Het Nationale Ballet start Choreography Academy

Van 29 mei tot en met 20 juni maakt Nationale Opera & Ballet ruim baan voor vier jonge talentvolle choreografen . Milena Sidorova, Daniela Cardim, Joshua Beamish en Sarita Keilman krijgen in de Choreography Academy de unieke kans om met de dansers van de Junior Company van Het Nationale Ballet een geheel eigen stuk te creëren.

De Choreography Academy is een nieuw project waarin vier jonge choreografen drie weken lang aan de slag gaan met de dansers van de Junior Company. Ze krijgen een platform om zichzelf als choreograaf verder te ontwikkelen en hun werk te innoveren. In dit unieke project krijgen de choreografen met zeer uiteenlopende achtergronden de tijd om zich verder te verdiepen in het creatieproces van een dansvoorstelling, en om te leren hoe je communiceert met opdrachtgevers en dansers. Artistiek coördinator van de Junior Company Ernst Meisner zal ze hierbij begeleiden.

  • Milena Sidorova, al 12 jaar danser bij HNB, gaat aan de slag met het uitwerken van een eigen choreografie.
  • Daniëlle Cardim doet research voor een later project met Peter Leung.
  • De jonge choreograaf Joshua Beamish grijpt deze kans aan om voor het eerst met een grote groep dansers te werken.
  • Sarita Keilman danste eerder bij HNB in Narnia, maar staat nu te popelen om haar eigen choreografie te ontwikkelen. Zij wordt gesteund door het Fonds Podium Kunsten.

In lijn met  de aard van het project zal het traject niet worden afgesloten met een voorstelling. Het creatieproces is belangrijker dan het eindproduct en de afsluiting zal dan ook bestaan uit een korte presentatie voor vijftig genodigden.

Het doel van het project is om een dialoog op gang te brengen over hoe een choreografie precies tot stand komt, en om jonge makers een platform te bieden waarop zij kunnen groeien.

Benieuwd wat de vier choreografen allemaal mee gaan maken deze weken? Kijk, luister en praat mee op social media via #ChoreoAcademy