Ballet is On the Move, dat Van Manen in 1992 oorspronkelijk maakte voor Nederlands Dans Theater. Speciaal voor de première wordt eenmalig het ballet Alltag gedanst, Van Manen’s meest recente choreografie uit 2014 voor het Duitse Ballett am Rhein. Onder andere eerste soliste van Het Nationale Ballet en muze van Van Manen, Igone de Jongh, zal in Ode aan de Meester te zien zijn.
 
Hans van Manen heeft gedurende zijn loopbaan 125 balletten gecreëerd. Ruim vijftig gezelschappen voeren zijn balletten internationaal uit. Voor zijn betekenis voor de dans ontving hij diverse nationale en internationale prijzen, waaronder de Erasmusprijs, en werd hij in Nederland benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Begin juli werd hij in Frankrijk benoemd tot Commandeur des Arts et des Lettres, de hoogste onderscheiding voor podiumkunsten.
 
Ode aan de Meester is van 15 tot en met 30 september te zien in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam en in de maanden november 2017 en mei 2018 in theaters door heel Nederland.